Windows Update For Business: updates wanneer u het wil?

27 mei, 2015

Van 4 tot 8 mei vond Microsoft Ignite plaats in Chicago. Daar werd de complete range producten en technologieën van Microsoft gepresenteerd en besproken. In de keynote kondigde Microsoft onder meer Windows Update For Business aan: een manier om de uitrol van updates beheersbaar te maken.

windows update

Windows-updates, elke ict-manager heeft ermee te maken, zowel in positieve als in negatieve zin. De drie belangrijkste kenmerken van updates voor Windows:

  1. een systeem kan niet zonder
  2. ze worden vrijwel altijd aangeboden op tijdstippen dat het niet gelegen komt
  3. ze maken soms net zoveel kapot als ze repareren

Hoe vaak zou er niet-opgeslagen werk verloren zijn gegaan, omdat Windows een toetsaanslag interpreteerde als een akkoord op een plotselinge vraag over het installeren van updates en vervolgens herstarten van de pc? Hoe vaak zou er op maat gemaakte software zijn gecrasht, omdat updates veranderingen in Windows aanbrengen waar die applicatie niet mee om kan gaan? Vrijwel elke ict-manager zal op een gegeven moment geconfronteerd zijn met (overigens zeer begrijpelijk) chagrijn hierover bij één, zo niet meerdere gebruikers.

Maar zoals gezegd: uw systemen kunnen niet zonder updates. Al was het alleen al omdat er voortdurend nieuwe virussen opduiken. Nieuwe malware die, als de systemen niet up-to-date gehouden worden, door de beveiliging glipt, en voor veel grotere problemen dan een geïrriteerde eindgebruiker zorgt. Maar de uitrol van updates moet beter en makkelijker kunnen. En dat vindt Microsoft ook. Samen met Windows 10 introduceert het bedrijf Windows Update For Business: een nieuw gereedschap voor systeembeheerders dat het update-proces eenvoudiger moet maken.

Wat is er nieuw?

Er is, dankzij tools als Windows Server Update Services (WSUS) en System Center Configuration Manager (SCCM), natuurlijk al regulering mogelijk. Wie het handig inricht, komt niet in bovengenoemde situaties terecht. Windows Update For Business lijkt met name bedoeld om het één en ander te versimpelen. Zo kunt u straks:

  • instellen wanneer er wel of geen updates kunnen worden geïnstalleerd: door updates alleen buiten kantooruren uit te rollen bespaart u de eindgebruiker een hoop irritatie.
  • computers onderverdelen in verschillende groepen: pc’s die gedurende een bepaalde periode niet uitgeschakeld mogen worden kunt u in één door Microsoft zogenoemde ‘ring’ onderbrengen, die updates later krijgen.

Het voordeel daarvan is dat, als updates grote problemen opleveren, thuisgebruikers daar het eerst achter komen en Microsoft ongetwijfeld zullen inseinen dat dingen niet goed werken. Windows heeft updates dan vaak al gerepareerd voor zakelijke gebruikers ermee geconfronteerd worden.

Wanneer kunt u ermee aan de slag?

DSC_1806_r2_c2businessHet is nog niet duidelijk wanneer Windows Update For Business zal verschijnen. Daarnaast is het nog even afwachten hoe het zich precies gaat verhouden tot de eerdergenoemde oplossingen, WSUS en SCCM. Microsoft heeft namelijk al te kennen gegeven deze zeker te zullen blijven updaten en ondersteunen. Zoals het er nu uitziet wordt Windows Update For Business dan ook vooral een extra oplossing om het update-proces te vergemakkelijken.

Onze experts volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en helpen u graag bepalen wat het goede moment is om over te stappen. Daarom organiseren we op donderdag 27 augustus een speciaal Windows 10-evenement. Meer weten?

> Lees meer over het Windows 10 Launch Event

Ontvang de nieuwsbrief

Reacties (2)

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!