De Microsoft Ignite keynote: wat is belangrijk voor u?

Geschreven door Maarten de Vreeze
4 min leestijd
7-mei-2015 10:51:19

Ignite logoDeze week vindt Microsoft Ignite plaats in Chicago. Ignite is een nieuw evenement, waar de complete range producten en technologieën van Microsoft wordt gepresenteerd en besproken. In de keynote op 4 mei vertelde Microsoft-CEO Satya Nadella uitgebreid over onder meer Windows 10 en Server 2016. Reden voor onze expert Maarten de Vreeze om de keynote goed te bekijken en de belangrijkste aankondigingen voor u op een rijtje te zetten.

Nieuwe producten

In de keynote werden een flink aantal nieuwe producten aangekondigd die voor u als ict-manager nuttig kunnen zijn:

  • Microsoft Advanced Threat Analytics
    Dit is een nieuwe tool, waarmee u een omgeving zeer nauwlettend in de gaten kunt houden. Zo krijgt u inzicht in aanmeldpogingen met verkeerde gegevens, maar ook aanmeldpogingen op vreemde tijden of vreemde computers. Download
  • Microsoft Operations Management Suite: Met OMS biedt Microsoft gereedschap om al uw clouds op een centrale plaats te beheren. Dit geldt zowel voor on-premise clouds (Hyper-V en VMware vSphere) als cloud services (bijvoorbeeld Azure, Amazon Web Services en OpenStack). Meer info
  • Microsoft Azure Stack
    Microsoft kondigde de opvolger van Windows Azure Pack aan. Met Azure Stack kunt u in uw eigen datacenter een IaaS-platform (laten) bouwen. Volgens de aankondiging zijn nu alle features van het Windows Azure-platform van Microsoft hiermee beschikbaar in uw eigen cloud.
  • Public Beta voor System Center 2016, Windows Server 2016 en SQL 2016
    Alle bekende Microsoft-producten hebben nieuwe versies gekregen, die schaalbaarder en cloudgerichter zijn dan de vorige versies. Download
  • Public Beta voor Office 2016
    Office 2016 voor werkplekken maakt het samenwerken aan Office-documenten nog makkelijker. En nu ook beschikbaar zonder Office 365-abonnement.

Veel van deze producten zijn (als preview) direct beschikbaar. Alleen System Center 2016 Suite komt later deze week. De preview van Azure Stack staat gepland voor deze zomer. Naast nieuwe producten werden er ook een aantal zaken over Windows 10 verder uitgelicht.

Ignite-satya_ignite_stairs

Windows 10

De keynote van Ignite gaf ons helaas niet de releasedatum van Windows 10, maar wel een hoop inzicht in de ideeën achter het product. Microsoft heeft voor ogen dat Windows 10 de veiligste versie van Windows wordt. Om dit bereiken werden een aantal nieuwe features aangekondigd:

  • Windows Update for Business
    Met Windows Update for Business komt er een nieuw model voor het uitrollen van Windows Updates. Ict-professionals zoals u hebben de keuze om apparaten in te delen in distribution rings, waarmee u bepaalt welke apparaten als eerste updates krijgen. Ook kunt u kunt Maintenance Windows instellen, die bijvoorbeeld bepalen dat een device geen updates mag krijgen in de laatste week van elk kwartaal. Om verbindingen met weinig bandbreedte richting locatie verder te ontzien, ondersteunt Windows Update for Business “peer to peer delivery”. Voor de kenners: een soort BranchCache voor Windows Updates dus.
  • Windows Passport
    Microsoft werkt in Windows 10 aan gemakkelijker aanmelden met biometrische gegevens. Zo kun je je aanmelden met gezicht-, iris- en vingerafdrukherkenning door middel van ingebouwde apparaten (zoals de camera op een tablet). De demo zag er veel belovend uit (snel en makkelijk in gebruik), maar was zeer beperkt. Microsoft geeft wel aan dat de functionaliteit hardware nodig heeft die nu nog niet te vinden is in de apparaten op de markt.
  • DeviceGuard
    Alleen applicaties van vertrouwde resources kunnen worden uitgevoerd op de computer.

Dit samen met de nieuwe features en hardware die al eerder bekend werden (denk aan HoloLens, Cortana-integratie en de Universal Apps) moet er voor zorgen dat mensen "will love and desire" Windows 10.

Ignite-05A7077_web

Server 2016

Als ict-professionals is de aankondiging van Server 2016 (Technical Preview 2) natuurlijk een belangrijk moment. Na installatie valt op Microsoft een nieuwe weg inslaat: Powershell, Command Line en Server Manager... Maar geen GUI. Verder is onder andere nieuw:

  • Minder downtime
    Voor een Hyper-V platform is minimale downtime belangrijk. Door het toevoegen van Hot-Add (en Remove) voor geheugen en netwerkkaarten probeert Microsoft onbeschikbaarheid te verminderen. Rolling upgrades (upgrades zonder onbeschikbaarheid) voor Hyper-V servers en Scale-Out File Servers maken het upgraden makkelijker.
  • Storage
    Windows Server 2016 biedt veel vernieuwingen van de storage-mogelijkheden van Server 2016. Het bouwen van Storage Spaces over meerdere servers, mogelijkheden tot hyper-convergentie en Storage QoS bieden betere controle over de performance. Daarnaast is er een nieuwe feature aangekondigd: Storage Replicas.
  • SMB 3.1.1
    De laatste versie van SMB biedt tussen de laatste versie van Windows en Windows Server onder andere verbeterde encryptie en authenticatie, en de al eerder genoemde support voor rolling upgrades van de Scale-Out File Server.

System Center 2016

Over System Center 2016 is minder bekend. De preview is nog niet beschikbaar (dat is gepland voor volgende week), maar de volgende nieuwe features zijn in ieder geval bevestigd:

  • Verbeterde mogelijkheden voor beheer van Linux-servers.
  • Verbeterde mogelijkheden voor het monitoren van Office 365, Azure, SQL Server en Exchange Server.

De verwachte release datum voor Server 2016 en System Center 2016 is pas in 2016. Wel werd tijdens de keynote bekend dat in 2015 de nieuwe versie van de System Center Configuration Manager (ConfigMgr) wordt uitgebracht. Met de nieuwe versie wordt het mogelijk om Windows 10 uit te rollen, maar ondersteuning wordt gelukkig ook als servicepack aangeboden voor bestaande SCCM-implementaties.

IgniteSatyaSketchnote

Meer weten?

De keynote bevatte nog veel meer (kleinere) aankondigingen en demo’s, dus het bovenstaande is maar een korte samenvatting. Wilt u meer weten over de aankondigingen op Microsoft Ignite en wat die in de praktijk voor u kunnen betekenen? Bekijk dan eens onderstaande links. Of neem contact op met onze experts. Zij helpen u graag op weg.

Meer info:

 

Ontvang email updates