Upgraden van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 - waar moet u op letten?

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
29-jul-2015 11:08:43

Vanaf vandaag is het eindelijk zover: Windows 10 is beschikbaar! De afgelopen weken hebben we in verschillende blogs verteld over veranderingen en verbeteringen in Windows 10. Omdat het vanaf nu mogelijk is om daadwerkelijk over te stappen, spraken we met onze Chief Information Officer Tom Abbing over zaken om op te letten wanneer u naar Windows 10 gaat upgraden.

Windows-10Met Windows 10 probeert Microsoft iets nieuws: bedrijven kunnen niet gratis updaten, tenzij u een servicecontract met Microsoft heeft; voor thuisgebruikers wordt Windows 10 wel gratis beschikbaar, mits zij Windows 7, 8 of 8.1 hebben gekocht. In principe ontvangen bedrijven vandaag, of anders zo snel mogelijk, de software en software-sleutel. Aangezien er wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers de overstap zullen willen maken, rolt Microsoft namelijk gefaseerd uit. In de praktijk kunnen thuisgebruikers en bedrijven binnen enkele dagen aan de slag.

Is het slim om meteen over te stappen? Dat ligt genuanceerd. grote problemen hoeft u niet te verwachten na een migratie, maar we stipten het in een eerdere blogpost al eens aan: meteen updaten naar Windows 10 kan nog voor kleine problemen zorgen. Recent vrijgegeven builds werden steeds robuuster, maar begin deze maand was nog wel duidelijk dat Microsoft nog genoeg werk aan de winkel had om tot een stabiele eerste officiële release te komen. Veel organisaties wachten daarom nog even, zodat thuisgebruikers de kans hebben problemen aan Microsoft te melden, (want bedrijven zijn afhankelijker van een goede ict-omgeving) zodat het bedrijf eerst wat reparatiewerk kan verrichten.

Windows 10 in combinatie met uw hard- en software

Het is een open deur, maar als u gaat upgraden, is een belangrijke vraag: kunnen uw computers Windows 10 wel aan? Het kan natuurlijk nooit kwaad om even na te gaan of uw computers het besturingssysteem met gemak draaien. Via de website van Microsoft zijn de voorlopige minimale systeemeisen in te zien, zodat u kunt nagaan of een hardware-upgrade vooraf raadzaam is. Want er zijn natuurlijk wel minimale systeemeisen. Qua ondersteuning vanuit hardware-producenten zit het in elk geval wel goed, verwacht OGD's CIO Tom Abbing: 'De driverarchitectuur van Windows 10 is grotendeels gelijk aan die van Windows 8.1, dus ik verwacht op dat vlak weinig grote problemen, hoewel het even kan duren voordat hardwarefabrikanten driverupdates aanbieden. Ik denk dat het spannender wordt aan de applicatiezijde.'

Windows 10 laptopEr zijn in de meeste bedrijven namelijk vrij specialistische softwarepakketten waarvoor dit niet per definitie het geval is, stelt Tom. 'Veel applicaties zijn onvoorspelbaar. Microsoft regelt de compatibiliteitsvoorzieningen in de regel goed, maar softwarefabrikanten testen tot de definitieve release met testversies. Zolang er geen definitieve versie van het uiteindelijke besturingssysteem voorhanden is, is er geen zekerheid dat alles meteen zal werken en na de release van de definitieve software kan het even duren voordat bijgewerkte versies van applicaties beschikbaar zijn.' Dat geldt ook voor de grotere fabrikanten, waarschuwt hij: 'Er zijn bijvoorbeeld veel bedrijven die met een remote desktop via Citrix werken: pas als de definitieve versie van Windows 10 beschikbaar is, kun je met zekerheid zeggen dat het ook werkt met je huidige client.'

Testen, testen en nog eens testen

Tom raadt dan ook aan om u goed te laten informeren en te testen voordat u overstapt: 'Bij vroegere versies luidde het advies: "wachten op Servicepack 1, en dan upgraden". Microsoft heeft al laten weten vanaf Windows 10 met kleinere updates te gaan komen, dus zo'n ijkpunt bestaat niet meer. Er zal simpelweg veel getest moeten worden.'

En hoe ziet de ideale testgroep er dan uit? 'Het is natuurlijk raadzaam om verschillende typen gebruikers uit de organisatie te laten testen, liefst op verschillende hardware: zo weet je zeker dat alle applicaties naar behoren werken,' stelt Tom vast.

Tom en onze andere experts volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en helpen u graag bepalen wat het goede moment is voor u om over te stappen. Daartoe organiseren we op donderdag 27 augustus het Windows 10 Launch Event. Meer weten?
> Lees meer over het Windows 10 Launch Event

Ontvang email updates