'2015', was alles wat Microsoft tot afgelopen weekend losliet over de verwachte verschijningsdatum van Windows 10. Maar eergisteren kwam het bedrijf er dan eindelijk mee naar buiten: de volgende versie van Windows is vanaf 29 juli beschikbaar.
De verschillende versies
Er zullen zeven verschillende versies zijn, die zich in het kort als volgt van elkaar onderscheiden:
- Windows 10 Home: Specifiek voor thuisgebruikers. Dit is de meest simpele versie van het besturingssysteem, en deze bevat dan ook enkel de standaardfunctionaliteiten en -applicaties.
- Windows 10 Pro: Bedoeld voor zakelijke thuisgebruikers en/of kleine bedrijven. Deze versie bevat alle functionaliteit van de Home-editie, maar voegt daar functies als betere beveiliging, meer opties voor cloud-synchronisatie en Windows Update For Business aan toe.
- Windows 10 Enterprise: Voor grotere bedrijven is er de Enterprise-editie, die u in principe kunt zien als Windows 10 Pro op 200 pc's in plaats van 20. Omdat grote bedrijven vaak onder vuur van hackers en virusverspreiders liggen, heeft Windows 10 Enterprise de beste beveiliging van alle edities.
- Windows 10 Education: Windows 10 Education is vergelijkbaar met Enterprise, maar speciaal bedoeld voor onderwijsinstellingen. Zo wordt het voor studenten mogelijk om via hun onderwijsinstelling (tegen een zachter prijsje dan met Enterprise mogelijk zou zijn) een licentie voor eigen gebruik aan te schaffen.
- Windows 10 Mobile: Vergelijkbaar met Home, maar dan voor smartphones in plaats van laptops of desktops. Bevat net als de Home-editie standaardfunctionaliteiten en -applicaties. Nieuw is de functie Continuum: door toetsenbord, muis en monitor draadloos met je telefoon te verbinden functioneert deze als (lichtgewicht) werkplek.
- Windows 10 Mobile Enterprise: Windows 10 Mobile, maar dan voor bedrijven. Dat betekent de standaardfunctionaliteit van Windows' mobiele OS, uitgebreid met betere beveiliging en meer controle over wanneer updates worden uitgevoerd.
- Windows 10 Internet of Things Core: Deze versie is specifiek voor fabrikanten van smart devices anders dan computers, tablets of telefoons, die moeten kunnen 'denken'. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die bijhoudt wat erin staat, of een thermostaat die op afstand instelbaar moet zijn.
Komt 29 juli niet te snel voor Microsoft?
Dat Windows deze zomer zou gaan verschijnen was al geen complete verrassing meer - met dank aan de loslippige CEO van computerfabrikant AMD - maar er spreekt wel een zekere ambitie uit: de verschillende builds van Windows 10 die Microsoft tot nu toe uitbracht, waren immers nog niet volledig foutvrij. Dat is logisch, aangezien het om vroege versies gaat, maar volgens veel testers en ontwikkelaars zijn er nog wel behoorlijk wat fouten uit het besturingssysteem te halen. Zo zijn er nog veel problemen met drivers, en is upgraden naar de testversies vanuit Windows 7 en 8 vooralsnog geen sinecure.
Ook OGD'er Dave Stork, Microsoft MVP, vindt Windows 10 nog erg veel bugs bevatten. Toch vermoedt hij dat Microsoft aan een kleine 2 maanden wel genoeg gaat hebben om een goede eerste versie uit te brengen. 'De aandacht zal nu voornamelijk liggen op het repareren van bugs, en niet meer op nieuwe features. Maar het blijft spannend', stelt hij vast. 'Wie geen risico's wil lopen, kan beter enige weken wachten of het eerst uitgebreid testen. Maar dat geldt natuurlijk voor elke nieuwe versie van Windows.'
Bovendien verwacht Dave na de eerste release veel updates. 'Nog niet alle aangekondigde features zullen meteen beschikbaar zijn. De manier van updates zal ook meer lijken op die van Mac OS X of Windows Phone 8: regelmatig kleine en grotere updates.' De tijd van de Service Packs, die in één keer heel veel updates uitrolden, lijkt volgens hem voorbij.
Dave en onze andere experts volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en helpen u graag bepalen wat het goede moment is om over te stappen. Daartoe organiseren we op donderdag 27 augustus het Windows 10 Launch Event. Meer weten?