Productiever met Windows 10 dankzij de volgende vijf vernieuwingen

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
30-jun-2015 10:00:53

Windows 10 komt eraan. In eerdere blogs hebben we ingezoomd op de grote vernieuwingen, zoals Continuum en Update for Business. Vernieuwingen waar Microsoft de nadruk op legt, maar er is natuurlijk meer. Hieronder zetten we vijf kleinere, maar zeker niet minder belangrijke tweaks op een rij die de dagelijkse werkzaamheden gemakkelijker maken.

Een nieuw startmenu

Eén van de meest in het oog springende wijzigen ten opzichte van Windows 8 en 8.1 is de terugkeer van het startmenu. Hoewel mooi vormgegeven, bleek het schermvullende 'metro display' van de huidige Windows-versie voor veel gebruikers een brug te ver. Microsoft heeft hun kritiek ter harte genomen, en het beste van Windows 7 en Windows 8.1 gecombineerd. Dat betekent een startmenu, maar van dezelfde grootte als in Windows 7, met daarin de tegels verwerkt. Het maakt Windows 10 overzichtelijker, en applicaties en instellingen worden er gemakkelijker bereikbaar door.

(Tip: klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te vergroten!)

Startmenu

Tablet/desktopmodus

We schreven al over Continuum als manier om smartphones in te zetten als pc's, maar deze functie behelst nog meer. Door aan een tablet een toetsenbord te verbinden, verandert het apparaat in een laptop, en vice versa. Windows 10 zal al naar gelang een toetsenbord wel of niet verbonden is, switchen tussen de ideale weergave voor elke situatie. Voorbeelden hiervan zijn automatische weergave van het schermtoetsenbord, en het weergeven van applicaties in volledig scherm of juist in vensters.

Dit maakt flexwerken nog eenvoudiger: de tablet en/of smartphone hoeft niet te synchroniseren met de pc, omdat alle vormen van pc dankzij Windows 10 in één stuk hardware verenigd zijn.

Tabletmodus

Cortana/zoekvak

Dankzij spraakassistent Cortana wordt de computer veel gemakkelijker en intuïtiever doorzoekbaar. Een bestand of e-mail kwijt? Cortana zoekt het desgevraagd op. Helaas is Cortana op moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland, maar gelukkig heeft Microsoft ook hier een oplossing voor: een centraal zoekvak bevindt zich onder handbereik in de taakbalk. Vind via die weg informatie over applicaties, bestanden en instellingen, maar ook zoekresultaten van het internet.

Zoekresultaten-2

Action Center

Meldingen van Windows en applicaties worden voortaan overzichtelijk in één overzicht weergegeven: het 'Action Center' (een officiële Nederlandse naam is nog niet bekend). Dit is tevens de plek waar uw medewerkers systeem-gerelateerde instellingen in één handeling aan kunnen passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inschakelen van de vliegtuigmodus of het aanpassen van de helderheid van het scherm. De zogenoemde 'charms bar' – die in Windows 8 en 8.1 soms voor verwarring zorgde – is hiermee verdwenen.

Actiecentrum

Taakweergave

Met twee simpele muisbewegingen twee applicaties over het scherm verdelen kan al sinds Windows 7, maar Windows 10 doet daar een schepje bovenop: verdeel het scherm in vier stukken – natuurlijk erg handig voor gebruikers met grote schermen. Taakweergave is hierbij gecombineerd: op het lege stuk van het scherm verschijnt de taakweergave om zo in één handeling een andere applicatie daar te plaatsen.

Taakweergave

Bovengenoemde vijf punten zijn slechts enkele van de vele vernieuwingen die Windows 10 met zich meebrengt. Onze experts volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en helpen u graag bepalen wat het goede moment is om over te stappen. 

Ontvang email updates