Meer interactie in de klas? Deze zes applicaties bieden uitkomst

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
24-okt-2016 10:08:58

Technologie en digitalisering in de klas blijven zich ontwikkelen. Het gebruik van digitale middelen is goed voor de ontplooiing van leerlingen: zo levert het een goede bijdrage aan de ontwikkeling van hun zelfstandigheid, maar zorgt het tegelijkertijd ook voor meer interactie in de klas. Bovendien zijn ze ermee opgegroeid en is het gebruik van digitale middelen aantrekkelijk. Aansluiten op de behoeften van de leerlingen is dus belangrijk, maar hoe kunt u dat het beste doen?

Er zijn verschillende apps die de mogelijkheden van digitalisering in de klas beter benutten. OGD zet zes apps voor u op een rijtje die helpen bij het interactiever maken van de les.

Docs.com

Docs.com ondersteunt zowel docenten als leerlingen in het organiseren van hun werk en maakt het mogelijk Office-documenten te verspreiden. De inhoud kan worden samengesteld en gebundeld in collecties. Deze collecties kunnen gepersonaliseerd worden en zijn online deelbaar op verschillende social media. Hierdoor krijgt u een goed overzicht van hoe vaak de content bekeken en geliked is. Docenten kunnen tevens verzamelingen presenteren, aanvullende middelen voor hun lessen toevoegen en nieuwsbrieven met ouders delen. Hieronder een voorbeeld:

 

 

OneNote Class Notebookonenote

Als vervanging voor het analoge schrift heeft Microsoft OneNote Class Notebook ontwikkeld. Deze applicatie is eveneens een onderdeel van Office365 en maakt het mogelijk een persoonlijke werkruimte in te richten voor elke leerling. Tegelijkertijd dient het als bibliotheek voor hand-outs en opdrachten en biedt het de leerlingen ruimte om samen te werken aan lessen en opdrachten. Met deze klasnotitieblokken is het eenvoudiger om huiswerk, quizzen, examens en hand-outs te verzamelen. Om de lessen nóg interactiever te maken, kunt u ook audio- en video-opnamen toevoegen.

Google Formsgoogle-drive-formulieren

Deze gratis applicatie maakt het mogelijk om persoonlijke formulieren te maken, te verzamelen en te ordenen. Google Forms kan helpen met het plannen van schooluitjes, het verwerken van inschrijvingen, het maken van quizzen en het verzamelen van e-mailadressen. Ook enquêtes kunt u inrichten hoe u wil. Nog een voordeel: Google Formulieren is overal te gebruiken en te bewerken, op zowel desktops als mobiele apparaten.

Kahoot!kahoot

U wilt dat uw leerlingen actief meedoen in de les? Dan moet leren leuk zijn, en dat maakt Kahoot! het zeker. Leerlingen en docenten kunnen met deze app leerspelletjes maken, spelen en delen met anderen. Het werkt heel simpel: je maakt je eigen spel met meerkeuzevragen, video’s, afbeeldingen en diagrammen. Zo wordt de les snel en gemakkelijk een stuk interactiever.

SwaySway_logo.svg

Sway is een handige en snelle manier om interactieve rapporten te maken, persoonlijke verhalen te vertellen en presentaties te maken en te delen. Bij deze app levert u alleen de inhoud: de opmaak wordt met een ingebouwde ontwerpmodule voor u gedaan.

OneDrive for Businessskydrive-pro

Een van de belangrijkste onderdelen van Office 365 is OneDrive for Business. Deze cloudoplossing is de ultieme vervanging van de persoonlijke, fysieke harde schijf. En u heeft alleen maar een apparaat met internetverbinding nodig. OneDrive voor Bedrijven maakt het mogelijk om gelijktijdig in bestanden samen te werken, waardoor u nooit meer last heeft van verschillende versies van documenten. De bestanden zijn vanaf elk apparaat te bereiken en u kunt zelf instellen met wie u het wil delen.

Met bovenstaande apps worden uw lessen een stuk leuker en interactiever, om maar niet te spreken van dat extra beetje overzicht dat apps als Google Forms en OneDrive for Business u geven. Het is natuurlijk wel maar een momentopname; bijna wekelijks komen er nieuwe apps op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor meer interactie in de klas. Wilt u op de hoogte blijven?

onderwijs-CtA

Ontvang email updates