Zo laat je je medewerkers goed samenwerken op afstand

9 Tips om goed samen te werken

Geen praatje bij het koffieapparaat of over de schouder met elkaar meekijken. Hoe zorg je dat jouw team effectief samenwerkt, als teamleden niet bij elkaar in de buurt zijn? Je leest het in onze 9 tips:

 1. Start de dag met een teammeeting in Microsoft Teams. Spreek samen de dag door.  Zo is gelijk duidelijk waar iedereen mee bezig is en waar mogelijk nog problemen liggen. 

 2. Iets met elkaar overleggen? Zorg dat iedereen zijn videofunctie aanzet. Het praat toch fijner als je elkaars gezicht ziet, en je blijft meer bij elkaar betrokken.

 3. Vraag je medewerkers om zich te houden aan het normale kantoorritme en de gewoonlijke structuur. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen op dezelfde tijd beginnen met werken en ook op het gebruikelijke moment lunchen. Zo is de structuur voor het team duidelijk en weten mensen wanneer zij elkaar kunnen bereiken.

 4. Zorg uiteraard ook dat je medewerkers op de normale tijd stoppen met werken. Mensen laten zich soms verleiden om meer uren te maken omdat zij toch thuis zitten. Maar balans tussen werk en privé is belangrijk!

 5. Je wilt natuurlijk dat waardevolle, spontane ideeën net zo goed kunnen ontstaan als op de dynamische werkvloer. Denk dus na over manieren waarop deze ideeën ook op afstand kunnen opbloeien. Richt bijvoorbeeld een Teamskanaal in waar mensen de ruimte krijgen om samen doorlopend te brainstormen en waar zij nieuwe ideeën kunnen delen. 
  Bekijk onderstaande video voor tips van onze Office-365 expert over communiceren via Teams.
 6. Bespreek het belang van een goede, persoonlijke werkplanning. Als medewerkers deze voor zichzelf maken weten zij precies wat zij elke dag moeten doen. Het is handig om hiervoor de Outlookagenda te gebruiken. Zo weten de teamleden steeds van elkaar waar zij mee bezig zijn.

 7. Kies de juiste kanalen voor je communicatie. Chatten, bellen en online vergaderen hebben allemaal hun eigen plek. Maak hierover duidelijke afspraken met je team!

 8. Het is belangrijk om ook het niet-werkgerelateerde contact op peil te houden. Mensen missen thuis de praatjes bij het koffieapparaat. Maak daarom bijvoorbeeld een apart kanaal aan in Teams, waar mensen gezellige en grappige weetjes plaatsen en op elkaar kunnen reageren. Het kan ook leuk zijn om af en toe een digitale teamborrel in te plannen. En spoor je medewerkers aan om onder werktijd eens te bellen met hun vaste 'koffieleuten'.

 9. Af en toe de benen strekken en een frisse neus halen is gezond en vergroot de productiviteit. Help je mensen hieraan herinneren. En wonen teamleden bij elkaar in de buurt? Dan kunnen zij elkaar misschien ontmoeten voor een lunchwandeling of wandelvergadering op 1,5 meter afstand?

Bekijk deze blog voor extra tips om je teamleden effectief op afstand te laten werken.

Goed samenwerken met Microsoft 365

Goed samenwerken? Laat Microsoft 365 je hierbij een handje helpen. In deze whitepaper lees je alles over de voordelen en extra mogelijkheden van Microsoft 365. Verder vind je er een handig stappenplan om ervoor te zorgen dat je medewerkers goed leren werken met Microsoft 365.

 BLOG Button copy 10 (3)

 

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!