Tablets voor de zakelijke markt

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
27-nov-2013 10:35:28

Na de consumentenmarkt lijken producenten van tablets zich nu te hebben gericht op het veroveren van de zakelijke markt. Afgelopen maand lanceerden zowel Amazon als Microsoft hun nieuwe tablets, respectievelijk de Kindle Fire (HD 7”, HDX) en Microsoft Surface (Pro) 2. Ook de iPad Air is uitgerust met de nodige features voor zakelijk gebruik. Hoewel de Kindle Fire, Microsoft Surface en iPad Air elk beschikken over een eigen pakket aan enterprise-features ligt de nadruk vooral op de beveiliging van apparaten en apps in byod-scenario's. Een aantal van deze nieuwe features hebben we voor u op een rijtje gezet.

Kindle Fire

Hardware-gebaseerde encryptie

De nieuwste Kindle is uitgerust met hardware-based encryption. Dit betekent dat alle gegevens op uw Kindle op hardwareniveau versleuteld worden, wat een veilige opslag van bedrijfsgegevens garandeert.

Beveiligde VPN-verbinding

Met de native VPN-client op de Kindle Fire kunnen medewerkers via het IPSec, L2TP of PPTP protocol verbinding maken met hun zakelijk netwerk. Het is overigens ook mogelijk andere VPN-apps te downloaden van de Amazon Appstore.

Mobile Device Management

Kindle Fire wordt ondersteund door AirWatch, MaaS360, Citrix, GoodTechnology en SOTI. Voor ontwikkelaars is er de Mobile Device Management (MDM) API waarmee toegang verkregen kan worden tot functies binnen MDM-oplossingen. Interessant: in tegenstelling tot de iPad Air en de Surface 2 beschikt de op Android gebaseerde Kindle over swipe-lock. Deze is echter niet opgenomen in de MDM API, waardoor deze door geen enkele MDM-oplossing wordt ondersteund.

Wat nog meer

De Kindle Fire beschikt over vele nieuwe zakelijke apps zoals apps om facturen in op te maken, of een RDP-verbinding te starten. Ook kan met de Kindle Fire draadloos geprint worden. Wat u nog niet vindt op de Kindle en wel op de iPad Air en de Surface 2 is de Kiosk-modus.

Microsoft Surface 2

Dat de Microsoft Surface Pro 2 is ontwikkeld voor professioneel gebruik, is bekend. De ‘gewone’ Surface 2 met Windows RT 8.1 biedt echter ook vele mogelijkheden. De volgende functionaliteiten binnen de Surface 2 kunnen het leven van de zakelijk gebruiker makkelijker maken:

Device encryptie: Windows Defender en Trusted Platform Module (TPM)

Niet nieuw maar nog steeds wel veilig: Surface-features voor device-encryption. Onderdeel van deze manier van versleutelen met AES-encryptie is de ingebouwde Trusted Platform Module (TPM) chip voor nog intensievere en grotere bescherming tegen ongeautoriseerd gebruik. In de TPM-chip kunt u tevens een virtual smartcard opslaan. Handig in byod-scenario's.

VPN: Third-party VPN-clients

Terwijl de eerste Surface alleen nog Microsofts native VPN-oplossing ondersteunde, ondersteunt de nieuwste versie ook third-party VPN clients en per-app VPN.

Mobile Device Management

Net als de Kindle Fire is Mobile Device Management in de Surface 2 verbeterd. Microsoft heeft hiervoor samengewerkt met MDM-partners als Mobile Iron. In de Surface RT 2 worden features als Remote Wipe, Selective Wipe en configuratie- en beveiligingsmogelijkheden ondersteund.

Wat nog meer

Wat voorheen niet kon maar nu wel is koppelen aan een Windows domein: Workplace Join for RT, waardoor u met uw tablets toegang kunt krijgen tot gedeelde documenten en andere  bedrijfsgegevens op basis van claims-gebaseerde toegang. Windows Intune maakt het plaatje compleet door niet slechts uw tablet, maar al uw zakelijke apparaten te beheren.

Tip: hoewel de Surface op Windows draait, is deze versie niet geschikt voor uw oude en vertrouwde (x86) applicaties. Mocht daar binnen uw organisatie behoefte aan zijn, dan vindt u in de Microsoft Surface Pro 2 en de Venue 8 Pro van Dell volwaardige alternatieven.

Hardware encryptie: AES 256-bit crypto engine

Alle iOS apparaten beschikken over ingebouwde AES 256-bit crypto engine, waarmee gegevens op het apparaat automatisch versleuteld zijn, wanneer u een wachtwoord heeft geconfigureerd voor toegang tot het apparaat.

VPN: per-app VPN

iOS biedt meerdere nieuwe mogelijkheden op het gebied van VPN, waaronder de per-app VPN. Dit houdt in dat apps zo geconfigureerd kunnen worden dat ze bij het opstarten automatisch verbinding maken met uw VPN. De per-app VPN zorgt ervoor dat beheerde bedrijfsgegevens wel over het VPN worden verstuurd, maar gegevens naar uw persoonlijke gegevensbronnen niet.

Mobile Device Management

Met behulp van Apple’s MDM kunnen ict-afdelingen onder andere iOS-apparaten uitrollen in een zakelijke omgeving, apparaatinstellingen draadloos updaten en configureren en beheerde apparaten op afstand vergrendelen of wipen.

Lees hier meer over iOS security.

Wat nog meer

Opvallend is natuurlijk dat de iPad Air niet beschikt over de hippe Touch ID fingerprint reader. Waarom niet? De website Security Watch geeft een argument: “When Apple recapped its hardware releases for the year, it called the iPhone 5s its "forward thinking" device. The implication being that fingerprint technology is futuristic and limited to its high-end flagship device.” De Touch ID is op dit moment dus nog te futuristisch. We zullen dus moeten wachten op de iPad Air 2”

Ook interessant is dat hoewel de Apple iPad Air nog maar net op de markt is, de nieuwste iPad met 64-bits A7-processor volgens de geruchten nog wel eens impact kunnen hebben op de toch al sterk krimpende pc-markt. Op iPadmarkt.nl is te lezen:

We verwachten een groei in [desktop]virtualisatie en iPad-verspreiding in de enterprise-sector om zo de pc-verkoop in 2014 en 2015 onder druk te zetten. We verwachten dat AAPL’s (Apple’s) nieuwe iPad een 64-bits-architectuur zal gebruiken, waardoor de ontwikkeling van een breed aanbod aan enterprise-apps mogelijk wordt en de zakelijke markt steeds beter benaderd kan worden.

Meer weten over werkplekbeheer in virtuele omgevingen? Lees hier over de cloud-diensten van OGD.

Ontvang email updates