Microsoft's dynamic release cycle

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
17-okt-2013 17:30:16

Al ruim voor de lancering van de gebruikersversie migreerde OGD naar Windows 8. Nu – een jaar verder – wachten we vol spanning op de release van Windows 8.1. De versie voor Release To Manufacturers (RTM)  viel eind deze maand op de virtuele mat van software-ontwikkelaars,  abonnees van TechNet en Microsoft Developer Network (MSDN) en ict-professionals. Interessant, want eerder besloot Microsoft om de RTM-versie alleen te delen met Original Equipment Manufacturers (OEM’s). Hoe zit dat met deze plotselinge change of heart?

‘Rapid release’ door dynamic release cycles

Tegelijk met het vertrek van Steve Ballmer werd bekend dat Microsoft de transitie zal maken naar een “devices and services company”. Onderdeel van de transitie is de dynamic release cycle.  Zoals Ballmer in juni 2013 aankondigde: “We are moving to an absolutely rapid release cycle… rapid release, rapid release, rapid release, in a sort of “developers, developers, developers” refrain.” In augustus 2013 bleek echter dat in de nieuwe release cycle de RTM-versie niet beschikbaar zou worden gemaakt voor ict-professionals ontwikkelaars.

Waarom niet?

Een van de geruchten was dat de RTM-versie nog bugs zou bevatten die Microsoft snel wilde wegwerken. Een ander argument was dat, omdat updates en fixes in de dynamic release cycle kleiner zijn dan in de oude service packs, ze weinig tot geen invloed hebben op de werking van software-applicaties.

Beide hypotheses klinken aannemelijk. Maar waar zijn ze op gebaseerd?

Feedback

Een van de kenmerken van de nieuwe release cycle is het moment van feedback. Microsoft-klanten krijgen de software pas in handen na General Availibility (GA). Maar Microsoft betrekt deelnemers aan het Technology Adoption Program (TAP) en het Rapid Deployment Program (RDP) al in de preview-fase actief in het proces. TAP start eerder dan RDP en is bedoeld om uit te vinden welke features klanten het meest waardevol vinden. RDP bestaat onder andere uit een groep reference customers die Microsoft helpt bij een succesvolle lancering. Door het moment van feedback naar voren te halen, kan Microsoft deze direct verwerken in plaats van daarmee te moeten wachten tot een nieuwe cycle.

M for Manufacturer

Het naar voren halen van het moment van gebruikersfeedback heeft tot gevolg dat Microsoft nu meer veranderingen doorvoert in minder tijd. Logisch gevolg is dat de RTM-versie op het moment van release nog in ontwikkeling is en niet bijzonder geschikt voor het uiteindelijk testen van applicaties. Ook kan het zijn dat een versie 1.0-product (net) niet biedt wat de klant verwacht. De nieuwe cycle geeft klanten als eerste de kans om de ervaring te optimaliseren op huidige en nieuw te introduceren apparaten. De keuze van Microsoft om RTM letterlijk te nemen ‘Release To Manufacturers’ komt dus zeker ergens vandaan. Desondanks hebben ontwikkelaars en ict-professionals aangegeven niet blij te zijn met de keuze van Microsoft met betrekking tot de RTM-release. Waarom niet? Willen zij graag een suboptimale ervaring?

Microsoft versus software-ontwikkelaars

Hoewel de discussie rondom de RTM-release niet alleen ontwikkelaars betrof, kwamen de meeste protestgeluiden uit deze hoek. Aanleiding: tot Windows 8.1 gebruikten ontwikkelaars de RTM-versie om hun applicaties te testen. Wanneer een applicatie onverhoopt niet (goed) bleek te werken konden zij hier nog voor GA op anticiperen. Een lijstje met features en changes zoals beschikbaar gesteld door Microsofts is dan wel handig, maar als uit dat lijstje blijkt dat een applicatie toch risico loopt te breken, dan willen ontwikkelaars hun software kunnen testen voordat klanten het in handen krijgen.

Volgens Microsoft is de kans dát applicaties breken echter klein omdat er niets is veranderd aan de kernel. Hierdoor hebben code changes maar beperkt impact. Als dit klopt zouden ontwikkelaars inderdaad genoeg moeten hebben aan een lijst met features en changes.

Wie heeft er gelijk?

Voor de argumentatie van beide partijen is wat te zeggen. Maar na meerdere klachten te hebben ontvangen van ontwikkelaars en ict-professionals heeft Microsoft de RTM-versie toch beschikbaar gemaakt op onder andere TechNet en MSDN. Steven Guggenheimer, Corporate Vice President of Developer Platform & Evangelism and Chief Evangelist for Microsoft, verklaart op zijn blog:

"We heard from you that our decision to not initially release Windows 8.1 or Windows Server 2012 R2 RTM bits was a big challenge for our developer partners as they’re readying new Windows 8.1 apps and for IT professionals who are preparing for Windows 8.1 deployments. We’ve listened, we value your partnership, and we are adjusting based on your feedback."

Alles is dus weer zoals het was. Toch? Niet helemaal. Tussen RTM en GA is Microsoft Windows nu eenmaal nog niet volledig stabiel. Dit houdt in dat ontwikkelaars hun applicaties testen in een suboptimale setting. Is dat verstandig? Misschien, misschien ook niet. Of dit verhaal nog een staartje heeft zullen we pas weten na 18 oktober. De beste manier om gedegen Microsoft-producten aan de tand te voelen die wij kunnen verzinnen is door TAP of RDP. Wilt u samen met OGD deelnemen aan TAP of RDP? Neem dan contact met ons op via info@ogd.nl of tweet naar @OGD_ict.

Ontvang email updates