Software-ontwikkeling: de 4 valkuilen

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
19-feb-2013 11:49:06

Marien de Gelder is business unit manager Software-ontwikkeling bij OGD ict-diensten. Met zijn achtergrond als software-ontwikkelaar werkt hij dagelijks samen met klanten om slimme oplossingen voor ict-problemen te bedenken op basis van bestaande systemen of nieuwe toepassingen.

In de vorige blogpost over software-ontwikkeling hebben we het gehad over de verschillende rollen binnen een ontwikkeltraject. En dat het juist verdelen van elke rol heel belangrijk is. In deze post gaat het over de valkuilen binnen een ontwikkeltraject. Vanuit onze ervaring blijkt dat er namelijk veel mis kan gaan. De veel voorkomende fouten zijn hier samengevat in vier valkuilen. Deze valkuilen waren de reden voor ons om het processenoverzicht en de rolverdeling op te zetten.

Valkuil 1: Miscommunicatie

Wat u zegt, is niet altijd datgene wat de ontwikkelaar hoort, en andersom. Omdat de twee disciplines van huis uit verschillende talen spreken en ze beide verschillende verwachtingen en doelen hebben, gebeurt het snel dat een boodschap verkeerd wordt overgebracht. En dat heeft logischerwijs invloed op het eindresultaat. Op de hoogte zijn van deze valkuil is al de eerste stap. Let er dus vervolgens op dat de functioneel ontwerper goed op de hoogte is van het doel van het softwaretraject.

Valkuil 2: Cost of change curve

Een wijziging kan aan het begin van een project nog makkelijker - en dus goedkoper - te verwerken zijn. Diezelfde wijziging is later in het traject ineens een stuk duurder, omdat het moeilijker is de wijziging door te voeren wanneer het project in een verder gevorderd stadium is. Denk bijvoorbeeld maar aan de fundering van een huis die helemaal af is. Maar dan moet er ineens een deur op een andere plek komen, of het materiaal moet van hout veranderd worden in steen. Dan verandert het hele ontwerp, en dat kost logischerwijs op het einde van een traject meer geld dan aan het begin. Het is dus belangrijk aan het begin van het traject overeenstemming te hebben over wat opgeleverd wordt. En op de agile manier werken helpt hierbij ook, omdat er na elke ontwikkelfase geëvalueerd wordt.

Valkuil 3: Scope creep

Naarmate de ontwikkelaar langer bezig is, krijgt u een steeds grotere verlanglijst. Onderweg in het proces ontdekt u van alles wat ook verbeterd en veranderd kan worden. Het is als het ware een snoepwinkel waarin op elke hoek nieuwe lekkernijen liggen uitgestald. Al deze extraatjes zijn oorspronkelijk niet begroot en ingecalculeerd, dus heeft dat enorme invloed op het verloop en de duur van het project. Zorg dat er iemand de scope creep in de gaten houdt. Een projectleider helpt u de prioriteiten vast te stellen en deze te bewaken. Wederom helpt de agile ontwikkelmethode hierin om het proces op de rails te houden.

Valkuil 4: Tunnelvisie

Een ontwikkelaar is iemand met een groot talent voor concentratie. En dat is heel goed. Soms gaat die concentratie echter te ver, omdat de software erg ingewikkeld is, of omdat de ontwikkelaar te netjes wil werken. Dan verdwijnt de ontwikkelaar tijdens een project in een tunnel waardoor hij het grotere geheel uit het oog verliest. Vraag de ontwikkelaars na de helft van de tijd die ze hebben voor een project te evalueren. Zijn ze halverwege de tijd, en is er teveel werk voor de resterende tijd? Dan is nu het moment om in te grijpen en de planning opnieuw onder de loep te nemen. Communicatie is ook hier heel belangrijk.

Wanneer je van te voren goed weet wat de risico’s en valkuilen zijn, kun je daar op inspelen en er rekening mee houden. Als je zelf intern de kennis van software ontwikkeling niet in huis hebt, is het altijd slim om een externe projectleider aan te nemen die de risico’s voor je helpt afvangen.

Volgende keer is de laatste blogpost in deze reeks en die zal gaan over de toekomst van software-ontwikkeling. Heb je de andere posts gemist? Lees meer over de verschillende stappen binnen een ontwikkeltraject, of over de verschillende organisatietypen en welke soort ontwikkelaar daar het best bij past.

Ontvang email updates