Software-ontwikkelaars inhuren: vier organisatietypen

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
2-jan-2013 13:55:27

Marien de Gelder is het hoofd van onze business unit Software-ontwikkeling. In een serie van vier blogposts vertelt hij de komende maanden meer over hoe we bij OGD de detachering van software-ontwikkelaars zien. Grofweg zijn er vier soorten organisaties die bij OGD komen om ontwikkelaars in te huren, die we op uiteenlopende manieren helpen. In deze eerste post geeft Marien uitleg over de oplossingen die wij bieden aan klanten die ons om gedetacheerde ontwikkelaars vragen.

Geregeld spreek ik klanten die op zoek zijn naar tijdelijke versterking op het gebied van software-ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat ze een eigen applicatie aan het ontwikkelen zijn of omdat een verouderde Access- of Excel-toepassing vervangen moet worden. Het advies dat we geven, sluit aan bij wat voor organisatie de klant heeft. Daarom delen wij onze klanten voor detachering van software-ontwikkelaars in vier groepen in. Iedere groep krijgt op zijn beurt een bijpassend advies.

Ervaring is cruciaal

Het eerste criterium waarop we indelen is ervaring. Bij het succesvol aansturen van een gedetacheerde ontwikkelaar komen verschillende zaken kijken (waarover in deel drie van deze serie meer). Bij het detacheren van een software-ontwikkelaar staat daarom één vraag centraal: "Heeft u ervaring met het ontwikkelen van software?" Op basis van het antwoord op die vraag maken we onderscheid tussen twee algemene organisatietypen: zij die structureel ontwikkelen en zij die incidenteel ontwikkelen.

Structureel ontwikkelen

Organisaties die op structurele basis software ontwikkelen, hebben veel ervaring en weten hoe zij een ontwikkeltraject succesvol laten verlopen. Deze groep is verder uit te splitsen in twee soorten organisaties:

Softwarebedrijven

Organisaties die bijvoorbeeld commerciële softwareproducten ontwikkelen of op projectbasis voor klanten software bouwen weten als geen ander hoe een ontwikkelproces verloopt. Zijn zij op zoek naar tijdelijke versterking, dan is het detacheren van een ontwikkelaar een prima oplossing. De kennis en ervaring om zo'n ontwikkelaar goed aan te sturen, hebben ze zonder twijfel in huis.

Interne ontwikkelteams

Een andere groep die structureel ontwikkelt, zijn de teams die software-oplossingen maken voor gebruik binnen hun eigen organisatie. Zij zijn over het algemeen ook prima in staat om een gedetacheerde ontwikkelaar soepel mee te laten draaien. Ondanks het feit dat software-ontwikkeling misschien niet de core business van de klant is, geldt wel dat het de enige taak van het ontwikkelteam zelf is. Wij detacheren dan graag een ontwikkelaar. Deze komt doorgaans terecht in een gespreid bedje en zal snel mee kunnen draaien met het team.

Incidenteel ontwikkelen

Voor organisaties die op incidentele basis ontwikkelen, ligt het iets gevoeliger. Software-ontwikkeling is als het bouwen van een eigen huis: als je het nog nooit eerder hebt gedaan is het lastig om te weten hoe je zo'n klus aanpakt. Ervaring met ontwikkelen en kennis van de bijbehorende processen zijn doorslaggevend.

Klanten met enige ontwikkelervaring

Klanten die slechts zo af en toe ontwikkelen adviseren we om, naast de ontwikkelaar, iemand in te schakelen die helpt met de aansturing. Onze ervaring is dat dergelijke organisaties prima baat hebben bij het inhuren van een software-ontwikkelaar wanneer de dagelijkse aansturing goed verloopt. Omdat dat soms lastig blijkt, adviseren we om voor de dagelijkse begeleiding een projectleider in te schakelen. Die komt dan eens per één of twee weken langs om te zorgen dat de ontwikkelaar zijn werk goed doet en kan blijven doen.

Klanten zonder ervaring

Organisaties die nog nooit zelf software hebben ontwikkeld, adviseren we om een compleet team in te huren of de ontwikkeling van de software in zijn geheel uit te besteden. Je kunt je gemakkelijk verkijken op hoe gecompliceerd het software-ontwikkelproces kan zijn. Voor je het door hebt, ben je maanden verder zonder tastbare resultaten. Wanneer klanten zonder ontwikkelervaring bij ons aankloppen om één of meerdere ontwikkelaars in te huren, raad ik dat dan ook meestal af. In de praktijk verlopen projecten voor dat soort organisaties wat chaotisch en blijven resultaten soms dus achter. Daar brengt het inhuren van een extra ontwikkelaar weinig verandering in.

Wij raden dan één van twee alternatieven aan: het kopen of laten ontwikkelen van de gewenste software door OGD of een andere partij, of het inhuren van een volledig ontwikkelteam. Afhankelijk van de keuze die klanten hierin maken, helpen wij hen dan graag verder. Met beide vormen van ontwikkelen hebben we veel ervaring.

Volgende keer

Met deze vier verschillende organisatietypen als basis, kunt u nu bepalen of u wel of niet wilt kiezen voor het inhuren van een softwareontwikkelaar. In de volgende post in deze serie zal ik ingaan op de volgende stap: het nadenken over het project als geheel en het vinden van de juiste ontwikkelaar voor iedere stap.

Ontvang email updates