Het zakelijk netwerk is voor organisaties een basisvoorziening geworden. Hierdoor is het belang van een snel, flexibel en betrouwbaar netwerk alleen maar toegenomen, zeker nu ook het werken in de cloud grotere vormen begint aan te nemen. Volgens het Amerikaanse IDC (International Data Corporation) zal het gebruik van Software Defined-WAN (SD-WAN) voor zakelijke netwerken de komende jaren flink gaan toenemen. Wat is SD-WAN precies en waarom is overstappen het overwegen waard? U leest het in deze blogpost.
Netwerken van toen naar nu
Een WAN was vroeger niets meer dan een noodzakelijke en vrij prijzige verbinding tussen vestigingen en het hoofdkantoor. Intern ontwikkelde en beheerde applicaties werden op deze manier toegankelijk gemaakt.
Tegenwoordig worden applicaties niet meer intern ontwikkeld en beheerd, maar steeds vaker extern. Daarnaast bieden organisaties hun software in andere vormen aan, zoals via IaaS (Infrastructure as a Service) en SaaS (Software as a Service). Tijdens dit overgangsproces moeten eindgebruikers wel altijd en overal kunnen werken.
Deze behoefte heeft gevolgen voor de eisen die aan het zakelijke netwerk van een organisatie worden gesteld. Betrouwbaarheid en servicegerichtheid staan voorop bij de keuze voor een netwerk. Veel organisaties kiezen nog steeds voor de betrouwbare netwerktechnologie MPLS (Multiprotocol Label Switching), waaraan echter wel een flink prijskaartje hangt. Ook kent de techniek beperkingen op het gebied van schaalbaarheid en transparantie over performance. Toch weerhoudt de angst voor het onbekende veel organisaties ervan nieuwe netwerktechnologieën als SD-WAN een kans te geven. Terwijl SD-WAN minder kost en een flexibelere oplossing biedt.
Wat is SD-WAN?
Bovendien wordt al het dataverkeer automatisch versleuteld, waardoor SD-WAN zelfs geschikt is voor betalingsverkeer en het verzenden van andere gevoelige informatie. Daarnaast wordt het WAN-netwerk beheerd als één netwerk, wat betekent dat u op ieder moment kunt af- of opschalen. Door lagere complexiteit en beheerlasten is SD-WAN goedkoper dan bestaande zakelijke netwerken.
De verwachtingen
Internationaal wint SD-WAN op dit moment al terrein. In een benchmark voorspelde IDC dat in 2020 de markt goed zal zijn voor 6 miljard dollar met een groei van 90% per jaar. Tot op heden lijkt deze voorspelling uit te komen. Ook Andrew Lerner van Gartner voorspelde dat tegen het eind van 2019, 30% van alle bedrijven SD-WAN technologie zal gebruiken voor communicatie tussen vestigingen. Het aantal aanbieders stijgt en ook op Nederlandse bodem wordt de technologie al voorzichtig geïmplementeerd.
Kort samengevat is SD-WAN de toekomst als het gaat om het verbinden van het hoofdkantoor met de vestigingen. Als netwerktoepassing stelt het organisaties in staat de betrouwbaarheid van applicaties te vergroten en bandbreedte beter te benutten, terwijl de total cost of ownership aanzienlijk lager uitvalt.
De komende tijd geven wij meer informatie over SD-WAN. Houd onze blog dus goed in de gaten. Wist u trouwens dat OGD sinds kort ook SD-WAN aanbiedt? Bekijk alle voordelen en maak vrijblijvend een afspraak.