5 redenen waarom de inzet van tijdelijke ict-professionals jouw projecten wél laten slagen

Maurice Wehrmeijer
Geschreven door Maurice Wehrmeijer
4 min leestijd
29-sep-2023 10:42:39

Als ict-manager heb je dagelijks te maken met verandering. Er is een continue stroom aan nieuwe projecten, er zijn nieuwe technologieën die je wilt implementeren en nieuwe wensen vanuit de organisatie. De grootste uitdaging is daarbij altijd: hoe deel je de schaarse tijd van je team het beste in? 

Het inzetten van tijdelijke ict-professionals en hun specialistische kennis is de laatste jaren voor veel ict-managers een belangrijke manier geworden om projecten tot een succesvol einde te brengen. In deze blogpost lees je de vijf belangrijkste redenen om ict’ers tijdelijk in te zetten binnen jouw organisatie. 

1. Reden 1Meer flexibiliteit bij het samenstellen van je team 

Een van de belangrijkste redenen om ict-professionals tijdelijk in te zetten, is misschien wel de flexibiliteit die het je organisatie biedt. Ict-projecten kunnen enorm van elkaar verschillen: heb je veel of weinig capaciteit nodig? Is het een langdurig of juist een kortlopend project? Ben je op zoek naar specialistische of generalistische kennis? 

Daarnaast kan ook de tijd van het jaar invloed hebben op wat je nodig hebt: als het bijvoorbeeld rustig is in de komkommertijd. Of juist drukker is dan normaal door de feestdagen of het afronden van het financiële boekjaar. Tijdelijke ict-versterking geeft je de flexibiliteit om je team helemaal naar jouw wensen samen te stellen. Zo hoef je mensen niet direct aan je te binden met vaste contracten.  

2. Reden 2Gespecialiseerde kennis die je direct kunt inzetten 

Voor bepaalde specifieke onderdelen van je ict heb je iemand niet altijd fulltime nodig. Voor zulke tijdelijke ict-opdrachten is het misschien praktischer om op projectbasis een professional in te zetten, zeker als het om gespecialiseerde technische kennis gaat. En dat is ook nog eens een stuk makkelijker dan een vaste medewerker te vinden met precies dezelfde specialistische vaardigheden! 

Een ander voordeel is dat gespecialiseerde ict-professionals veel minder inwerktijd nodig hebben: ze hebben vaak al jarenlange ervaring in hun vakgebied. Dat betekent dat ze direct aan de slag kunnen met de klus waarvoor je ze inhuurt, of het nu om het ontwikkelen van software of cybersecurity gaat. 

3. Reden 3Kostenefficiënt: je krijgt waar je voor betaalt 

Tijdelijke ict-professionals huur je over het algemeen in op projectbasis. Dat is voor jouw organisatie een stuk kostenefficiënter, want je betaalt ze alleen voor de uren die ze daadwerkelijk werken. Verder scheelt het ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over pensioenopbouw, verzuimverzekeringen en andere kosten waarmee je te maken hebt met vaste medewerkers. 

Het biedt je ook nog een andere kans: overweeg je toch om een tijdelijke medewerker voor de functie in vaste dienst aan te nemen? Dan kun je alvast goed beoordelen hoe ze presteren en of ze passen binnen het team en je bedrijfscultuur. 

4. Reden 4Nieuwe inzichten en het delen van kennis 

En wat bedrijfscultuur betreft: dat is nog een andere manier waarop tijdelijke ict-professionals het verschil voor jouw organisatie kunnen maken! Omdat ze vaak op verschillende plekken ervaring hebben opgedaan, zijn ze vaak goed op de hoogte van hoe dingen anders kunnen. Nieuwe mensen brengen verse inzichten met zich mee. Ze dragen hun kennis over op jouw team en kunnen helpen om uitdagingen vanuit een andere hoek te benaderen. 

Misschien hebben ze wel bij een andere organisatie in dezelfde sector gewerkt, en hebben ze daar ideeën opgedaan die je direct in jouw organisatie kunt toepassen, zonder dure consultancytrajecten. Of andersom: ze hebben ergens anders gezien hoe het juist niet moet, wat voor jou weer een fijne bevestiging is dat je goed op weg bent.  

5. Reden 5Minder risico en makkelijk op- en afschalen 

Het gebeurt helaas vaak zat dat een intern project anders loopt dan gepland en je wil zo veel mogelijk voorkomen dat je daardoor extra kosten maakt. Als de wensen en eisen voor zo’n project plotseling veranderen, is het dus handig om snel op- en af te schalen. En met tijdelijke ict’ers loop je een stuk minder risico dan met vaste medewerkers. 

Dat geldt trouwens ook voor andere situaties. Groeit je organisatie plotseling sneller dan verwacht? Dan is het fijn om op korte termijn meer capaciteit in huis te kunnen halen - zonder je druk te maken over het verstoren van de bedrijfsvoering. Ook kun je tijdelijke ict-professionals inzetten om de afwezigheid van vaste medewerkers op te vangen tijdens vakanties en medisch verlof. 

Tijdelijke ict-professionals succesvol inzetten 

Wanneer je tijdelijke ict’ers op de juiste manier inzet, kunnen ze een hoop voor je betekenen. Voor veel organisaties zijn ze dan ook onmisbaar bij het laten slagen van ict-projecten. Toch is het als ict-manager altijd belangrijk om de juiste balans tussen vaste en tijdelijke medewerkers in de gaten te houden, en te letten op de dynamiek binnen het team. 

Ga je met tijdelijke ict-medewerkers aan de slag? Zorg dan voor een goede communicatie en schep heldere verwachtingen. Zo weet je zeker dat ze effectief werken en al snel een gewaardeerd lid van je team worden. 

Verder lezen? 

Met onze professionals krijg je geen ict’er, maar een OGD’er. We matchen jouw vraag met de juiste capaciteit en passende professionals. Zo vullen we jouw behoefte precies in. Lees het hier. 

 

Ontvang email updates