5 manieren om softwareontwikkelaars door te laten groeien

Je wilt als organisatie groeien en innoveren. Met de juiste softwareontwikkelaars kun je deze doelstellingen realiseren. Maar het vinden van goede softwareontwikkelaars is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is behoorlijk wat tijd en investering voor nodig om de juiste softwareontwikkelaars te vinden. Daarnaast kost het tijd om ze kennis te laten maken met jouw organisatie en met de gebruikte technieken. Verder is het belangrijk dat je softwareontwikkelaars op de hoogte blijven van de nieuwste trends en programmeertalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw ontwikkelaars die kennis aanleren en zichzelf blijven ontwikkelen?

Govind Rienties is manager Software. Hij vertelt in deze blog hoe de ontwikkelaars van OGD hun kennis aanvullen en ontwikkelen en doorgroeistappen maken. Ook lees je wat dat betekent voor jouw organisatie en hoe jij aan de beste ontwikkelaars komt.

5 manieren waarop softwareontwikkelaars bij OGD doorgroeien

Softwareontwikkelaars krijgen bij OGD de ruimte om zichzelf verder te ontwikkelen. Bij OGD vinden we het belangrijk dat onze medewerkers een groeipad hebben. ´Perspectief´ - er is altijd plek voor groei en doorstroom - is niet voor niks een van onze vier kernwaarden. Voor onze ontwikkelaars – junior of senior - hebben we 5 belangrijke manieren om zich te ontwikkelen:

  1. Voor onze junior ontwikkelaars zijn trainingen verplicht om de basisvaardigheden van software development aan te leren. Al onze ontwikkelaars doorlopen de basisvaardigheden via onze eigen academy.
  2. Elke softwareontwikkelaar krijgt ruimte, budget en tijd om zichzelf te ontwikkelen. Ze kunnen door zelfstudie trainingen selecteren die OGD vergoedt om hun kennis bij te spijkeren en uit te breiden. Denk aan cursussen en certificeringen via Udemy.
  3. Learning-on-the-job blijft essentieel voor de ontwikkeling van onze softwareontwikkelaars. Dat geldt voor de ervaren, maar zeker ook voor de minder ervaren softwareontwikkelaars. OGD zoekt continu naar plekken om minder ervaren ontwikkelaars in te zetten. Op die manier leert de nieuwe ontwikkelaar snel van zijn ervaren collega's. De ervaren leden doen op hun beurt weer ervaring op met het begeleiden van beginners. Zo worden alle leden van het team beter. Daarnaast draagt de minder ervaren ontwikkelaar al direct zijn steentje bij. In plaats van een stukje proefsoftware dat uiteindelijk nooit gebruikt wordt, ontwikkelt de nieuweling samen met zijn collega's al direct software die wij kunnen opleveren aan de klant. Tot slot biedt dit alles ook nog voordelen voor de klant, omdat je minder ervaren ontwikkelaars tegen een aantrekkelijker uurtarief kunt inzetten.
  4. Onze ontwikkelaars doen actief aan coaching. Elke startende ontwikkelaar krijgt een persoonlijke coach toegewezen. Dit mentorschap- ingevuld door een senior softwareontwikkelaar - helpt de junior softwareontwikkelaar met inhoudelijke vraagstukken en persoonlijke ontwikkeling. Junior softwareontwikkelaars hebben dus altijd iemand waar ze op terug kunnen vallen. Ze kunnen rekenen op inhoudelijke begeleiding en hebben een maandelijks coachingsgesprek en een (half)jaarlijkse evaluatie.
  5. Er zijn altijd vervolgstappen die ontwikkelaars uitdagen om naar dat ene doel toe te werken. OGD biedt doorgroeistappen. Het is voor elke softwareontwikkelaar mogelijk om deze te bereiken wanneer hij of zij maar wil. Mogelijkheden zijn doceren aan de software academy van OGD, of invulling van de rollen scrummaster, software-architect of coach voor junior softwareontwikkelaars. Vaak vereisen deze rollen specifieke certificaten en trainingen, wat ontwikkelaars aanmoedigt om voor het leerpad te kiezen.

Binnen SAPS heb ik als coach de uitdaging gekregen om mijn collega's een luisterend oor te bieden en te helpen met hun doelen. Het vervullen van de rol coach zorgt ervoor dat ik een balans leer te maken tussen mijn werkzaamheden als softwareontwikkelaar en coach, en daarbij hoe ik me open moet stellen richting collega OGD'ers. Dit alles is een mooie uitdaging.– Igor van der Bom | softwareontwikkelaar bij OGD

Waarin verschilt OGD van andere dienstverleners rondom softwareontwikkeling?

  • Learning on-the-job: Waar andere ict-dienstverleners vasthouden aan een meer rigide opleidingstraject, denken wij dat ‘zo snel mogelijk aan de slag gaan’ de snelste manier is om te leren ontwikkelen.
  • Kennisdeling: Onze cultuur van kennisdeling en collegialiteit staat aan de basis van alles wat we bij OGD doen. Onze ontwikkelaars werken graag en veel met elkaar samen, discussiëren en delen hun kennis via ons bedrijfsportaal. Vaak zoeken onze ontwikkelaars de combinatie tussen werk en ontspanning met elkaar. Een goed voorbeeld hiervan zijn de OGD sync-avonden. Tijdens deze avonden, die volledig op initiatief van de ontwikkelaars zelf worden georganiseerd, komen ontwikkelaars bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen. Zowel de beginners als de gevorderden kunnen altijd nog iets leren van deze avonden.

1663769057366

  • Instroom en doorstroom: Er is bij OGD altijd een volgende stap voor goed opgeleide ontwikkelaars. OGD staat nauw in contact met de Technische Universiteit in Delft, waardoor we voor instroom zorgen voor studenten. Maar ook krijgen mensen binnen onze organisatie altijd mogelijkheden van doorstroom.

Binnen onze club is er altijd ruimte voor groei en doorontwikkeling. – Govind Rienties | manager Software

  • Uitsluitend Nederlandstalige ontwikkelaars op locatie in dienst: Dat betekent dat onze ontwikkelaars op locatie kunnen werken bij de klant wanneer dat maar mogelijk is.

Ook op zoek naar versterking van jouw softwareteam?

Ondanks de krappe arbeidsmarkt is het mogelijk om verdere groei te realiseren met de juiste vaardigheden en mensen. OGD staat voor je klaar om samen met jou op zoek te gaan naar de juiste ict-professionals om de projecten binnen je organisatie te ondersteunen. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.

> Wat OGD kan betekenen voor jouw softwareteam

 

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!