De voor- en nadelen van tijdelijke ict-ondersteuning

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
15-feb-2024 11:50:00

In een ideale wereld heb je voor iedere rol binnen je organisatie een vaste collega die zijn of haar vak tot in de puntjes beheerst én jouw organisatie van binnen en van buiten kent. De werkelijkheid is helaas anders: soms heb je iemand slechts op projectbasis nodig, of kost het tijd om een vaste invulling aan een functie te geven. 

De voordelen van tijdelijke ict’ers in je team 

In zo’n geval kun je overwegen om tijdelijke ict-ondersteuning in te huren. Mocht je nog twijfelen: van deze voordelen kan jouw organisatie direct profiteren wanneer je tijdelijke ict’ers inzet.  

Ze hebben unieke vaardigheden en expertise 

Met een tijdelijke ict’er in je team heb je als organisatie toegang tot de specifieke kennis en expertise waar je op dat moment behoefte aan hebt. Een ander voordeel is dat gespecialiseerde ict-professionals veel minder inwerktijd nodig hebben: ze hebben vaak al jarenlange ervaring in hun vakgebied. Zo kun je ze direct inzetten op de plek waar ze nodig zijn en hebben je projecten een vliegende start!  

Ze dragen hun kennis over op vaste medewerkers 

Gedetacheerde ict’ers die je in jouw team inzet, brengen ervaring van andere klanten en projecten met zich mee. Daarnaast hebben ze vaak nuttige vaardigheden die ze ergens anders hebben opgedaan. In het kader van ‘Give a man a fish, and you feed him for a day. Teach a man to fish, and you feed him for a lifetime’: die kennis dragen ze vervolgens ook weer over op jouw interne collega’s. 

Ze zijn kosteneffectief 

Werken met tijdelijke ict-ondersteuning is een goede manier om voor de korte en middellange termijn een bepaalde behoefte binnen je organisatie in vullen. Of het nu gaat om een project of tijdelijke vervanging voor bijvoorbeeld ziekteverzuim of ouderschapsverlof. Zo hoef je geen verbintenis voor de lange termijn aan te gaan en heb je geen recruitment- of onboardingskosten. Dat zorgt ervoor dat je de kosten een stuk makkelijker onder controle kunt houden.  

Ze zijn flexibel en direct beschikbaar 

Door te werken met tijdelijke medewerkers kun je je snel en gemakkelijk aanpassen aan de ict-behoeften van jouw organisatie en veranderingen in de markt. Bij piekbelasting schaal je flexibel op- en af in personeel, zodat je bezetting altijd past bij je behoefte. Zo bereikt jouw organisatie effectiviteit en continuïteit in de bedrijfsvoering. Daarbij kun je tijdelijke medewerkers direct inzetten. Dat is in dit tijdperk van schaarste een stuk sneller dan de vaak lange zoektocht naar vast personeel.   

Ze vormen geen bedrijfsrisico 

Een ander voordeel van het inzetten van tijdelijke ict’ers is dat ze geen bedrijfsrisico voor je organisatie vormen. Zo werken ze meestal op projectbasis of voor een korte, afgebakende tijd. Omdat het geen vaste medewerkers zijn, liggen de legale en financiële verantwoordelijkheden bij de detacheerder. Zo heb je niet altijd te maken met zaken als een opzegtermijn of ontslagvergoeding, waar dat bij vaste medewerkers wel het geval is. 

De uitdagingen bij tijdelijke ict-ondersteuning 

Nadelen? Wij hebben het zelf liever over de uitdagingen van detachering. Want zaken die je al snel als ‘nadelen’ bestempelt, zijn namelijk wel degelijk te ondervangen met een slimme planning, goede afspraken en ict’ers met passie! 

Ze hebben weinig binding met mijn organisatie 

Hoewel jouw tijdelijke ict’ers experts zijn in hun vakgebied en direct aan de slag kunnen met een project, weten ze niet veel af van de organisatie waarin ze terechtkomen. Dit kan ervoor zorgen dat samenwerking en kennisoverdracht wat moeilijk op gang komen. Maar daar kunnen we tegenover zetten dat een slimme OGD'er daar snel in groeit en echt een onderdeel van je team wordt, met dezelfde toewijding en passie als je vaste medewerkers. 

Ze zijn maar beperkt beschikbaar 

Wanneer je tijdelijke medewerkers inzet, gebeurt dat soms op parttimebasis. Dat kan betekenen dat ze niet altijd beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt. Maar vertraging in je project is wel het laatste wat je wil! Bij OGD maken we daarom altijd goede afspraken over de beschikbaarheid van jouw tijdelijke ondersteuning. En mochten ze afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of verlof, dan zorgen we dat er altijd een andere ervaren OGD’er klaarstaat om het gat te vullen. 

Ze vormen een veiligheidsrisico 

Verwerkt jouw bedrijf veel gevoelige data? Of ben je een overheidsinstelling die met persoonsgegevens werkt? Dan is security extra belangrijk. Maar soms is het onvermijdelijk dat tijdelijke medewerkers moeten werken met bedrijfsdata. Dan stellen we graag een NDA of geheimhoudingsverklaring met elkaar op. En verder zijn onze ict’ers altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in cybersecurity. Ze zijn goed in het identificeren en melden van bijvoorbeeld phishing-pogingen en aanvallen van buitenaf. 

Ze zijn de tijdsinvestering niet waard 

Binnen je organisatie gebruik je specifieke tools en processen, en je zou kunnen denken dat het je tijd niet waard is om een tijdelijke ict’er hiermee te leren werken. Want het verloop onder gedetacheerde medewerkers is veel hoger, toch? Geen zorgen: we zoeken altijd naar de juiste match tussen je organisatie en de OGD’er die daar het best bij past. Voor de hele duur van het project. Zo weet je zeker dat je tijdsinvestering niet voor niks is. 

Uniek aan onze professionals 

Met onze professionals krijg je geen ict’er, maar een OGD’er. OGD’ers zijn gedreven om de oplossing te vinden die het best bij jouw organisatie past. Van servicedeskmedewerker tot interim ict-manager, ze luisteren goed en geven je inventief en eerlijk advies. Hun diversiteit in achtergrond en hun passie voor techniek geeft ze een brede kijk op jouw vraagstukken. 

Lees hier hoe tijdelijke OGD-professionals jouw organisatie maximaal vooruithelpen. 

Ontvang email updates