Microsoft Edge: vijf verbeteringen ten opzichte van Internet Explorer

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
15-jul-2015 8:30:20

Met de releasedatum van 29 juli om de hoek, blijft Microsoft in hoog tempo nieuwe builds van Windows 10 uitbrengen. Elke versie kent zijn eigen (in dit stadium meestal kleine) aanpassingen. Opvallend in de recentere releases is de aanwezigheid van Edge, Microsofts nieuwe internetbrowser. Hoe gaat deze opvolger van Internet Explorer zich onderscheiden van zijn voorgangers?

Voor wie de schrik nu om het hart slaat: de oude vertrouwde Internet Explorer blijft in Windows 10 beschikbaar. Microsoft heeft er echter veel aan gedaan om van Edge een aantrekkelijk alternatief te maken. We lichten vijf verbeteringen uit die het browsen met Edge prettiger moeten gaan maken.

Hogere snelheid

EdgeInternet Explorer is nooit de snelste browser geweest. Deze traagheid werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door de ingebouwde backwards compatibility: doordat Microsoft ervoor koos om ervoor te zorgen dat IE zo lang mogelijk met verouderde technieken overweg bleef kunnen, werd de browser wat log. Zeker in vergelijking met concurrerende browsers als Chrome en Firefox, die dat veel sneller loslieten. Microsoft durft met Edge nu ook die weg in te slaan, en met resultaat: in een test bleek Edge niet alleen twee keer zo snel als Internet Explorer - ook Google Chrome en Firefox hadden (nipt, maar toch) het nakijken.

Een slanker uiterlijk

"Less is more" is een principe dat de afgelopen jaren in softwareontwerp veelvuldig is toegepast. Zo min mogelijk taak- en favorietenbalken laten meer ruimte over voor dat waar een browser hoofdzakelijk voor bedoeld is: het bekijken van sites. Internet Explorer heeft dat principe wel meer en meer gevolgd, maar in vergelijking met concurrerende browsers is er altijd relatief veel rand in beeld gebleven. In Edge wordt de gebruiker daar echter niet langer door geplaagd: met enkel de tabs en enkele knoppen rechts bovenin wordt de browser minstens zo slank als Google Chrome.

(Tip: klik op de onderstaande afbeeldingen om ze te vergroten!)

Edge - Leesweergave uit

Leesvenster

De mooist vormgegeven websites lezen vaak het minst prettig. Logisch, want wie wil opvallen met zijn of haar website maakt tekst niet op in saaie, rechte blokken met een neutrale achtergrond. Toch is zo'n weergave nog altijd de uitgelezen manier om snel door grote lappen tekst heen te werken. Het is de reden dat bijvoorbeeld Safari met één druk op de knop een webpagina naar deze traditionele weergave om kan zetten. Edge krijgt ook zo'n knop.

Edge - Leesweergave aan

Notities

Daarnaast wordt het mogelijk om notities te plaatsen op websites, als ware het tijdschriften: Edge zal deze vervolgens onthouden en in beeld brengen wanneer een site opnieuw bezocht wordt. Wie Edge op tablets gebruikt, zal met een stylus zelfs pijlen, uitroeptekens en andere geheugensteuntjes kunnen krabbelen.

Edge - Aantekeningen in inkt

Ondersteuning voor extensies

Wat Chrome, Firefox en ook Safari al jaren goed doen, is het bieden van ondersteuning voor plugins: extensies die bijvoorbeeld een knop toevoegen die je uitgebreide handelingen in één muisklik laten doen. Denk aan het opslaan van een pagina om deze later eens terug te lezen, het kopiëren en openen van een pagina in Word, of het delen van een artikel op sociale media. Microsoft heeft beloofd dat gebruikers van Edge deze functionaliteit voor het einde van het jaar kunnen verwachten.

Edge is slechts één van de vele vernieuwingen die Windows 10 met zich meebrengt. Onze experts volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en helpen u graag bepalen wat het goede moment is om over te stappen. Daarom organiseren we op donderdag 27 augustus een speciaal Windows 10-evenement. Meer weten?

> Lees meer over het Windows 10 Launch Event

Ontvang email updates