De bewogen maand van Microsoft

Geschreven door Mira Kers
4 min leestijd
16-okt-2013 11:23:03

Er was de afgelopen maanden veel aan de hand bij Microsoft, achter de schermen en ervoor. Steve Ballmer vertrok, de release cycle van Windows is op de schop en Nokia is onderdeel van Microsoft geworden. Maar wat betekent dat allemaal voor u? OGD’ers en Microsoft-experts Sander Berkouwer en Adnan Hendriks lichten het toe.

Vertrek CEO Steve Ballmer

Wat betekent het vertrek van Steve Ballmer voor Microsoft? En besloot hij zelf te vertrekken, of niet? De meningen zijn verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat hij niet de geschikte skills in huis had omdat hij een leider was met een focus op marketing in een tijd dat er een technische visionair nodig was om producten te ontwikkelen. Er zijn ook mensen die vinden dat Bill Gates te veel krediet krijgt, en dat hij belangrijke kansen niet heeft gepakt. Zij beweren dat Ballmer het juist goed heeft gedaan door het huidige  sterke salesteam op te bouwen. De leiding van een organisatie is zeker wel belangrijk, maar het verschuiven van een persoon hoeft niet te betekenen dat er veel verandert en al zeker niet dat de eindgebruiker daar veel van merkt.

Sander Berkouwer:

In dit geval heeft wie er aan het roer staat aan de andere kant van de oceaan niet direct gevolgen voor hoe wij werkplekken inrichten. De Nederlandse CEO, Theo Rinsema, is ook een andere uitdaging aangegaan. Daar lees je dan weer niet zoveel over, juist omdat het ook geen enorme invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken van Microsoft-partners en klanten.

 

Veranderde release cycle: vroege release Windows 8.1.

Waar voorheen elke twee á drie jaar een update werd uitgebracht, laat Microsoft bijna geen ruimte om te wennen aan de nieuwste versie, voor Windows 8.1 alweer van de band afrolt. Over de veranderende release cycle, en wat dat betekent voor het ict-landschap, kun je binnenkort op deze plek meer lezen.

Windows 8.1 en Windows Server 2012 R2 werden voortijdig voor de releasedatum aan ontwikkelaars, ict-professionals en zakelijke abonnementhouders vrijgegeven. Adnan Hendricks, technisch specialist bij OGD, stond vooraan om Windows 8.1 te testen. En hij is erg blij met de update.

Adnan:

Windows 8 biedt nieuwe bring your own mogelijkheden. Ik ben vooral blij met de toevoeging van Workplace Join, een manier om externen met hun eigen apparaat -beperkte- toegang te geven tot je netwerk. Een andere bring your own-vernieuwing is dat de verschillende apparaten op kantoor via Workfolders eenvoudig kunnen synchroniseren en bestanden delen.

Wanneer organisaties willen upgraden naar Windows 8.1, is een aantal zaken van belang. Welke hardware het meest geschikt is, en hoe bijvoorbeeld de helpdeskincidenten te beperken. Sander schrijft hierover in zijn Engelstalige blog.

Microsoft wil Nokia kopen

De nieuwe focus van Microsoft is services en devices. En Nokia weet veel van devices af. Hoe bijvoorbeeld telefoons te maken die nog voor ze een doodssmak maken, de net genomen foto’s uploaden op SkyDrive. Of een telefoon die nog werkt nadat er een monstertruck overheen gereden is. Met Nokia halen ze dus de bouwkwaliteit in huis die zal bijdragen aan de innovaties die op stapel staan.

De strategische alliantie staat al sinds 2011, dus een verdere samenwerking tussen de twee partijen was te verwachten. Maar de aankoop van Nokia zet wel de bestaande samenwerkingsverbanden met hardwareleveranciers Samsung, Huawei en HTC onder druk. Microsoft is vastbesloten haar devices and services-strategie door te zetten. En de tijd zal leren of Microsoft sterk uit de huidige onrust zal rijzen. De waarde van Nokia steeg met veertig procent sinds de overname. Dus het begin is er.

Sander:

Hopelijk gaat de marketingafdeling van Microsoft zich niet bemoeien met de naamgeving van nieuwe producten, zodat we niet straks een gaaf apparaat kopen met een duffe naam zoals de ‘Microsoft Surface Mini Voice’, of iets dergelijks.

Conclusie

Van de zaken genoemd in deze blog, is de versnelde release cycle nog het meest ingrijpend voor u als ict-manager. Als een dergelijke grote speler als Microsoft zulke veranderingen doorvoert, zullen de concurrenten zeker moeten volgen. Een gevolg van een snellere release van updates is dat deze waarschijnlijk minder ingrijpend zullen zijn. De stap van Windows 7 naar Windows 8 was ingrijpender dan die naar 8.1 zal zijn. En kleine probleempjes in functionaliteit zijn sneller opgelost, wat gebruiksgemak oplevert. Er is binnen het ontwikkelteam meer aandacht voor een of twee grote veranderingen in een update, waardoor de kans op bugs kleiner is. Maak ook vooral gebruik van de mogelijkheid om bugs te melden aan Microsoft. Ze vinden het belangrijk de gebruikerservaring te weten en zullen de updates daar op aanpassen.

Het zou kunnen dat het betaalmodel van Microsoft hierdoor zal veranderen: naar een abonnementsvorm. Er worden vaker kleine updates uitgebracht, zoals Adobe dat doet. Door een abonnement af te sluiten, ben je als gebruiker altijd up-to-date en heeft Microsoft een steady inkomstenbron.

OGD houdt de ontwikkelingen rondom Microsoft nauwlettend in de gaten. Binnenkort kunt u hier meer lezen over onder andere de nieuwe dynamische release cycle van Microsoft en over de end of life van Windows XP.

Ontvang email updates