Free Pack
Buy Now

Vijf verborgen verbeteringen in Windows 10

7 augustus, 2015

Windows 10 is inmiddels ruim een week beschikbaar. Zoals bij elke nieuwe versie van Windows zijn er veel 'verborgen' verbeteringen: aanpassingen waar Microsoft de nadruk niet op heeft willen leggen om de meer in het oog springende features te benadrukken. De volgende vijf nieuwe functionaliteiten zullen het werken met Windows 10 echter nog aangenamer gaan maken.

Taakweergave

Er zijn meerdere manieren om te wisselen tussen programma's. Afwisselend aanklikken met de muis is natuurlijk een optie, maar met de toetscombinatie alt-tab wisselt u een stuk sneller. In Windows 10 wordt het echter nog gemakkelijker: door op 'taakweergave' te klikken, komen alle programma's in tegels van gelijke grootte in beeld. Het geeft een in Windows ongekend gevoel van overzicht en controle, en is voor hen die altijd veel programma's open hebben staan een nuttige toevoeging.

Taakweergave

Meerdere desktops

Iedereen houdt zijn of haar computer het liefst opgeruimd. Foto's in de afbeeldingenmap, Word-bestanden in de documentmap, enzovoort. Dat is de theorie, maar in de praktijk werkt dat natuurlijk niet zo: werksituaties zijn vaak chaotisch, taken moeten vaak ad-hoc. Het bureaublad wordt dan al snel een brei van bestanden en applicaties. In Windows 10 is er echter de mogelijkheid tot een letterlijke nieuwe bladzijde: gebruikers kunnen meerdere extra bureaubladen instellen. Druk daarvoor in de startbalk opnieuw op ' taakweergave', en vervolgens op het plusje.

Bureaubladen

Opslaggebruik

Maandenlang ongeorganiseerd op een computer werken zorgt op een gegeven moment natuurlijk wel voor problemen, al was het maar omdat de opslagruimte opraakt. Tot nu toe was niet makkelijk te overzien waar die schijven dan zo snel vol mee raakten, maar dat is in Windows 10 gelukkig voorbij, dankzij de nieuwe functie 'opslaggebruik'. Dit venster is eenvoudig te bereiken via het zoekvenster in de taakbalk, en toont in verschillende categorieën wat er op de computer staat. Bovendien kunnen gebruikers vanuit hier gemakkelijk verwijderen wat ze niet meer nodig hebben. Dat scheelt weer ruimte.

Opslaggebruik

Telefoonassistent

Een trend van de laatste jaren is de opkomst van mobiele telefoons als steeds serieuzere draagbare werkplekken. Veel taken die ooit op desktops en laptops moesten worden uitgevoerd, doen we op onze smartphones. Als gevolg van de rivaliteit tussen verschillende hardware- en software-bedrijven werkten de verschillende systemen niet zo goed samen, maar dat is sinds enige tijd aan het kenteren. Een bewijs daarvan is de telefoonassistent in Windows 10. Daarmee installeren gebruikers in een handomdraai de juiste apps op hun mobiele telefoon (Windows Phone, Android of iPhone), om deze perfect te laten samenwerken met Windows 10.

telefoonassistent

Nieuwe toetscombinaties

We noemden hierboven al de aloude toetscombinatie alt-tab, waarmee gemakkelijk tussen vensters kan worden gewisseld. Windows is in principe volledig met zulke toetscombinaties te besturen, en intensieve gebruikers zullen de meeste combinaties wel kennen. Windows 10 voegt, zoals hierboven te zien, echter een hoop nieuwe functies toe die allemaal hun eigen toetscombinaties hebben. Hieronder zetten we de belangrijkste om te onthouden op een rijtje:

  • Windows + Tab: open de taakweergave
  • Windows + S: doorzoek je computer (en het internet)
  • Windows + I: open de instellingen van Windows 10
  • Windows + A: open het nieuwe Action Center
  • Windows + Ctrl + D: maak een nieuw extra bureaublad aan
  • Windows + Ctrl + F4: sluit het huidige extra bureaublad
  • Windows + Ctrl + pijl naar links of naar rechts: schakel tussen bureaubladen
  • Windows + pijl naar links, rechts, boven of beneden: plaats vensters aan één kant of in één hoek van het scherm

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig geworden naar Windows 10? Op ons hoofdkantoor te Delft bieden we u de mogelijkheid Windows 10 zelf te beleven. U kunt hiervoor meteen een afspraak maken.
Ondertussen voelen onze experts Windows 10 uiteraard volop aan de tand, zodat zij u kunnen helpen om te bepalen wat het goede moment is voor uw organisatie om over te stappen. Daartoe organiseren we op donderdag 27 augustus het Windows 10 Launch Event. Meer weten?
> Lees meer over het Windows 10 Launch Event

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Training en advies

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste