Deel 3 – OGD’er Hugo Leisink is actief binnen de Business Unit Softwareontwikkeling. In de driedelige serie “Het juiste framework vinden voor je webapplicatie” geeft hij advies over het ontwikkelen van een webapplicatie en de keuze van het juiste framework. In dit derde bericht een lijst van een aantal wenselijke en mogelijke onderdelen en advies over het ook echt vinden van een geschikt framework.
Vorige week las je in het eerste deel van deze serie waarom webapplicaties steeds belangrijker worden, en gaf ik in mijn tweede bericht een lijst van onderdelen die naar mijn mening absoluut noodzakelijk zijn voor een goed ontwikkelframework. In dit laatste bericht noem ik nog een aantal onderdelen waarvan het fijn is als ze ook aanwezig zijn binnen zo een framework, en sluit ik af met een advies over het vinden van een framework dat ook daadwerkelijk aan je eisen voldoet.
Wenselijke onderdelen
De hieronder beschreven onderdelen zijn naar mijn idee wenselijk voor een goed framework. Bij het ontbreken van één of meerdere onderdelen zou gekeken kunnen worden of deze door zelfbouw zijn toe te voegen aan het framework.
Interface voor in- en uitloggen en gebruikersbeheer
Authenticatie- en autorisatiefunctionaliteit zonder de mogelijkheid om daadwerkelijk in en uit te loggen en gebruikers te beheren is niet echt praktisch. Elke keer opnieuw maken is niet verstandig vanwege de grotere kans op het maken van beveiligingsfouten dan bij het hergebruiken van code die al meerdere tests heeft doorstaan.
Ondersteuning voor statische pagina's, inclusief beheer
Bijna elke website of webapplicatie heeft wel een of meerdere pagina's met vaste tekst. Ondersteuning daarvoor vanuit het framework is geen overbodige luxe.
Mogelijke onderdelen
Voor deze onderdelen geldt dat het handig is als ze aanwezig zijn, maar ook makkelijk zijn toe te voegen indien dat niet het geval is.
Libraries voor verschillende functionaliteiten
De aanwezigheid van verschillende libraries voor bijvoorbeeld e-mail, verwerking van plaatjes, pagination, etc. scheelt de ontwikkelaar veel tijd. Zijn dit soort libraries niet aanwezig, dan zijn deze makkelijk toe te voegen uit het ruime aanbod dat op internet te vinden is.
Kant en klare modules
Kant en klare modules, bijvoorbeeld bestandupload en e-mailformulier, schelen de ontwikkelaar veel tijd.
Het zoeken van een passend framework
Het kan lastig zijn om bij al deze eisen een passend framework te vinden voor de gewenste programmeertaal, zeker voor de wat minder gangbare programmeertalen. Indien dat niet lukt, dan zijn een aantal opties mogelijk:
- Genoegen nemen met een framework dat niet aan alle noodzakelijke eisen voldoet. Alle genoemde noodzakelijke punten hebben betrekking op veiligheid of kwaliteit, waardoor dit eigenlijk geen optie is.
- Uitgaan van het best mogelijke framework en de ontbrekende punten zelf invullen. In het geval van een open source framework is het teruggeven van code aan de community een goede en verstandige keuze. Anderen zijn geholpen met jouw bijdrage en je hoeft zelf geen aparte fork te onderhouden.
- Complete zelfbouw van een nieuwe framework. Kies pas voor deze optie als de tweede optie niet mogelijk is.
Waarschijnlijk zullen optie 2 en 3 voor velen niet echt een optie zijn, omdat dat extra werk inhoudt. Bij het maken van een enkele website kan dat een valide reden zijn. Voor een softwareleverancier die vele websites of webapplicaties per jaar oplevert is dat wellicht niet meer het geval. Het werk dat in het bouwen of onderhouden van een framework gaat zitten weegt naar mijn idee niet op tegen het risico op imagoschade of de juridische gevolgen bij het lekken van klantgegevens als gevolg van een fout in een website.
Tot slot wil ik je veel succes wensen met het vinden van het framework dat het best aansluit bij je wensen en bij het ontwikkelen van je applicatie. Heb je nog vragen? Laat hieronder dan een reactie achter.
Dit was het derde en laatste deel van de "Het juiste framework vinden voor je webapplicatie. Het eerste deel vind je hier, het tweede deel kun hier teruglezen.