Het juiste framework vinden voor je webapplicatie - Deel 1

Geschreven door Redactie OGD
2 min leestijd
8-jun-2011 10:53:35

Deel 1 - OGD'er Hugo Leisink is actief binnen de Business Unit Softwareontwikkeling. In de driedelige serie "Het juiste framework vinden voor je webapplicatie" geeft hij advies over het ontwikkelen van een webapplicatie en de keuze van het juiste framework. In dit eerste deel een algemene introductie.

Webapplicaties zijn al enige tijd helemaal in. Veel bedrijfsadministratiesystemen zijn webapplicaties en dat gaat alleen maar meer worden. Er moeten wel hele goede redenen zijn om vandaag de dag nog een klassieke desktopapplicatie te ontwikkelen.

En dat is terecht. Het beheer van een webapplicatie is vele malen makkelijker dan van een desktopapplicatie. Immers, de pc beschikt al over de client, namelijk de webbrowser. De enige plek van onderhoud is dus de webserver. Daarnaast zijn webapplicaties makkelijker toegankelijk te maken voor thuiswerkers of medewerkers die zich om wat voor een reden dan ook buiten het kantoorgebouw bevinden. Webapplicaties hebben de toekomst.

Deze ontwikkeling heeft natuurlijk invloed op hoe webapplicaties ontwikkeld moeten worden. Waar het vroeger eenvoudige registratiesystemen waren, zijn het nu complete financiële administratiesystemen. Dit stelt de nodige eisen aan de betrouwbaarheid van zo’n webapplicatie.

Een nieuw of bestaand framework?

Bij het ontwikkelen van een nieuwe webapplicatie heeft de ontwikkelaar de keus om alles volledig zelf te schrijven of gebruik te maken van beschikbare web frameworks. Het voordeel van het gebruiken van een framework is dat het een boel werk scheelt en het de kans op fouten in belangrijke onderdelen zoals authenticatie en database aansturing aanzienlijk verlaagt, er vanuit gaande dat gekozen wordt voor een bekend framework dat al vele controles heeft ondergaan. Een nadeel kan zijn dat de ontwikkelaar zijn ontwikkelstijl dient aan te passen aan de structuur die door het framework geschapen wordt. Gezien het grote aanbod aan, zelfs gratis, frameworks dat op het internet te vinden is, ben ik van mening dat voor elke ontwikkelaar wel iets passends te vinden moet zijn.

Nu blijft er nog één taak over en dat is het vinden van een kwalitatief goed framework. Ik heb in mijn verleden als security auditor heel wat code van andere mensen gezien. Code van zowel kleine bedrijven als van grote organistaties zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en verschillende overheden. Daarnaast heb ik uit persoonlijke interesse de nodige open source PHP frameworks bekeken. Ik heb hierdoor een goed beeld gekregen van wat een goede code is en welke code kan leiden tot securityfouten en andere problemen. Met die ervaring heb ik een mening gevormd over waar een goed framework aan moet voldoen. In het tweede deel van deze serie lees je wat mijn minimumeisen voor een goed framework zijn.

Lees het tweede deel van "Het juiste framework vinden voor je webapplicatie" hier op de OGD-nieuwsblog.

Ontvang email updates