De 6 belangrijkste ict-trends van 2024

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
29-nov-2023 16:58:32

Onze experts analyseerden de belangrijkste ict-trends voor 2024. De trends voor 2024 helpen je niet alleen om je hoofd koel te houden in uitdagende tijden, ook faciliteren ze duurzame, toekomstbestendige groei voor mens en milieu. Hierbij geldt dat een sterke technische basis het belangrijkste is om die doelen te bereiken.

Whitepaper: de 6 belangrijkste ict-trends voor 2024

De kernwaarden waar het in 2024 allemaal om draait zijn een stevige basis en wendbaar zijn. En een vleugje hippe techniek zoals generatieve AI. Dit zijn de trends om op te focussen:

 • Trend 1: generatieve AI
 • Trend 2: behoud van medewerkers
 • Trend 3: duurzame ict
 • Trend 4: cybersecurity in het ict-fundament
 • Trend 5: verSaaSing en multicloud
 • Trend 6: customer experience in de ict

Trend 1: Generatieve AI

De grootste trend van dit jaar is generatieve AI. “Dit is zó snel gegaan”, zegt Barbara Forbes (Azure technical lead bij OGD). “Begin 2023 groeide dit onderwerp uit tot een veel besproken thema. We zagen bijna wekelijks aankondigingen van nieuwe producten, zoals chatGPT, Azure OpenAI en Copilot-families. Voor steeds meer bedrijven zal AI in 2024 onderdeel worden van de dagelijkse werkzaamheden.” Dit zijn grote veranderingen, dus moeten we ons buigen over vragen als: Hoe kunnen we AI het beste integreren in onze bedrijfsprocessen? Welke licenties zijn vereist om deze technologie te gebruiken, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze gegevens veilig blijven?

Onze experts geven antwoorden op deze vragen. Daarnaast gaan ze verder in op de volgende onderwerpen rondom AI:

 • Ethisch gebruik en privacy: hoe gaan organisaties om met onbetrouwbare antwoorden en hallucinaties?
 • Wetgeving rondom AI: hoe staat het met privacyoverwegingen en ethische aspecten?
 • Betaalde AI-producten: hoe zit het met de betaalde varianten zoals Copilots?
 • Angst rondom AI: is het terecht of niet?

Trend 2: Behoud van medewerkers

Vergrijzing, concurrentie, grote tekorten in de ict… allemaal hebben ze invloed op de veranderende arbeidsmarkt. De ‘war for talent’ wordt al jaren verwoed gestreden, maar de personeelstekorten lopen dit jaar nóg hoger op dan vorig jaar. De krapte op de arbeidsmarkt moet een serieus agendapunt zijn voor organisaties. Voorheen lag de focus vooral op het binnenhalen van nieuwe medewerkers. Dit is nog steeds belangrijk, maar we zien vooral een verschuiving naar de focus op de retentie van bestaande medewerkers.

Onze experts geven hun mening over de volgende onderwerpen:

 • de invloed van employee experience op de retentie van je medewerkers;
 • hoe een fijne werkplek bijdraagt aan de productiviteit van je medewerkers;
 • waarom upskilling, ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden cruciaal zijn om je medewerkers te behouden;
 • het belang van strategische personeelsplanning en de rol van data hierin.

Trend 3: Behoud van medewerkers

Duurzaamheid is urgenter dan ooit. Klanten, medewerkers, partners en de natuur vragen om een duurzame benadering. Stefan Tuijt, manager Innovatie, bij OGD: “Ik ben blij dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de ict. We kunnen niet zo doorgaan, we moeten actie ondernemen.” Naast dat duurzaamheid als agendapunt pure noodzaak is, is het ook een mooie manier voor organisaties om zich te onderscheiden als duurzaam bedrijf. Jan Geraets, duurzaamheidsconsultant bij OGD: “Duurzaamheid is nu een kwestie geworden die van belang is voor de continuïteit van je organisatie.”

 

Onze experts vertellen meer over waarom cloudtransformaties een mooie gelegenheid zijn om te verduurzamen. Verder lees je meer over de nieuwe wetgeving rondom de CO2-afdruk en de verplichtingen die hierbij horen. Ook lees je waarom bewustwording op dit gebied zo belangrijk is voor je medewerkers.

Trend 4: Cybersecurity in het ict-fundament

Cybersecurity stond al jaren als topic op de trendlijsten, maar voor 2024 komen er een aantal belangrijke veranderingen. Door de oorlog in Oekraïne, geopolitieke spanningen en AI en digitalisering is het aantal cyberaanvallen (vooral malware) gigantisch toegenomen. De focus van cyberaanvallers ligt vooral op de cruciale sectoren: overheid, energie, water, onderwijs, gezondheidszorg, luchtvaart, maritiem en ict.

Onze experts gaan dieper in op alle veranderingen op het gebied van cybersecurity:

 • De nieuwe cyberwetten, zoals DORA, NIS2 en de Cyber Resilience Act en wat deze wetten betekenen voor jouw organisatie.
 • De opkomst van AI en cybercrime en insider threats en hoe je als organisatie waakzaam blijft. 

Je leest hier ook wat onze experts zien als hét ingrediënt voor een veilige werkplek.

Trend 5: VerSaaSing en multicloud

De beweging naar de cloud is al jaren aan de gang, het gebruikersaantal stijgt nog jaarlijks. ‘VerSaaSing’ helpt bedrijven om in hoog tempo te transformeren en wendbaar te opereren in de markt. Hierin spelen globalisering, schaalbaarheid en het online dienstaanbod een belangrijke rol. Wel zien onze experts een verschuiving: de cloud is nog steeds belangrijk voor organisaties, maar het kan zinvol zijn om meerdere strategieën te hanteren dan alleen de volledige cloudstrategie.

De kosten van de cloud nemen toe: dreigt een vendor lock-in?

De cloud stond jarenlang bekend omdat het goedkoper, flexibeler en schaalbaarder was dan on-premises oplossingen. Barbara Forbes: “De afgelopen jaren hebben we voor het eerst gezien dat Microsoft en Amazon grote prijsstijgingen doorvoerden. En dat zet aan tot nadenken. Cloudproviders begonnen vaak als budgetvriendelijke opties, daarom is het belangrijk dat organisaties hun clouduitgaven nauwlettend volgen en evalueren om onverwachte kostenstijgingen te voorkomen.”

Organisaties moeten zich in toenemende mate bewust zijn van het feit dat het een vendor lock-in kan veroorzaken als ze te afhankelijk worden van één cloudprovider. Dan kan het in de toekomst moeilijk zijn om over te stappen naar een andere provider doordat de datamigratie complex en duur is. Het vermijden van zo’n vendor lock-in is zeker wat je mee kunt nemen in de cloudarchitectuur, maar het kan een ingewikkeld proces zijn. 

Ook laat Barbara Forbes haar licht schijnen op de volgende onderwerpen:

 • multicloud en hybride cloud;
 • industry specific cloud;
 • cloudsoevereiniteit;
 • duurzaamheid en cloud;
 • AI-as-a-service.

Trend 6: de beste ervaring bieden met ict

De urgentie voor de beste ict-ervaring is toegenomen door de krapte op de arbeidsmarkt, het medewerkerswelzijn, maar ook door nieuwe, concrete toepassingen van AI in het ict-landschap. Daarbij blijven de verwachtingen van medewerkers rondom ict torenhoog. Dennis van der Laan, manager end user services, zegt hierover: “We nemen onze klantervaringen bij bedrijven als Coolblue en Bol.com mee naar ons werk, daarom verwachten we ict-ervaring die persoonlijk en efficiënt is. Met de komst van Gen Z in het arbeidsleven en met de millennials als sterk vertegenwoordigde groep, zien we ook een grote veranderingen in de manier waarop zij ict zien.” De employee experience (EX) is veel belangrijker geworden.

Je leest meer over wat het belang van de rol van ict is in het verhogen van productiviteit en werkgeluk. En waarom dat juist in 2024 zo belangrijk is.

Ontdek alle 6 ict-trends en sta sterk in 2024 en daarna!

Met deze 6 ict-trends realiseer je duurzame groei en sta je sterk in 2024 en daarna. Je vindt ze in deze whitepaper.

Artboard 21

 

Ontvang email updates