Cloudtransitie voor financiële instellingen | De risico’s en voordelen

Geschreven door Maurice Zondag
3 min leestijd
22-aug-2024 11:35:16

Waarom zou je als financiële organisatie een cloudtransformatie overwegen? Wat zijn de belangrijkste drijfveren? Wegen de voordelen op tegen de risico’s? In dit artikel ontdek je of een transitie naar de cloud noodzakelijk is voor jouw organisatie. En welke zaken nodig zijn voor het succes van een cloudtransformatie.  

Om antwoord te krijgen op deze vragen, spreken we IT business consultant Maurice Zondag. Al vroeg in zijn carrière was hij werkzaam in financiele sector, later ging hij als ict-consultant in de financiële wereld aan de slag. Voor hem is het de belangrijke maatschappelijke functie van banken die zijn fascinatie voor de financiële wereld heeft aangewakkerd. Ondertussen is hij 25 jaar werkzaam in de wereld van IT Business consultancy, waaronder binnen de financiële dienstverleningsbranche.

Verschuiving naar de cloud 

“Er is een belangrijke verschuiving gaande de laatste jaren,” vertelt Maurice. “Bedrijven willen geen eigen serverparken meer beheren. Ze besteden dit uit aan cloudproviders, wat flexibiliteit en kostenefficiëntie biedt."

Ook bij financiële instellingen is deze trend zichtbaar, al gaat deze trend hier wel iets langzamer dan in de meeste andere sectoren. De laatste jaren zijn deze organisaties steeds meer naar de cloud gegaan. 

Een groot deel van de ondervraagde banken is nog niet cloud native: het merendeel van hun kernapplicaties staat nog niet in de cloud. Toch zet deze ontwikkeling steeds meer door in de financiële wereld. 

Maurice merkt dat financiële organisaties terug willen naar hun core business: het verwerken van transacties en fraudeoplossing. Maurice: “Bedrijven ontdekken welke taken ze kunnen uitbesteden door op zoek te gaan naar waar hun kracht juist niet ligt. Zoals het veilig en effectief opslaan van data.”

“Financiële instellingen moeten op zoek gaan naar waar hun kracht juist niet ligt.” – Maurice Zondag

“Daarom kiezen financiële instellingen er steeds vaker voor hun data te laten beheren door gespecialiseerde derde partijen zoals Microsoft, Amazon of Google. Cloudadoptie is vaak een effectieve en efficiënte manier om dit soort diensten over te laten nemen. Bedrijven betalen een maandelijkse vergoeding, wat eenvoudig op- en afschalen mogelijk maakt. Dit is kostenefficiënt en voegt veel waarde toe voor een relatief lage prijs.”

Drijfveren voor de cloud

De belangrijkste drijfveer voor cloudgebruik is het verbeteren van de bedrijfsvoering. Volgens Maurice is kostenefficiëntie cruciaal voor financiële organisaties. De cloud helpt hierbij door informatie en applicaties te decentraliseren via externe partners. Dat leidt tot kostenbesparingen en procesverbeteringen. 

De cloud biedt financiële voordelen voor organisaties, omdat ze alleen betalen voor wat ze gebruiken. Dit helpt om kosten flexibel en beheersbaar te houden. Daarnaast vermindert het de noodzaak voor grote investeringen in hardware, waardoor bedrijven sneller kunnen inspelen op veranderingen zonder grote uitgaven vooraf.

Verder speelt verduurzaming een rol. Door het gebruik van cloudoplossingen kunnen financiële instellingen hun energieverbruik verminderen en bijdragen aan een groenere manier van werken. 
Uiteindelijk moeten financiële instellingen een businesscase bouwen rond hun specifieke doelstellingen, of dit nu betere bedrijfsresultaten, efficiënter werken of verduurzaming is.

De hybride realiteit van cloudadoptie

“Als we het hebben over de cloud, is deze vorm bijna altijd hybride”, vervolgt Maurice. “Sterker nog: er bestaat geen cloudvorm die volledig public is. In de financiële wereld zijn er vaak legacy-omgevingen die nog niet klaar zijn voor de cloud of bewust buiten de cloud worden gehouden vanwege gevoelige data, compliance en security.”

Denk aan interne beheertools, databases met gevoelige klantinformatie en backend-systemen voor betalingsverwerking. Deze zet je idealiter in een DMZ (Demilitarized Zone). Dat maakt het netwerk een stuk veiliger, omdat je een apart deel creëert wat niet zichtbaar is voor buitenstaanders.”

Afspraken maken over de cloud

Door technologieën te integreren, kunnen organisaties zowel de veiligheid als de beschikbaarheid van hun data optimaliseren. Dit is belangrijk in een steeds digitaler en meer gereguleerd landschap. 

Maurice: “Technologieën zoals blockchain zorgen voor veilige en onveranderbare transactieregisters, terwijl clouddiensten zoals Microsoft 365 de toegankelijkheid en samenwerking verbeteren. Tools zoals Microsoft Purview helpen bij het beheren en beschermen van gegevens via gegevensclassificatie, governance en compliance-functies.”

Een succesvolle cloudtransitie voor de financiële sector

De cloudtransformatie biedt aanzienlijke voordelen voor financiële instellingen, zoals kostenefficiëntie, flexibiliteit en verduurzaming. Ondanks de uitdagingen en risico’s die erbij komen kijken, kan een goed uitgevoerde cloudtransitie financiële instellingen helpen zich te concentreren op hun kernactiviteiten en tegelijkertijd hun operationele efficiëntie te verbeteren. Door duidelijke afspraken te maken over cloudgebruik en technologieën te integreren, kunnen financiële organisaties zowel de veiligheid als de beschikbaarheid van hun data optimaliseren.

Meer weten?

Lees ook deze content:

Ontvang email updates