Alles wat een school moet weten over Office 365

Geschreven door Redactie OGD
2 min leestijd
31-jan-2014 11:45:40

Laptops en tablets zijn al bijna gemeengoed geworden in de klas. Naast educatieve software moeten leerlingen nog steeds werkstukken, verslagen en huiswerk maken. Steeds meer scholen kiezen voor Microsofts Office 365 om de leerlingen daarin te faciliteren. Wat heb je als school eigenlijk aan Office 365 en wat moet je als school doen om het te kunnen gebruiken?

Wat voegt Office 365 toe aan de les?

Office 365 onderwijsAllereerst combineert Office 365 een aantal communicatiemiddelen in één pakket. Zo kunnen leerlingen natuurlijk mailen, maar met Lync kunnen ze ook even snel via chat een vraag stellen aan een docent of zelfs deze docent bellen. Lync biedt ook de mogelijkheid om leerlingen die niet aanwezig kunnen zijn toch een deel van de les mee te geven. In de klas kun je Lync gebruiken om een leerling op het smartboard vanaf zijn eigen apparaat te laten presenteren.

Leerlingen werken via SharePoint online samen aan verslagen en werkstukken en delen dit daarna met hun docent. De docent kan op zijn beurt via Sharepoint lesmateriaal beschikbaar stellen aan leerlingen.

Met online opslagcapaciteit via OneDrive (de nieuwe naam van SkyDrive) hoeven de leerlingen niet meer met USB-sticks te werken. Onafhankelijk van plek en tijd kunnen leerlingen bij hun bestanden.

Welke licentie moet ik dan hebben?

Er zijn binnen Office 365 voor scholen drie soorten licenties beschikbaar. Veruit de meeste scholen gebruiken de gratis versie A2. Hiermee krijgt de hele school toegang tot e-mail, SharePoint en Lync online en toegang tot de webvarianten van het Officepakket. Wil je als school ook kunnen bellen via Lync of is er behoefte aan de desktopversie van Office, dan kun je de betaalde pakketten van Office 365 overwegen. Bekijk hier alle features van de verschillende abonnementen.

Nu ook gratis desktopversie van Office voor leerlingen

Sinds oktober 2013 heeft Microsoft het Student Advantage-programma. Dit programma stelt leerlingen in staat om Office 365 ProPlus gratis te gebruiken. Leerlingen kunnen dan de desktopversie van Office gebruiken op maximaal vijf pc’s of Macs.

Er zijn wel twee belangrijke voowaarden om in aanmerking te komen voor de Student Advantage:

  1. De school heeft een licentieovereenkomst met Microsoft voor Office voor het personeel (docenten en medewerkers; ongeveer 98% van de scholen heeft dit al).
  2. De school heeft een Office 365-omgeving.

Office 365 implementeren

Het implementeren van Office 365 vraagt nog wel om wat ervaring. Aan het begin van het traject moeten belangrijke beslissingen worden genomen die veel impact hebben op de verdere implementatie. Scholen kiezen er daarom ook wel eens voor om de Office 365-omgeving op te bouwen naast de bestaande omgeving. Zo hebben we dit bijvoorbeeld gedaan bij het Meridiaan College.

“Wij wilden niet het risico lopen dat we in één keer overstappen op een nieuw systeem en dat vervolgens blijkt dat het niet bevalt of dat er problemen optreden. Een pilot met een tussenoplossing waarbij ons oude systeem parallel werkt aan het nieuwe office 365 was voor ons de beste oplossing.“ — Benjamin Posthuma, IT-manager Meridiaan College

Het is daarnaast zeer goed denkbaar dat de eigen beheerder van een school behoefte heeft aan ondersteuning wanneer Office 365 gebruikt gaat worden. Lees bijvoorbeeld hoe we de beheerder van GSG Guido de Brès ondersteunen en samen een succesvolle implementatie van Office 365 hebben gerealiseerd.

Wilt u meer weten?

Vul dan het contactformulier in en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden en situatie op uw school te bekijken.

 

Ontvang email updates