Windows 11: de eerste indrukken

Geschreven door Michiel van Meerendonk
4 min leestijd
13-okt-2021 14:51:01

De lancering van Windows 11 is nu een week oud. Graag nemen we je mee in de eerste bevindingen vanuit het gebruik en het beheer. Wil je weten of Windows 11 interessant is voor jouw organisatie? In deze blog beschrijf ik onze eerste indruk over het gebruik van deze nieuwe dienst. En wil jij weten of wij Windows 11 aanraden? In deze blog vind je het antwoord.

Waarom Windows 11?

Windows 10 is het meest stabiel gebleken besturingssysteem, dus waarom zou je Windows 10 willen vervangen?

  • Windows 11 is minstens zo stabiel als Windows 10;
  • het besturingssysteem van Windows 11 is overzichtelijker in het gebruik;
  • Windows 11 werkt beter met updates en drivers.

De grootste reden om te kiezen voor Windows 11 is de beveiliging van gegevens door de aangescherpte hardware-eisen. De komende jaren verwachten we op dit gebied de grootste veranderingen voor het beheer en beveiligd gebruik. Maar je hoeft niet onmiddellijk over te stappen op Windows 11: Windows 10 is nog tot oktober 2025 ondersteund.

Wat valt ons op aan het gebruik?

We hebben een test uitgevoerd met dertig OGD’ers. We hebben hun hardware overgezet naar Windows 11. Zij hebben vervolgens een paar weken gewerkt met het nieuwe besturingsprogramma. Dit zorgde voor enthousiaste gebruikers en leverde geen grote problemen op in het gebruik of bij de overgang.
Dit viel ons op tijdens de test:

  • Voor 67% van de gebruikers lukte de overstap van Windows 10 naar Windows 11 binnen dertig minuten.
  • Na de installatie van Windows 11 was de eerste keer gebruik voor 44% van de eindgebruikers trager dan normaal. Uiteindelijk ondervond 100% van de gebruikers hier geen problemen meer van.
  • 89% kon direct aan de slag. De applicaties werkten goed. Gebruikers hebben een aantal persoonlijke visuele instellingen aangepast, zoals bureaubladachtergrond, taakbalk en newsfeed.
  • In 10% van de gevallen deed de randapparatuur (keyboard, webcam en headset) het even niet. Oudere hardware die wel compatible is reageert soms wat trager op visuele functies.

Wat is de gebruikerservaring van Windows 11?

De algemene gebruikerservaring is goed. Voor 44% van de gebruikers voelde de eerste dag werken met het systeem wat trager. Maar na een herstart werkte het systeem goed.

De tijdelijke traagheid komt doordat Windows op de achtergrond indexeert voor de zoekfunctie en drivers voor de (rand)apparatuur-update. De verminderde performance houdt voor het overgrote deel slechts een dag aan.
Hieronder een aantal quotes van eindgebruikers:

"De settings-app heeft echt een enorme upgrade gehad. Ik hoef niet meer standaard het configuratie-scherm te openen om iets voor elkaar te krijgen."

"Het startmenu oogt zoveel rustiger nu. Daarom maak ik er nu ook daadwerkelijk gebruik van."

"Verkenner oogt een stuk rustiger met de nieuwe icoontjes en taakbalk. Het context-menu is veel beter zo. Het is niet meer een schermvullend-menu met opties van elke app."

"De audio van de outlook van Windows 11 is prettiger.”

"Windows 11 vermeldt nu de duur van de update wanneer er een nieuwe update klaarstaat."

Heeft Windows 11 ook minpunten?

Er zitten een paar minpunten aan Windows 11:

  • De mooiere maar zwaardere visuele onderdelen van het systeem hebben soms een hoger stroomverbruik, waardoor een laptop dan sneller leeg is.
  • De visuele onderdelen zorgen voor traagheid in de visuele inklapmenu’s van Windows 11 voor enkele gebruikers.

Verdere minpunten zijn persoonlijk. De meeste gebruikers zijn bijvoorbeeld blij met het nieuwe startmenu. Dit menu laat alleen de meest gebruikte en gepinde items zien. Voor andere gebruikers is dit juist nog even wennen.

Hoe zit het met het beheer van Windows 11?

We beheren Windows 11 met dezelfde systemen als Windows 10. We hoeven geen aanpassingen uit te voeren om Windows 11 te laten werken. Windows 11 en Windows 10 kun je prima naast elkaar gebruiken. Wel leent het nieuwe systeem zich beter voor het doorvoeren van een aangescherpt ict- en beveiligingsbeleid.

Het upgraden zelf is eigenlijk het enige werk. Onze ‘upgrade-readyness’-check bepaalt welke bestaande computers over kunnen. Automatische controle geeft aan of:

  • de central processing unit (CPU) of processor voldoet;
  • het Trusted Platform Module (TPM) het juiste platform is;
  • de systeem-firmware recent genoeg is;
  • er genoeg geheugen is;
  • er voldoende opslag(ruimte) is.

Heb je deze informatie beschikbaar? En beheer je de updates in Intune, dan kun je eenvoudig een feature-update toekennen aan een groep gebruikers of apparaten. Systemen die niet voldoen aan vereisten voeren deze upgrade niet uit. Dit principe vergroot het succes van deze upgrade.

Hoe kun je het beste overstappen naar Windows 11?

Je kunt het beste in fases upgraden. Gebruikers kunnen over het algemeen snel over naar Windows 11. Windows 11 lijkt namelijk veel op Windows 10. Daarnaast zijn gebruikers blij met de nieuwere, overzichtelijkere en rustigere indeling.

De hardware is voor de overgang het meest beperkend. Toch hoeft dit geen reden tot uitstel te zijn. Heeft je nieuwe hardware minimaal acht Gigabyte (GB), dan maakt het geen verschil of je Windows 11 of 10 gaat gebruiken. Als we kijken naar bestaande hardware wil je toch iets rustiger overgaan. Dat kan voor kleine groepen, bijvoorbeeld op het type machines of op het geheugen. Op deze manier kunnen gebruikers en ict-ers wennen aan de nieuwigheid.

Meer weten over Windows 11?

Op 21 oktober van 14:00-17:30 in IJver Amsterdam vindt het OGD Focus-event plaats dat inzoomt op Windows 11 en Windows Server 2022. Niemand minder dan onze CTO Rik van Berendonk vertelt wat de visie van OGD is op innovatie en op ict-ontwikkelingen zoals deze nieuwe releases van Microsoft. Verder gaan onze sprekers in op vragen als:

  • Hoe zit het met de hardware-eisen van Windows 11?
  • Hoe past Windows Server 2022 in een hybrid omgeving?
  • Wat zijn de voordelen en nieuwe features van beide releases?

Schrijf je in

Ontvang email updates