De werkplek van nu: van Utrecht naar Parijs

Geschreven door Nienke Bruijn
2 min leestijd
27-aug-2018 11:30:35

De werkplek van nu: werken waar en wanneer het jou uitkomt. Met als enige benodigdheden een draagbare device, een goede online cloudwerkplek en zo af en toe een internetverbinding. Of je nu wel of niet op kantoor werkt, dit maakt je flexibel. Je loopt standaard met alle data bij de hand een vergadering in en gaat gemakkelijk met je eigen pc naast een collega op een andere afdeling zitten. Of je werkt zoals data scientist Peter Takacs vanuit Parijs samen met je collega’s op Nederlandse bodem. 

In deze blogpost laten we zien hoe je met een online werkplek kunt werken waar je wilt. En hoe je gegevens toch veilig zijn én je verbonden blijft met je collega's.   

Van Utrecht naar Parijs 

Peter verhuisde negen maanden geleden met zijn vriendin naar Parijs, omdat zij daar ging promoveren. Toch wilde hij graag bij bij zijn Nederlandse werkgever blijven werken. Door gebruik van een online cloudwerkplek was dat gelukkig mogelijk. Peter vertelt dat de overgang vrij makkelijk verliep: 

Binnen mijn team communiceren we veel online via Skype for Business en Microsoft Teams. Het was wel even wennen, maar eigenlijk liep alles prima. Ik kreeg zelfs het compliment dat ik nu beter bereikbaar ben dan voorheen!”  

Peter heeft via de cloud toegang tot alle benodigde data en applicaties. Deze worden automatisch geüpdatet, bijvoorbeeld bij een software-update of wanneer een collega een document bewerkt. Zo heeft hij alles voor zijn werk bij zich, waar hij ook is. En zijn collega’s spreekt hij met één druk op de knop, per chat, video of Skype-call. Peters werkwijze is onveranderd door de afstand. Hij werkt veel met het Microsoft Azure-platform, schrijft code en ontwerpt omgevingen voor klanten: 

Alles wat ik nodig, heb staat toch online. Mijn eigen bestanden staan in OneDriveklantdocumentatie van het team staat in SharePoint en de code die ik schrijf staat in Github. Ook het reviewen van documenten kan gewoon, zolang een collega het document maar met me deelt.”  

Veiligheid en vliegensvlugge wifi 

Het werken vanuit Frankrijk is net zo veilig als vanuit Nederland. Peter gebruikt namelijk dezelfde voorzieningen als zijn collega’s: 

We gebruiken multi factor-authenticatie en dat werkt prima, waar je ook bent, legt hij uit. Ik krijg trouwens weleens mailtjes van onze security officer als ik in de Thalys zit. Omdat de trein zo snel rijdt, verbind ik in korte tijd achter elkaar met wifi-netwerken in Frankrijk, België en Nederland, of andersom. Dat is natuurlijk wat verdacht. Hij mailt me dan om te vragen of ik weer in de trein zit. Ik lach dan altijd: hij is zijn werk dan namelijk goed aan het doen.” 

Een goede cloudwerkplek garandeert de veiligheid van je bedrijfsdata. Gegevens zijn automatisch versleuteld, devices beschikken over de laatste veiligheidsupdates en er is actieve bescherming tegen malafide software. Overal waar je bent. Je bepaalt zelf wie toegang heeft tot jouw documenten. Zelfs als deze personen zich buiten de gecontroleerde cloudomgeving bevinden. Zo kunnen derden alleen met toestemming documenten inzien, bewerken, kopiëren of afdrukken.   

Maak het werken flexibel 

Peter is dik tevreden met zijn nieuwe leven in Parijs. Hij woont in een geweldige stad en werkt overal veilig en up-to-date. En door goede afspraken te maken blijft hij verbonden met zijn collega’s. 

Met de juiste middelen en praktische afspraken is het prima mogelijk om werknemers in het buitenland aan te houden. Levens veranderen, en als werkgever bied je werknemers enorme flexibiliteit door hierin mee te denken. Bovendien vergoot de werkplek van nu jouw talentenpoule. De straal waarin je werft is een stuk groter als je openstaat voor thuiswerkconstructies. 

Lees hier onder welke voorwaarden werken in de cloud veilig is.

Ontvang email updates