De drie voordelen van de Nederlandse cloud

Geschreven door Mira Kers
2 min leestijd
17-sep-2013 20:02:31

De werkplek uit de cloud van OGD wordt gehost in Nederland. De ondersteuning en het beheer vinden ook plaats in Nederland. Maar waarom hebben wij ervoor gekozen om onze clouddiensten in Nederland onder te brengen? En wat zijn daarvan de voordelen voor u?

Wetten en regels

Het eerste en heel belangrijke voordeel van de Nederlandse cloud is het juridische aspect. De Europese wetgeving wijkt op sommige punten erg af van bijvoorbeeld de Amerikaanse. Zeker als het gaat om persoonsgegevens. Hierover interviewden we vorige week op deze plek Arnoud Engelfriet, internetjurist. Hij legt onder andere uit dat het je plicht is zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan zoals vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Deze wet zegt ook dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de keuze van je cloudoplossing. Omdat niet overal dezelfde regels gelden met betrekking tot beveiliging van persoonsgegevens, is het de meest veilige keuze om data in Nederland op te slaan. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Frisse Hollandse lucht

Het tweede voordeel aan hosten in Nederland is milieutechnisch. Hosting in Nederland is namelijk relatief energiezuinig vanwege ons frisse klimaat. Een serverruimte mag maximaal 23 graden worden. De Nederlandse lucht is over het algemeen koeler dan dat. Deze lucht is dus heel goed te gebruiken om de servers te koelen. Dat scheelt energie. Bovendien werken wij samen met datacentra die gebruik maken van groene stroom.

Toegankelijk en snel op locatie

Het derde voordeel van de Nederlandse cloud is de nabijheid. Nederland is een klein landje, wat heel handig is in het geval van de Nederlandse cloud. Een serverruimte moet ook fysiek beheerd worden, en er kan wel eens een verstoring optreden die op locatie opgelost moet worden. Als je servers in Nederland staan, is onze beheerder snel op locatie. We zijn niet afhankelijk van derden en er is geen taalbarrière. Zo worden verstoringen sneller opgelost.

Vertrouwen

Tot slot is vertrouwen voor veel organisaties een reden om voor hosting in Nederland te kiezen. Mensen vinden het eenvoudig een fijn idee dat informatie niet aan de overkant van de oceaan staat opgeslagen maar in eigen land. Voor veel organisaties weegt deze reden erg zwaar.

Floris de Haan is technisch specialist bij OGD. Hij vindt dat dit vertrouwensaspect ook niet uit te vlakken is in de keuze voor de Nederlandse cloud. Floris:

Ik denk dat een keuze voor een goede cloudprovider een vertrouwenskwestie is. Je kiest een partij waarmee je goede afspraken kunt maken en waarin je vertrouwen hebt als sommige zaken niet zijn vastgelegd. In de praktijk kun je niet alles vastleggen in een sla. Als je dat wel probeert, loop je het risico dat de overeenkomst onwerkbaar wordt. Een partij waarmee je regelmatig contact hebt en waar je dus een vertrouwensrelatie mee opbouwt is nog steeds belangrijk bij het uitbesteden van belangrijke onderdelen van je ict-infrastructuur. Zoals wanneer het gaat om de opslag van persoonsgegevens.

Ontvang email updates