Waarom co-sourcing interessant is voor het mkb
Stel je voor: regelmatig werkt er een ervaren ict’er van buitenaf mee op jouw ict-afdeling. Met een frisse blik bekijkt deze professional jouw omgeving. Hij of zij vergelijkt deze met die van soortgelijke spelers en ondersteunt je in het beheren en optimaliseren ervan. Als je wilt, vertelt deze beheerder ook welke winst je kunt behalen met de nieuwste ict-oplossingen en begeleidt hij of zij de eventuele uitrol daarvan.
Klinkt aantrekkelijk? Deze samenwerkingsvorm heet co-sourcing. Hieronder leggen we uit wat co-sourcing precies is en waarom het interessant kan zijn voor jouw bedrijf.
Wat is co-sourcing?
Co-sourcing is een samenwerking met een ict-partner waarbij je ondersteuning in systeembeheer voor langere tijd afneemt. Je besteedt een (klein) deel van de ict-werkzaamheden uit, terwijl je zelf de volledige regie houdt. Je krijgt ondersteuning van een systeembeheerder - dit kan op afstand zijn, volledig op locatie of een combinatie van beide. Op de dagen dat je geen vaste systeembeheerder hebt, krijg je ondersteuning in beheer met remote monitoring en tech support. Daarnaast heb je één aanspreekpunt, waarbij je terecht kunt met al je ict-vragen en die ook op tactisch en strategisch niveau meedenkt.
Waarom co-sourcing?
Co-sourcing is een uitkomst voor bedrijven die niet alles uit handen willen geven, maar wel graag langdurig gespecialiseerde ict-ondersteuning krijgen. Hiervoor kun je verschillende redenen hebben:
- Je worstelt met het vinden van de juiste ict-expertise: Er is een enorm tekort aan ervaren ict’ers, en co-sourcing biedt een oplossing door altijd de juiste expertise in huis te hebben. Ideaal bij (kleine) transities zoals een nieuwe wifi of de overstap naar M365. Voor jou als klant is alles nieuw, maar de ervaren beheerder weet hoe hij dit moet aanpakken. Dat geeft projecten een zachte en succesvolle landing.
- De behoefte aan mensen en specifieke expertise is niet constant: Je wilt een flexibele ict-afdeling die snel op- en af kan schalen. Met de flexibele schil van co-sourcing is je ict-afdeling schaalbaar: bij grote projecten zoals een nieuwe werkplek of juist een rustige periode schaal je zo op- of af.
- Je organisatie wil werken aan haar digitale volwassenheid: De ervaren professional die bij je langskomt heeft kennis van de nieuwste technologie en kent de situatie bij vergelijkbare spelers. Naast de expertise van de beheerder, profiteer je ook van de kennis en ervaring van een ict-partner. Co-sourcing zorgt ervoor dat je ict groeit in volwassenheid en zo een strategisch partner kan worden van de business. Technologie speelt dan een grote rol in het succes van je bedrijf en ict draagt bij aan het vormgeven en uitvoeren van de bedrijfsstrategie.
- Je wilt geen volledige outsourcing of bent hier nog niet aan toe: Je wilt de controle over de ict-afdeling behouden. Met co-sourcing heb je minder operationele lasten, terwijl je wel betrokken blijft en grip houdt op je ict-afdeling. Je hoeft de verantwoordelijkheid nog niet volledig uit handen te geven. Met co-sourcing werk je stap voor stap aan het voorbereiden van je ict voor mogelijke outsourcing in de toekomst, als je dat wenst.
- Je wilt de kosten beheersbaar houden: Co-sourcen is goedkoper dan een volledige outsourcingsdienst. Als klant doe je meer zelf, terwijl je toch goed wordt ondersteund. Alles wordt berekend op nacalculatie, dus je betaalt alleen voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt. En omdat jouw ict effectiever gaat functioneren, kun je met co-sourcing erg gunstig uit zijn.
Wat krijg je als je de dienst Co-sourcing afneemt?
Co-sourcing biedt een flexibele uitbreiding van je eigen ict-afdeling met gedreven en nieuwsgierige ict’ers. Zij zijn breed inzetbaar en nemen elk hun eigen expertise mee.
Het werk van de beheerder op jouw locatie is de basis van de dienst. Ze voeren standaard checks uit om ervoor te zorgen dat de ict-omgeving op orde is. Voldoe je aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Wat is de status van licenties? Draaien de juiste updates?
De vaste beheerders geven advies over operationele zaken en denken met je mee over mogelijke verbeteringen. Bij projecten en complexere zaken op tactisch en strategisch niveau spreek je met je vaste aanspreekpunt, die schakelt met de juiste expertise.
Co-sourcing bij OGD
Onze beheerders worden onderdeel van je organisatie en voegen een vrije en oprechte cultuur toe aan de samenwerking. Je hebt één aanspreekpunt in de vorm van een service delivery manager die je vraagbaak is voor alles wat ict-gerelateerd is. Hij of zij kent jouw organisatie, luistert en kan snel schakelen.
Daarnaast biedt Co-sourcing een fijne, langdurige samenwerking met je ict-partner, in dit geval OGD. Een partner die samen met jou naar je ict-behoeften kijkt en zowel op operationeel als strategisch niveau meedenkt.
Co-sourcing bij OGD bestaat uit:
- Dagelijks beheer van systemen en infrastructuur.
- Remote monitoring.
- Tech support: ondersteuning buiten werkuren van beheerder(s).
- Technisch consultancy voor specifieke ict-vraagstukken.
- Ondersteuning bij projectwerk en implementaties.
- Proactief en ongevraagd advies om verdere groei te stimuleren.
- Toegang tot een breed scala aan kennis en ervaring.
- Een service delivery manager als vast aanspreekpunt.
Bij ons biedt Co-sourcing de unieke combinatie van beheer, remote monitoring, tech support en ict-advies. Daarmee beschik je altijd over de juiste ondersteuning en expertise.
Wat is het verschil tussen co-sourcing en outsourcing?
Bij outsourcing gaat de ict-dienstverlener een resultaatverplichting aan: je spreekt precies met elkaar af welke diensten worden geleverd, hoe die worden geleverd en wat daarvan de kosten zijn. Bij co-sourcing is er vanuit de ict-dienstverlener geen resultaatverplichting, maar een inspanningsverplichting. Je spreekt met elkaar af dat een beheerder jou een aantal uur per week ondersteunt. Onder co-sourcing valt een standaardpakket aan ondersteuning dat per ict-dienstverlener verschilt. Ook kun je deze standaard vaak uitbreiden met aanvullende taken.
Maar dat klinkt als detachering?
Detachering draait om tijdelijke vervanging van bepaalde krachten in jouw team. Met co-sourcing voeg je juist voor de langere duur parttime iemand toe aan jouw team. Bedrijven doen dit gemiddeld voor één dag per week. Deze persoon heeft brede ict-kennis of een specifieke expertise en voegt daarmee iets nieuws toe. Daarnaast kent deze professional jouw bedrijf en de lopende projecten goed door de langere contractduur. Hierdoor kunnen ze meer inhoudelijk met je meedenken en beter advies geven dan tijdelijke vervanging.
Een ander verschil is dat je met detachering en de inhuur van zzp’ers afhankelijk bent van maar één persoon. Met co-sourcing heb je daarentegen altijd een heel team op afstand tot je beschikking via de remote monitoring en tech support. Co-sourcing zorgt daarmee voor meer continuïteit in de dienstverlening.
Een derde verschil is het vaste aanspreekpunt bij co-sourcing in de vorm van een service delivery manager. Je kunt altijd bij hem of haar terecht met vragen of ideeën. En de service delivery manager denkt ook actief met je mee en geeft advies.
Klinkt interessant. Maar is het geschikt voor mijn bedrijf?
In principe is co-sourcing geschikt voor elk bedrijf in elke sector, vanaf 50 werkplekken. Krijg je graag toegang tot heel veel kennis en ervaring, waarmee je jouw ict-omgeving laagdrempelig optimaal vormgeeft, terwijl je zelf de controle houdt? Dan is co-sourcing waarschijnlijk iets voor jou!
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen

Zo creëer je maximale businesswaarde met je applicatielandschap

Verbeter je concurrentiepositie met de cloud
