Van oud naar cloud: de beste manier om te migreren

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
23-jun-2016 14:13:20

Mensen halen vaak inspiratie uit liedjes. Een lied dat ik de laatste tijd veel in mijn hoofd heb is het lied ‘The Times They Are A-Changing’ van Bob Dylan. In mijn tijd als beheerder was een veel gehoorde kreet ‘Waarom kan ik dat op werk niet doen? Thuis kan ik dat wel, dat is toch veel makkelijker?’

Moeilijk, duur en intensief

Ik legde toen uit dat het moeilijk en duur is om het iedereen naar zijn zin te maken. De ict-afdeling stelt een werkplek samen die naar hun mening voldoet aan de wensen van de personen in de organisatie. Het onderhouden van deze uniforme werkplek was al intensief genoeg: elke wens van de gebruiker zorgde voor meer investeringen in de infrastructuur, meer complexiteit en meer beheer.

Daarnaast was er ook de periodieke vervangingsronde van hardware en software, waarvan de ondersteuning door de fabrikant was verlopen of simpelweg niet meer krachtig genoeg was om aan de nieuwe wensen van de organisatie tegemoet te komen.

Tijden veranderenIPON2016 (13 van 14)

De toenemende roep van medewerkers om zelf te kunnen bepalen hoe en wanneer ze willen werken is duidelijk een trend. Ze voelen zich ict-vaardig, zijn zelfredzaam en hebben minder behoefte aan ondersteuning.

Tegelijkertijd bieden leveranciers zoals Microsoft, Amazon en Google de mogelijkheid om de diensten die een organisatie aanbiedt bij hen onder te brengen in hun clouddiensten. Denk hierbij aan applicaties, mailservers en andere vorm van data. Dit zorgt voor een vereenvoudiging van de lokale ict-infrastructuur maar biedt ook de mogelijkheid om snel te reageren op marktontwikkelingen en organisatiebehoeftes.

Een andere reden is dat organisaties liever overstappen van éénmalige, grote investeringen naar vaste, lagere maandelijkse kosten. Het technische gemak waarmee dit gaat zorgt voor een snel groeiende populariteit van cloudoplossingen. De beste manier echter om naar de cloud te migreren is nog vaak een groot vraagstuk.

Alles is nu mogelijk: u kunt nu de werkplek aanbieden die het best past bij de gebruiker in kwestie. U moet dan wel hun eisen tegemoet komen. De ontwikkeling richting de cloud vraagt namelijk om een ander soort werkplek. De werkplek van nu is flexibel: voor elke medewerker, vanaf elk apparaat, op elk tijdstip en op elke plek. De ict-infrastructuur speelt in op de capaciteitsbehoefte en moet eenvoudig te beheren zijn. Daarbij moeten de kosten maandelijks af te rekenen zijn en bovendien overzichtelijk.

Stap voor stap naar de cloud

In de ideale situatie krijgen uw medewerkers dus wat ze willen en de ict-wensen en -behoeften worden met zo min mogelijk moeite gerealiseerd: iedereen blij! Maar hoe komt u daar? Wat moet u doen om deze succesvolle situatie te creëren?

Om de gewenste veranderingen gestructureerd en overzichtelijk in beeld te krijgen splitst u uw ict-infrastructuur in vijf onderdelen:

  • Werkplekkencloud
  • Digitale Identiteit
  • Applicaties en data
  • Beveiliging
  • Ondersteuning

Elk onderdeel transformeert u geleidelijk naar een vorm die past bij uw organisatie. Bij iedere stap neemt u uw collega’s mee en zorgt u ervoor dat uw medewerkers zo min mogelijk last hebben van de veranderingen. Het uiteindelijke doel is om een werkplek te creëren voor uw collega’s waarin ze veilig, makkelijk en op hun eigen manier werken en waarbij uw ict-organisatie totale grip heeft op alle data en applicaties. Het resultaat: algemene acceptatie, hoge tevredenheid van uw collega’s en een succesvolle verandering om van oud naar de cloud over te stappen.

Mocht u een partner zoeken om deze reis mee te ondernemen, neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag onze visie op en ervaringen met dergelijke trajecten en wat wij voor u kunnen betekenen.

neem contact op

Ontvang email updates