Microsoft Fabric: wat is het en voor wie is het interessant?

Geschreven door Wouter Gielen
3 min leestijd
29-aug-2024 14:19:30

GenAI wordt steeds vaker genoemd als dé toekomst van data-analyse. De kwaliteit van de onderliggende data is dan wel cruciaal voor het succes ervan. Microsoft Fabric helpt bij het garanderen van deze datakwaliteit, zodat je AI-projecten ook echt waarde opleveren. In deze blog vertellen we je wat Microsoft Fabric is en wat de voor-en nadelen zijn. Ook laten we je zien of het iets is voor jouw organisatie.

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is het nieuwe alles-in-één dataplatform van Microsoft. Vroeger had Azure verschillende losse diensten voor datamanagement, maar nu brengt Fabric alles samen in één platform binnen Azure.

Dit platform laadt, modelleert en analyseert je data met tools als Power BI. Fabric bundelt diensten zoals Data Lake, Data Warehouse, Data Factory en Power BI. Het gebruikt één centraal opslagpunt: OneLake. Dit betekent dat je al je data op één plek kunt opslaan en bewerken, net zoals je dat met OneDrive kunt doen voor je bestanden.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Fabric?

  • Met Microsoft Fabric hoef je geen ingewikkelde infrastructuur meer op te zetten of te beheren. De verschillende systemen werken naadloos samen, waardoor je data makkelijker kunt delen en beheren. 


Gen AI wordt steeds vaker genoemd als dé toekomst van data-analyse, maar de kwaliteit van onderliggende data is dan wel cruciaal voor succes. Microsoft Fabric helpt bij het garanderen van deze datakwaliteit, zodat je AI-projecten ook echt waarde opleveren. – Wouter Gielen

  • Fabric biedt verschillende prijsmodellen die flexibel en betaalbaar zijn. Je betaalt voor wat je gebruikt, en daardoor is het platform toegankelijk voor zowel grote organisaties als kleinere bedrijven. Voorheen waren de diensten van Microsoft vaak duur, maar nu zijn de kosten beter beheersbaar, zelfs voor kleinere bedrijven. Een klein bedrijf kan beginnen met een voordelig instapmodel zoals de Fabric F4 en opschalen wanneer dat nodig is.
  • Binnen de interface van Fabric kun je schakelen tussen verschillende werkwijzes, zoals data engineering, data science, data warehousing en realtime analytics. Dit zorgt voor een intuïtieve en geïntegreerde samenwerking tussen verschillende rollen zonder dat je meerdere tools hoeft te gebruiken. Dit maakt het werken een stuk efficiënter en prettiger.
  • Voorheen waren licenties voor Power BI complex en duur, maar met Fabric is dit eenvoudiger geworden. Power BI embedded is inbegrepen in de Fabric-prijzen, en bij hogere abonnementsniveaus vanaf F64 krijg je ook Power BI premium-functionaliteiten. Dit maakt het delen van Power BI-rapporten met gebruikers zonder licentie makkelijker en voordeliger.

"Het gemak is omhooggegaan met Fabric. Waar je vroeger veel dingen zelf moest bouwen, kun je nu gewoon de service opstarten en direct beginnen met inrichten zonder veel tijd kwijt te zijn aan de integratie van verschillende systemen.” – Wouter Gielen

Wat zijn de nadelen van Microsoft Fabric?

  • Microsoft Fabric kan duurder uitpakken omdat je een vast maandbedrag betaalt. Het upgraden van de hele omgeving om meer capaciteit te krijgen, kan zorgen voor hogere kosten en minder efficiënt gebruik van de resources. Het is ook lastig om specifieke onderdelen aan te passen zonder de hele omgeving te upgraden. Verder ben je sterk afhankelijk van Microsoft, wat het moeilijk kan maken om over te stappen naar een ander systeem als de prijzen stijgen of er veranderingen zijn.
  • Fabric is nog in ontwikkeling en mist sommige functies. Denk aan het ontbreken van goede integratie met Key Vault voor credential management. Dit betekent dat je workarounds moet gebruiken. Er kunnen ook kinderziektes zijn, met functies die nog niet volledig zijn ontwikkeld. Denk aan de burst-functionaliteit van Microsoft Fabric. Hiermee kun je tijdelijk veel sneller werken, maar dit verbruikt toekomstige credits, wat later voor verrassingen kan zorgen. Ook is de Git-integratie nog niet compleet, waardoor je bij het synchroniseren van verschillende workspaces soms dingen handmatig moet aanpassen. Gelukkig is Microsoft hard bezig met de ontwikkeling hiervan, en verschijnen er wekelijks nieuwe features.

Voor wie is Microsoft Fabric interessant?

Microsoft Fabric is een schaalbaar product, waardoor het geschikt is voor zowel grote als kleine organisaties.

Voor bedrijven die geen directe noodzaak hebben om hun systemen te upgraden, kan het verstandig zijn om de implementatie van Microsoft Fabric nog even uit te stellen tot het product verder is doorontwikkeld.

Als je de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt biedt Fabric veel meerwaarde voor bedrijven die een geïntegreerde en schaalbare oplossing zoeken voor hun data- en analytics-behoeften. Met Fabric kun je makkelijk samenwerken, Power BI-rapporten delen en gebruik maken van de innovatie en het vertrouwen van Microsoft.

Meer weten?

Bij OGD hebben we al bij een aantal klanten de eerste implementaties van Microsoft Fabric begeleid en op basis daarvan hebben we het vertrouwen dat Fabric de standaard wordt voor de data-omgevingen in de Microsoft cloud.

Daarom hebben we Fabric omarmd en leveren we advies rondom de dienstverlening van deze innovatieve en schaalbare oplossing. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Ontvang email updates