Is uw ict al zomerklaar? - Tips voor de cloud

Geschreven door Redactie OGD
2 min leestijd
26-jul-2016 15:11:05

De zomer is begonnen, het personeel is op vakantie en daarom is het een stuk rustiger op kantoor. Een mooie gelegenheid om het dagelijkse ritme te doorbreken en de voortgang van uw organisatie op het gebied van cloud onder de loep te nemen. En of u nu wel of niet al ‘in de cloud’ zit, er is altijd wel een klein zomerproject dat u kunt oppakken. Ik heb samen met Jos Lieben een aantal tips voor u opgesteld.

U zit al in de cloud?

Mooi! Dat betekent dat uw data altijd en overal toegankelijk is. Tegelijkertijd blijven er zaken om rekening mee te houden.

  • Controleer wie waar toegang toe heeft. Met SharePoint kunnen uw gebruikers zelf documenten met anderen delen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Zijn de toegekende rechten nog actueel? Neem ook andere (admin)rechten in uw cloudomgeving onder de loep. Bekijk bijvoorbeeld of er mensen uit dienst zijn gegaan of medewerkers zijn gewisseld van project?
  • Verdiep u in de auditingmogelijkheden van uw cloudplatform. Breng de scope nog eens in kaart: wat doet u wel en wat niet? Het is belangrijk om uw huidige processen na te lopen en verbeterpunten aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om een overzicht te maken van eventuele risico’s. Wilt u na de zomer er zeker van zijn niks over het hoofd gezien te hebben dan is het wellicht tijd om nu de auditingfuncties van uw cloudplatform aan te zetten. Check bijvoorbeeld in Office 365 of u het gratis en allesomvattende unified audit log aan hebt staan. Rapportages geven u veel inzicht, maar let wel op of ze voldoen aan uw privacybeleid.
  • Bekijk de status van uw licenties, contracten en certificaten. Dit is het ideale moment om eens de licenties na te lopen. Betaalt u niet voor een aantal licenties die u vroeger gebruikte, maar nu eigenlijk niet meer nodig heeft? Wat is de verloopdatum van de onderhoudscontracten? Heeft u van alle software de nieuwste (en dus meest veilige) versie geïnstalleerd?

Nog geen cloud?

Geen nood! U bent nog ruim op tijd om aan te haken bij de ontwikkelingen, maar bedenk wel dat u hier op termijn niet aan ontkomt.

  • Maak een voedingsbodem voor een roadmap. Sluit uw ict nog aan op uw businessplannen? Zet uw lopende kosten uiteen en kijk naar prijsverschillen. Welke cloudoplossing past bij u? Wat wilt u bereiken met een overstap? Zet de voor- en nadelen die voor u gelden op een rijtje. Een goede voorbereiding maakt de overgang uiteindelijk gemakkelijker.
  • Bereid u alvast voor op een overgang. Een migratie naar de cloud kan een grote impact hebben op uw bedrijf. Onderzoek daarom tijdig wat de benodigdheden zijn: welke applicaties en programma’s worden gebruikt? Waar en hoe wordt uw data op dit moment bewaard?

En als bonus:

DMARC is een relatief nieuw e-mail-authenticatieprotocol, en wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe standaard op dit gebied. Dit protocol kan gebruikt worden door alle organisaties, in de cloud of daarbuiten. Lees hier over hoe u DMARC binnen uw organisatie kunt implementeren.

Welk zomerproject gaat u oppakken? Volg de experts en win!

De komende weken vertellen experts van OGD hoe u uw ict zomerklaar maakt. Hot topics als business intelligence, shift left en software-ontwikkeling komen nog aan bod. De tips over servicemanagement van vorige week kunt u hier teruglezen. Meld u aan om onze zomerklaar-tips te ontvangen, laat ons weten welk zomerproject u oppakt en maak kans op een geheel verzorgde barbecue voor uw ict-afdeling. Wilt u direct hulp bij uw zomerproject? Klik dan hier.

Ontvang email updates