Hoogopgeleide ict’ers gezocht? 5 tips voor ict-managers

Geschreven door Simone Hendriks
3 min leestijd
4-feb-2016 14:37:12

Het wordt steeds moeilijker om geschoolde en ervaren ict’ers te vinden voor uw ict-afdeling. Dit komt doordat er nog steeds te weinig studenten kiezen voor een ict-studie terwijl de vraag naar hoogopgeleide ict’ers door de aanhoudende digitalisering en automatisering alleen maar toeneemt. Hoe kunt u snel de juiste ict’er vinden voor uw afdeling? De volgende vijf tips vergroten uw kansen.

1. Geef ze die droombaan

Ict-personeel is altijd op zoek naar een uitdaging; als u dus op zoek bent naar nieuw personeel, zorg dan voor afwisseling in de werkzaamheden. Dit houdt de ict’ers scherp en bevordert de motivatie. Een veelgemaakte fout bij bijvoorbeeld systeembeheer is de aanname dat deze functie een hele uitdaging is. De huidige hoogopgeleide ict’er wil ook bedenken en ontwikkelen, niet alleen beheren. Maak toekomstige ambities al in een vroeg stadium bespreekbaar en kijk hoe u die ideale droombaan voor uw medewerker kunt creëren.

2. Blijf uw hele ict-afdeling bijscholen

De overheid stimuleert tegenwoordig Leven Lang Leren om mensen continue up-to-date te houden van nieuwe ontwikkelingen. Voor ict-personeel is dit des te meer van belang, want de nieuwe technologieën van vandaag zijn over drie tot vijf jaar alweer verouderd. Hoogopgeleide ict’ers zijn op zoek naar voldoende mogelijkheden om te blijven leren en groeien, en het is natuurlijk nog beter om dat samen met vooruitstrevende collega’s te kunnen doen.

3. Geef ook startende ict’ers een kans

Veel bedrijven zijn huiverig om net afgestudeerde ict’ers aan te nemen, vaak met als reden dat ze nog niet over voldoende ervaring beschikken. Maar deze starters op de arbeidsmarkt kunnen juist een zeer waardevolle bijdrage leveren aan uw ict-afdeling: ze zijn gemotiveerd, leren snel en houden de afdeling scherp. Een beetje extra begeleiding is soms noodzakelijk, dus zoek eerst naar de juiste balans en neem starters geleidelijk aan.

Hoogopgeleide ict'er zoekt flexibiliteit

4. Zorg voor een flexibele werkomgeving

Voor de ict’er is een flexibele baan net zo belangrijk als een goed salaris. Uw ict-personeel is tegenwoordig op zoek naar een bedrijf dat flexibiliteit in werktijden aanbiedt en waar het nieuwe werken wordt toegepast. Als u getalenteerd personeel wil aantrekken, kan juist die flexibiliteit in uren en werkomgeving dat extra zetje geven om voor uw bedrijf te kiezen.

5. Start uw zoektocht tijdig

Hoogopgeleid ict-personeel is een kleine doelgroep, die beweeglijk is en waar veel vraag naar is. Bereid u er dus op voor dat niet iedere functie snel in te vullen is. Kijk vooruit, deel uw vragen en wensen met uw HR-afdeling, organisatie en leveranciers. Een goed netwerk is goud waard. Bekijk ook of er intern geschikte kandidaten zijn, want het rouleren van medewerkers biedt soms ook nieuwe mogelijkheden. Onderhoud contacten met recruitment- en detacheringsbureaus in uw regio. In geval van nood zouden ook zij weleens een welkome aanvulling voor uw team kunnen bieden.

U kunt zelf dus veel doen om de kans dat een hoogopgeleide ict’er voor uw organisatie zal kiezen te vergroten. Het tekort aan hoogopgeleide ict’ers houdt de komende jaren aan. Zorg er daarom voor dat uw organisatie niet stilzit maar ermee aan de slag gaat.

Benieuwd naar andere ict-uitdagingen van uw vakgenoten?

De komende maanden bezoekt OGD uw vakgenoten. Wilt u kennismaken met andere ict-managers en hun grootste ict-uitdagingen? Wij bieden u iedere maand een nieuwe case met tips en trucs die u direct kunt toepassen op uw werkveld. Interesse? Schrijf u nu in en kijk wat u kunt leren van uw vakgenoten.

2015 SSIO - uitnodiging header v02-02

Verder lezen? Lees ook:

De 8 ict-uitdagingen van 2016: is uw ict-afdeling al voorbereid?

Ontvang email updates