Gaat Docker virtual machines vervangen?

Geschreven door Nienke Bruijn
1 min leestijd
10-mei-2017 12:01:56

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in de ict-wereld is de verschuiving van Virtual Machines (draaiend op een virtualisatieplatform als VMware vSphere of Microsoft Hyper-V) naar containers (draaiend op bijvoorbeeld Docker).

Onze CTO, Joep Piscaer, houdt de ontwikkeling en groei van Docker nauwgezet in de gaten. Zo was hij in april aanwezig op DockerCon in Austin, Texas, om uit te vinden of en hoe Docker, traditioneel vooral bedoeld als tool voor software-ontwikkelaars, geschikter wordt voor enterprise IT. Met andere woorden: kan Docker het virtualisatieplatform en virtuele machines in de komende jaren gaan vervangen?

De applicatie is de crux

De grote uitdaging is de andere aanpak die Docker vereist. In deze rap ontwikkelende wereld gaat het niet alleen om containers, maar ook wezenlijke andere uitgangspunten voor hoe applicaties ontworpen en ontwikkeld worden: micro-services staan synoniem aan containers, terwijl monolitische applicaties veel meer bij virtuele machines passen.

Dit betekent dat als je serieus met containers aan de slag wilt, je ook na moet denken over je applicatielandschap. Voor een ict-dienstverlener als OGD betekent dat ook dat wij afhankelijk zijn van de leveranciers van de applicaties van onze klanten om hun applicaties beschikbaar te maken op het Docker-platform.

Joep schreef hierover op zijn eigen blog een artikel, How Docker’s secure software supply chain is key for moving away from the VMware datacenter:

With Docker focusing on creating a single software supply chain, they’re removing major friction in the enterprise today. With registries, the Docker Store, Content Trust and Content Scanning, Docker is working towards a unified and secure software supply chain.
This is radical new approach of deploying software into the enterprise and a major advantage for System Operations teams. Wait, Docker will help you to run your infrastructure more smoothly? Yes! Awesome!

Interview op SiliconANGLE's theCUBE

Joep werd tijdens DockerCon ook geïnterviewd voor theCUBE, het interviewplatform voor technologie en innovatie.

 

Het volledige artikel is hier na te lezen: Riding the ‘container wave’: assessing the inherent advantages and challenges

Ontvang email updates