Flash storage: betaal alleen voor wat je écht gebruikt!

Geschreven door Redactie OGD
3 min leestijd
31-jul-2013 15:57:50

Joep Piscaer is werkzaam bij OGD als ict-architect met een focus op virtualisatie- en opslagoplossingen. Daarnaast is hij VMware Certified Design Expert met rugnummer 101 en VMware vExpert. Hij deelt graag zijn kennis over virtualisatie op zijn blog VirtualLifestyle.nl en geeft ook lezingen, presentaties en trainingen. Hij zal in drie blogposts vertellen over data-opslag in ict-infrastructuren.

De wereld van data-opslag maakt de laatste jaren een revolutie door. Met een dagelijkse uitwisseling van bijna 250 miljard e-mails en dertig miljard items op Facebook leven we in een big data tijdperk: 90% van alle data is in de laatste twee jaar aangemaakt en opgeslagen. Dit vraagt een enorme hoeveelheid opslag- en verwerkingscapaciteit, zoals te zien in het groeiende bandbreedtegebruik op het internet. Uit die ontwikkeling komt een tweedeling voort: die van oude en nieuwe opslag. Old world en new world.

Sinds deze maand werkt OGD samen met een nieuwe partner: Nimble Storage. Zij zijn tot de nieuwe generatie opslag te rekenen. Onze samenwerking biedt een goede aanvulling op ons bestaande portfolio van infrastructuurpartners. Waardoor we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn. De komende weken zullen we in drie delen uitweiden over de verschillen en de voor- en nadelen van de verschillende storage-oplossingen. In deze blog een uitleg over de veranderingen in de behoefte aan data-opslag.

Storage in twee eenheden

De kosten van shared storage -of SAN-storage- kunnen in twee eenheden gemeten worden: in capaciteit (hoeveelheid GB’s) en verwerkingssnelheid (performance, gemeten in IOPS).

In de old world-storage waren de twee hard aan elkaar gekoppeld. Je kocht dan een storage-oplossing op basis van de benodigde capaciteit en een daarbij passend minimum aan performance. Tegenwoordig is capaciteit echter veel goedkoper en is de performance veel belangrijker geworden. Dan krijg je dus, omdat je veel performance nodig hebt, veel ‘loze ruimte’; alle capaciteit die je niet gebruikt maar wel hebt, om maar genoeg performance te hebben.

De eenheden scheiden

Er zijn een paar leveranciers van storage-oplossingen die deze problematiek oplossen door over te stappen op flash-based storage. Nimble Storage heeft de juiste mix tussen performance, capaciteit en prijs gevonden door gebruik te maken van een hybride oplossing: het bedrijf combineert snelle maar relatief dure flash storage en goedkope maar langzame schijven. In feite koppelt Nimble de performance los van de capaciteit door slim gebruik te maken van de rekenkracht in Intel’s nieuwste generatie processoren, waardoor elke klant precies aan kan schaffen waar zij behoefte aan heeft. Zo kan exact gekeken worden naar de afzonderlijke behoeften naar performance en capaciteit. Dat bespaart geld.

De eenheden aan behoefte aanpassen

Nimble Storage is, de naam zegt het al, flexibel en lenig. De exacte mix tussen capaciteit en performance die afgenomen wordt, is helemaal aan de behoefte van elke organisatie aan te passen. Overtollige zaken worden overboord gegooid en je betaalt alleen voor wat je echt zal gebruiken.

Deze mix tussen capaciteit en performance bedient zeker niet alle use cases, maar het is een perfecte oplossing voor organisaties die een grotere behoefte aan performance hebben. Zo is Nimble bijzonder geschikt voor gangbare applicaties en oplossingen, zoals voor VDI-omgevingen, voor unified communications en groupware-oplossingen (zoals Exchange, SharePoint en Lync) en database-omgevingen.

Wat houdt dit parnership in?

Wat betekent deze nieuwe samenwerking voor de klanten van OGD? Natuurlijk zijn we op zoek naar een goede bang for your buck-verhouding voor klanten die op zoek zijn naar ‘meer performance dan capaciteit’. En uiteraard denken we ook graag mee in termen van complexiteit van inrichting en beheer. We hebben, geheel volgens het eat-your-own-dog-food-principe gemerkt dat het in gebruik en beheer nemen van een Nimble Storage-array heel eenvoudig is. De oplossing is daarmee zeer gemakkelijk in uw eigen ict-infrastructuur en beheerorganisatie op te nemen.

Dit is het eerste deel van een reeks blogposts over dit onderwerp. Volgende keer hebben we het onder andere over 'Nutanix', een fabrikant van 'converged infrastructure'. Dergelijke oplossingen maken gebruik van PCIe flash-storage maar ook van andere technieken.

Ontvang email updates