Serious games in het bedrijfsleven: achievement unlocked

Geschreven door Sander Burger
4 min leestijd
9-dec-2014 11:25:58

Sander Burger is systeem- en applicatiebeheerder bij OGD én fervent gamer. In deze blogpost schrijft hij over zijn visie op serious gaming in het bedrijfsleven.

Ik loop door Utrecht Centraal op weg naar huis. Ik tuur naar mijn mobiel, net als iedereen om me heen, maar niet om het nieuws te lezen of mijn vriendin te whatsappen. Nee, ik ben in een heftige strijd verwikkeld. Want ik speel een locatiegebonden mobiele game.

In mijn app zie ik dat de Jaarbeurs sterk verdedigd is. Ons team probeert het omliggende gebied in te nemen. Vooral rond de Dom en op de Oude Gracht vallen hierdoor een hoop punten te behalen. Al wandelend werp ik me in de strijd. Anderhalf uur later heb ik een monsterscore gehaald, ben ik level acht geworden en rollen de felicitaties van mijn vrienden over mijn schermpje. Ondertussen, in real life, heb ik ongemerkt zes kilometer gelopen. De grap: ik heb een hekel aan wandelen.

Spelletjes spelen, OGD’ers doen het maar wat graag. En we zijn er zeker niet alleen in – de hele wereld speelt spelletjes. Van Candy Crush tot Stratego, van Battlefield 4 tot schaken. We spelen voor de lol, voor de uitdaging, voor de sociale contacten of om even lekker in ons wereldje op te gaan. De passie en aandacht van mensen voor hun games rijkt ver.

Spelenderwijs leren

Spelend leren zit in ons DNA. Zeker op jonge leeftijd is het dé manier om de wereld te ontdekken. Maar wat als je volwassen bent, houdt het dan op? In het verleden misschien wel, maar tegenwoordig is de gemiddelde gamer 31 jaar oud. De verwachting is dat de deze leeftijd alleen maar zal stijgen. Maar onze ‘grotemensenspelletjes’ leren ons geen vaardigheden die we direct in ons werkende leven kunnen gebruiken. Toch? Of wel?

15070735419_b0229825ad_k

Als we gamen zijn we stiekem bezig om vrij complexe mathematische en praktische problemen op te lossen. Dus wat nu als we een klein percentage van ons enthousiasme voor spelletjes inzetten op de werkvloer? Spelletjes kunnen ons motiveren efficiënter te werken en beter samen te werken. En dat is nu precies wat we bedoelen met serious gaming.

Wat is serious gaming?

Elk spel, in welke vorm dan ook, waarvan het primaire doel niet vermaak is, kun je een serious game noemen. Dit kan een computerspel, mobiele app, bordspel of rollenspel zijn. Veel van deze spellen hebben als belangrijkste doel om een leerzame ervaring te bieden. Een serious game kan bijvoorbeeld een computersimulatie zijn van het besturen van een machine of voertuig, een rollenspel dat sociale vaardigheden aanleert of een app die salespersoneel uitdaagt meer omzet te maken.

Serious gaming in uw organisatie

Hoe kan serious gaming u op korte termijn helpen? Twee woorden: achievement unlocked. Dit is een eenvoudige methode die spelers uitdaagt om hun tijden en scores te verbeteren. Als dit lukt krijgen ze een ‘achievement’ (een badge en/of titel). Soms unlockt het ook nieuwe levels in het spel. Deze gamification van hun werkzaamheden prikkelt uw medewerkers betere prestaties te leveren. Niet omdat u het aan ze vraagt, maar omdat ze gemotiveerd raken door de oplopende puntenteller.

badges

Deze methode kunt u toepassen wanneer de resultaten goed meetbaar zijn, zoals bij de efficiëntie van een servicedeskmedewerker of het slagingspercentage van een opleidingsprogramma. Daag uw mensen uit met slimme mini-games om met een andere blik naar hun werkzaamheden te kijken. En geef ze kudos als ze verbetering tonen. Een relatief kleine investering van tijd en mankracht kan een sterke positieve meerwaarde betekenen in de werkervaring.

Voor deze methode hoeft u niet meteen een complexe app of bordspel te laten ontwikkelen. Alleen al het ophangen van een monitor op uw servicedesk, waarop de gemiddelde wachttijden en de naam van de best scorende servicedeskmedewerker te zien zijn, kan uw medewerkers al prikkelen. Zolang de score maar gemeten kan worden en de individuele medewerkers invloed kunnen hebben op de hoogte van de score. En zolang ze maar op een speelse manier beloond worden voor hun prestaties.

De toekomst van serious gaming

Veel vormen van serious gaming, zoals mobiele games of simulaties, staan nog in de kinderschoenen. Het zijn vooral enthousiaste game-designers en hobbyisten die met deze ideeën aan het spelen zijn. Vaak lopen ze tegen de misvatting aan dat mensen vinden dat een spel alleen maar leuk mag zijn. Maar een spel kan belangrijke lessen overbrengen en een ervaring meegeven die mensen lang bijblijft. En soms is het doorbreken van je routine door op een leuke manier naar je werk te kijken al een mooi doel op zich.


Ontvang email updates