Private cloud, mentaliteitsverandering?

Geschreven door Roel Nikkessen
1 min leestijd
15-apr-2011 22:34:13

Opinie – Sander Berkouwer

MVP en OGD medewerker met zijn opinie over de mentaliteitsverandering die het begrip cloud met zich meebrengt, Microsoft TechNet nieuwsbrief 15 april 2011.

Private cloud is vooral een mentaliteitsverandering…

Toen ik studeerde voor mijn MCSE examens, leerde ik dat eindgebruikers een noodzakelijk kwaad waren en dat hun aantal er wellicht toe deed, maar hun individuele wensen allerminst. Dat was tien jaar geleden. Tegenwoordig besef ik dat IT een faciliterende afdeling is voor deze eindgebruikers en hun applicaties.

Tegenwoordig heeft men het ook over ‘cloud computing’ als middel om voor deze eindgebruikers hun applicaties te ontsluiten. Een ‘private cloud’ verschilt qua onderliggende technologie weinig met een ‘private LAN’. Echter, de ervaring van collega’s is hierover geheel verschillend. Dat wordt vaak veroorzaakt door de houding van de beheerder en/of IT-manager.

De cloud discussie is te vergelijken met de gedachte over virtualisatie een aantal jaren geleden. Servervirtualisatie was daarin een grote stap die er voor zorgde dat de beheerder niet voor elke workload nieuwe serverhardware hoefde aan te schaffen. Vandaag de dag zorgen applicatie-virtualisatie en self service portals voor technische mogelijkheden om aan de wensen van collega’s (en dus indirect eindgebruikers) tegemoet te komen.

… en daarom zo moeilijk te implementeren

Mentaliteitsveranderingen zijn lastig voort te brengen en te borgen. In tegenstelling tot de techniek, waar een beheerder (kostenloos) een Self Service Portal installeert bovenop System Center Virtual Machine Manager en Hyper-V, is het moeilijker om de macht uit handen te geven van de kroonjuwelen binnen een organisatie.

Echter, wanneer met rugdekking van het management, mee wordt gedacht met collega’s, krijgt de IT-afdeling een nieuwe plek in de organisatie. Niet langer het stel ongeschoren nerds dat zich op de commandline door de kelder voortbeweegt, maar de strategisch belangrijkste faciliterende afdeling binnen de organisatie met louter hulpvaardige en toegankelijke collega’s.

Met een vriendelijke glimlach,
Sander Berkouwer

Ontvang email updates