Dit zijn de laatste ontwikkelingen binnen AI

Geschreven door Barbara Forbes
3 min leestijd
7-jun-2023 12:00:00

Dat we dit jaar niet om AI heen kunnen, is geen nieuws. Sinds januari hebben we in vrijwel elke aflevering van onze podcast For Cloud’s Sake nieuws gedeeld over generative AI, Azure Cognitive services of weer een nieuwe Copilot. En ook tijdens Microsoft Build waren er nieuwe aankondigingen. In deze blog kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen. 

AI Plugins 

Microsoft kondigde tijdens Build aan dat het dezelfde open plugin-standaard gebruikt als ChatGPT. Op deze manier is compatibiliteit (uitwisselbaarheid) mogelijk tussen ChatGPT en het brede aanbod van Microsoft-producten op het gebied van Copilot.  

Developers kunnen nu één standaard gebruiken om plugins te bouwen. Het meer toegankelijk maken van het bouwen van AI Plugins betekent een kortere weg voor het maken van een eigen Copilot-variant. Dit kan dan weer heel erg bruikbaar zijn voor het gebruik van eigen data in AI-toepassingen.  

Bing wordt de standaard zoekmachine voor ChatGPT. Zoekopdrachten op ChatGPT krijgen dus informatie die Bing heeft gevonden. De nieuwe zoekfunctie is vanaf nu beschikbaar voor betalende ChatGPT Plus-gebruikers. Binnenkort werkt Bing ook in de gratis versie van ChatGPT.  

Microsoft Fabric 

Microsoft blijft ook inzetten op data met als doelstelling dat organisaties tijd, geld en moeite kunnen besparen. Microsoft biedt een nieuw dataplatform aan: Microsoft Fabric. Het platform integreert bestaande oplossingen vanuit de Microsoft-suite om data-analyse eenvoudiger te maken. 

Het platform bestaat uit zeven ‘core workloads’ die er samen voor zorgen dat klanten niet voor elke soort data-analyse een andere vendor nodig hebben. Denk dan aan het samenbrengen van Power BI, Data Factory en Synapse. Natuurlijk is AI de basis: het wordt ingezet om data te categoriseren en analyseren zonder dat het uit het oorspronkelijke systeem verplaatst hoeft te worden. Op dit moment is Microsoft Fabric nog in Public Preview, tenzij je premium-gebruiker bent van Power BI. Dan kun je er gelijk mee aan de slag. Vanaf 1 juli kunnen alle Power-BI klanten gebruik maken van Fabric.  

Meer Azure-nieuws te weten komen? Beluister onze podcast 'For Cloud's' sake'.

Introductie van Windows Copilot voor Windows 11 

Windows Copilot is een AI-chatbot die je met één druk op de knop kunt oproepen vanuit je Windows-desktop. Je kunt hiermee Bing Chat en ChatGPT direct vanuit je Windows desktop benaderen, waarmee je die functionaliteit direct beschikbaar hebt. Een grote meerwaarde zit in het bij elkaar brengen van verschillende databronnen door middel van Plugins. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van een vakantie, waarbij Copilot informatie bij elkaar kan zoeken vanuit Outlook, een hotelwebsite en een vliegwebsite om zoveel mogelijk werk voor je uit handen te nemen. Daarbij kan je dus Bing direct gebruiken en ChatGPT inzetten om bijvoorbeeld teksten direct te laten samenwerken. 

Windows Copilot verschijnt op 11 juni eerst als testversie. Het streven is om in de herfst de public preview beschikbaar te maken.  

GitHub Copilot X 

Een van de tools waar we al even mee hebben kunnen experimenteren is GitHub Copilot X en dan vooral het chat-element. Met deze tool komt een chatbot direct beschikbaar in Visual Studio Code. Hoewel dit na ChatGPT niet direct vernieuwend lijkt, blijkt het veel tijd te besparen om tijdens het schrijven van code de interface niet te hoeven verlaten. Maar daarnaast kan je Copilot X ook direct vragen stellen over wat specifieke code doet of zelfs waarom het niet werkt. Ook voor het schrijven van tests kan Copilot X een basis voor je schrijven. Dat is zeker niet altijd correct en het heeft menselijke interventie nodig. Maar het kan zeker als basis en inspiratie dienen, waarmee deze tool weer tijd kan besparen. 

​​​​​Hoe staat OGD nu tegenover het gebruik van AI? 

De brede inzet van AI is een spannende ontwikkeling die waanzinnig snel gaat. We zien hier zeker meerwaarde in het dagelijkse werk en ons innovatieteam dat ervaring heeft met het zelf ontwikkelen van Machine Learning-oplossingen. Ons team is al actief aan het testen met de inzet. Hoewel veel van de nieuwe producten nog niet beschikbaar zijn, zijn de  aankondigingen veelbelovend in het verhogen van de productiviteit. 

Er zit ook een risico in het gebruik van AI. Het is een nog relatief onbekende techniek die ineens toegankelijk is voor het grote publiek, waarbij het een gevaar kan zijn om gegevens zomaar in te voeren. Zeker met de huidige preview-producten en bij gratis producten, ga je er vaak mee akkoord dat de ingevoerde data gebruikt mag worden voor de ontwikkeling van het product. Voorop staat dus dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. We horen van de bedrijven waarmee wij werken dat zij zorgen hebben dat hun medewerkers bedrijfsdata invoeren in ChatGPT. 

Naast het risico van datalekken, komen er steeds meer statistieken naar buiten waaruit blijkt dat generative AI het behoorlijk vaak bij het verkeerde eind heeft. Inmiddels heeft Azure OpenAI zelfs al een disclaimer ‘AI-generated content may be incorrect’ onder elk chatbericht. Dit komt omdat generative AI een techniek is die geen kennis heeft, maar woorden op elkaar laat volgen. Het geeft een woord en gokt wat het volgende woord zal zijn. Daarin heeft het feitelijk geen eigen intelligentie, maar probeert het intelligentie te imiteren. Het is goed om dit altijd in je achterhoofd te houden als je generative AI gebruikt. 

Samenvattend zijn we enthousiast, maar we zien ook zeker de uitdagingen. We kijken er naar uit om samen met onze klanten op een verantwoorde manier AI in te zetten om de productiviteit te verhogen.

Wil je nog meer te weten komen over de voordelen van generative AI? Bekijk dan ook deze blogpost.  

Ontvang email updates