De cloud: wat het uw medewerkers oplevert

Geschreven door Daniël van Wijgerden
3 min leestijd
19-sep-2016 13:46:56

De cloud. Nog niet zolang geleden was het nog een gek idee om data online op te slaan, maar nu komt u er eigenlijk al niet meer onderuit. De vakbladen staan er al een tijd vol mee: kostenbesparingen voor ict-management, flexibiliteit voor HR, betere voorbereiding op audits, noem maar op. Maar wat levert de cloud u als werknemer op? Hoe verandert de cloud uw werk?

OGD somt voor u op welke voordelen de overstap naar de cloud biedt op de werkvloer.

i-go-to-the-beach-to-surf1.     Werken waar u wil: dichterbij uw klanten

Met de cloud is het niet alleen meer een kwestie van thuis kunnen werken, maar echt plaatsonafhankelijk zijn. Werken op verschillende devices, via wifi of zelfs 4G. U kunt uw werk nu onderweg, maar ook bij uw klanten doen, ook wanneer zij u geen internetverbinding kunnen aanbieden. Doordat u niet meer vastzit aan een bureau, kunt u een persoonlijke relatie met uw klanten opbouwen en uw dienstverlening verbeteren.

2.     Samenwerken is nu echt samen werken

Cloudoplossingen als Microsoft Office 365 en Google Apps for Work bieden standaard de mogelijkheid om samen aan documenten te werken en deze online op één locatie op te slaan. Zo heeft uw hele team altijd toegang tot het bestand. Daarnaast bieden deze productiviteitssuites versiebeheer, zodat u wijzigingen kunt terugdraaien en uw documenten niet per ongeluk kwijt kunnen raken.

Slimme communicatieapplicaties als Skype for Business en Google Hangout helpen deze samenwerking te bevorderen: u kunt met collega’s en relaties bellen, videochatten en zelfs presenteren via de schermdeelfunctionaliteit.

3.     Aanpasbaar aan u

Cloudoplossingen bieden standaard al een prettige look and feel om snel aan de slag te kunnen. Toch zijn ze vaak nog aanpasbaar aan uw persoonlijke stijl van werken. Zo kunt u in Office 365 zelf knoppen toevoegen aan het standaardmenu (de zogenaamde Waffle) en kunt u verschillende views gebruiken in Sharepoint. Bovendien kunt u uit een aantal thema’s kiezen om uw werkomgeving het uiterlijk te geven wat het beste bij u past. Een administrator kan zonder veel gedoe aangepaste filters en selecties maken voor u en uw team.

In Google Apps for Work is dit min of meer hetzelfde: ook hier kunt u kiezen uit verschillende thema’s om bijvoorbeeld uw Gmail het gewenste uiterlijk te geven. In de User Hub kunt u applicaties toevoegen of verwijderen en zo de optimale selectie maken.

1ict-10

4.     Grote ict, ook voor kleinere organisaties

Het aanbieden van functionaliteiten als videoconferenties was lang alleen weggelegd voor grotere bedrijven met grote budgetten. De komst van cloudoplossingen maakt het speelveld een stuk gelijker, doordat de technologie op enterpriseniveau wordt aangeboden, maar uw organisatie het op haar niveau kan afnemen. Ook wanneer u geen grote multinational bent.

5.     Veiligheid waar u op kunt vertrouwen

Een veelgehoorde vraag is: “is mijn data veilig in de cloud?”. Het korte antwoord is: ja.

De kwaliteit van de beveiliging hangt af van de kwaliteit van de cloudprovider ten opzichte van uw huidige ict-afdeling. Recente incidenten in cloudbeveiliging die in het nieuws voorbijkwamen ontstonden vanuit interne, eigen ict-afdelingen. Cloudproviders als Microsoft, Google en Amazon zijn experts in informatiebeveiliging. Daarnaast hanteren de cloudproviders encryptie op alle data, zowel in opslag als ‘in transit’. Ook bieden zij de gebruikers van de dienst de mogelijkheid om multi-factor authentication te verplichten wanneer er toegang tot uw data is gewenst. Dit beperkt de kans op datalekken zoals bij iCloud in 2014 aanzienlijk. Daarbij ligt de sleutel tot uw data bij uw eigen organisatie, waardoor de medewerkers van Microsoft, Google en Amazon zelf niet bij de bestanden kunnen. Uw data staat hierdoor in de cloud net zo veilig of zelfs veiliger dan in uw eigen serverruimte.

OGD ict-diensten kan u helpen bij het migreren naar de cloud en uw cloudoplossingen zó inrichten dat uw werknemers het maximale eruit kunnen halen. Bent u benieuwd hoe? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

neem contact op

Ontvang email updates