De 6 belangrijkste AI-trends voor 2025: van hype naar realiteit

Geschreven door Maurice Zondag
7 min leestijd
28-nov-2024 11:21:49

Generatieve AI (GenAI) raakt steeds meer verweven met vrijwel elk aspect van ons leven. Het beïnvloedt niet alleen de manier waarop we werken, maar ook wetgeving, ethiek, duurzaamheid en bijbehorende kansen en risico’s. Deze technologie is revolutionair en complex, en experts zijn het erover eens dat we er nog lang niet over uitgepraat zijn. In dit artikel bespreken onze experts Maurice Zondag, Barbara Forbes, Rik van Berendonk en Stefan Tuijt de belangrijkste AI-trends voor 2025 en wat deze betekenen voor jouw organisatie.

 

Trend 1. Gen AI: van grote verwachtingen naar echte toepassingen

De verwachtingen rond genAI waren hooggespannen. Nu merken bedrijven dat de technologie niet meteen alle problemen oplost. We zijn in een fase beland waarin we kritisch kijken naar wat genAI echt kan betekenen. Volgens Stefan Tuijt, manager Innovatie, is dit normaal: "Elke nieuwe technologie doorloopt een fase van desillusie, waarin de hype afneemt en we de echte waarde gaan zien. Vanaf 2025 gaan we beter begrijpen hoe genAI onze productiviteit kan verhogen."

Steeds meer sectoren ontdekken genAI

Op dit moment zien we vooral toepassingen van genAI in de commerciële en ict-sector. Maar genAI-business consultant Maurice Zondag verwacht dat het daar niet bij blijft. Recent heeft hij aan Harvard de AI Essentials for Business Course gevolgd, wat hem veel nieuwe inzichten heeft gegeven. "In 2025 kunnen bedrijven in allerlei sectoren – zoals zorg, productie en onderwijs – genAI inzetten om hun werk slimmer en sneller te maken."

Hij raadt organisaties aan om te beginnen met experimenteren. “Kijk waar genAI waarde kan toevoegen in jouw organisatie. Probeer kleine projecten uit, bijvoorbeeld met AI-tools die repetitieve taken overnemen. Denk aan AI-ondersteuning bij de klantenservice of geautomatiseerde data-analyse.”

GenAI verbetert razendsnel

Barbara Forbes, genAI-expert, benadrukt het belang van regelmatig evalueren van AI. “GenAI ontwikkelt zich razendsnel,” zegt ze. “Daarom is het cruciaal om klein te beginnen, met pilots, en de resultaten te meten. Zoek externe expertise, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden maar kunt profiteren van de ervaring van anderen.”

Slidedeck: De belangrijkste ict-trends voor 2025 + concrete tips

Trend 2. AI-agents in het bedrijfsleven

AI-agents, slimme programma's die zelfstandig taken uitvoeren en beslissingen nemen zonder menselijke tussenkomst, maken een opmars in het bedrijfsleven. Maurice ziet dit als het begin van een ‘nieuwe industriële revolutie.’ Hij legt uit: “AI-agents kunnen complete bedrijfsprocessen automatiseren, waardoor bedrijven veel sneller en efficiënter kunnen werken.”

Volgens het onderzoeksbureau Gartner kunnen AI-agents tegen 2028 wel 15% van alle werkzaamheden binnen bedrijven overnemen – zonder dat er een mens aan te pas komt. Denk hierbij aan taken zoals het automatisch verwerken en inplannen van facturen.

Verschil tussen AI-agents en genAI-tools

Dit onderscheidt AI-agents van generatieve AI-tools, waarbij nog altijd mensen de richting bepalen en gegevens invoeren. Door deze autonome aanpak kunnen AI-agents zorgen voor zowel hogere efficiëntie als lagere kosten.

De eerste stappen in deze richting zijn al gezet. Grote bedrijven zoals Microsoft en Chergui ontwikkelen op dit moment technologieën die deze AI-agents mogelijk maken. En de verwachting is dat meer bedrijven volgen en zich specifiek gaan richten op AI-agents.

Eerste voorbeelden en toepassingen

“AI-agents zijn vooral nuttig voor bedrijven die veel data verwerken en analyseren”, zegt Maurice. “Grote techbedrijven zoals Netflix en Google gebruiken AI bijvoorbeeld al om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen en hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Maar de mogelijkheden zijn breed: ook in sectoren zoals de tandheelkunde worden AI-agents getest om tandproblemen te diagnosticeren, en in de financiële wereld om klantvragen af te handelen en interne processen te verbeteren.”

Hoewel nu vooral grote organisaties AI-agents toepassen, verwacht Maurice dat vanaf 2025 ook kleinere bedrijven de voordelen ontdekken en profiteren van deze technologie. “In de komende jaren zullen AI-agents een steeds grotere rol spelen in verschillende sectoren.”

Meer over deze revolutionaire agenten? Lees deze blog.

Trend 3. AI-first organisaties

Steeds meer bedrijven kiezen voor een AI-first-aanpak, waarbij AI-technologie de kern vormt van hun bedrijfsprocessen. Dit betekent dat AI een centrale rol speelt in het verzamelen, verwerken en analyseren van data om bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Voorbeelden van AI-first bedrijven zijn Netflix en Google. Netflix gebruikt AI om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen, wat de kijkervaring voor gebruikers verbetert en klantloyaliteit vergroot. Google past AI toe om zoekresultaten en advertenties te personaliseren en om gebruikerservaringen te optimaliseren door middel van data-analyse en machine learning.

Voordelen van AI-first bedrijfsvoering

Maurice legt uit: “AI-first bedrijven hebben een groot concurrentievoordeel. Ze kunnen processen automatiseren, persoonlijke klantervaringen bieden en snel beslissingen nemen op basis van data. Dit leidt tot hogere efficiëntie en lagere kosten.”

Door AI slim in te zetten, kunnen deze bedrijven klantbehoeften nauwkeurig analyseren en trends voorspellen, wat hen helpt om snel in te spelen op marktveranderingen.

Innovatie en marktleiderschap

AI-first organisaties hebben een sterke voorsprong als het gaat om innovatie en flexibiliteit. Omdat ze snel kunnen inspelen op veranderende markttrends en klantbehoeften, versterken ze hun klantloyaliteit en kunnen ze marktleider blijven in hun sector.

AI ondersteunt hen niet alleen in efficiëntie, maar ook in het bouwen van een toekomstgerichte strategie. Ze gebruiken geavanceerde data-analysemethoden en voorspellende modellen om trends te identificeren en proactief beslissingen te nemen. Bovendien automatiseren ze routinetaken, waardoor meer tijd en middelen vrijkomen voor strategische innovaties en klantgerichte verbeteringen.

Trend 4. Duurzame AI

De ontwikkeling van generatieve AI vraagt veel energie, wat duurzaamheidsvragen oproept:

  • de benodigde rekenkracht voor genAI verdubbelt elke honderd dagen;
  • het energieverbruik van de genAI-industrie is vier tot vijf keer groter dan die van zoekmachines;
  • de CO2-uitstoot van Google is met 50%toegenomen door genAI en de uitstoot van Microsoft steeg met 30%

Maurice: “Dit hoge energieverbruik is zorgwekkend, zeker gezien de hoge vraag naar genAI-toepassingen. De ontwikkeling van AI gaat nu sneller dan de beschikbaarheid van energie. Zonder innovatieve oplossingen om het energieverbruik te verminderen, kan de ontwikkeling van AI-technologieën tijdelijk stagneren. We moeten een balans vinden tussen de ontwikkeling van AI en de beschikbaarheid van de energie.”

Zonder duurzame oplossingen kan de groei van AI stagneren. In 2025 is dit een belangrijk thema, en bedrijven moeten nu al nadenken over milieuvriendelijke AI-toepassingen." – Maurice Zondag

Barbara Forbes zegt: “Organisaties kunnen ervoor kiezen AI niet te gebruiken vanwege de hoge milieubelasting. Maar de naleving hiervan is lastig, omdat je medewerkers toegang hebben tot AI-tools via andere kanalen. En daarnaast is dit nadelig voor je concurrentiepositie.”

Duurzame genAI-oplossingen

Het is daarom realistischer om op zoek te gaan naar duurzamere oplossingen. De grote tech-bedrijven als Microsoft, Google, Amazon en Nvidia investeren in het duurzamer maken van AI. Ze hebben doelen om hun energieverbruik te verminderen en hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Maar de eerste energie-efficiënte oplossing moeten we nog zien.

Gelukkig zien we de ontwikkeling van nieuwe hardware die positieve invloed heeft op het gebied van genAI en duurzaamheid. Zo is de Neuro Processing Unit (NPU) ontworpen om efficiënter AI-berekeningen uit te voeren dan de huidige processors en videokaarten. De NPU kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen, wat noodzakelijk is om de groeiende vraag naar AI te ondersteunen zonder het elektriciteitsnet te overbelasten.

Duurzame wetgeving is noodzakelijk

Daarnaast is wetgeving noodzakelijk om het hoge energieverbruik van AI aan banden te leggen. Maurice: “De verwachting is dat de EU strenge regels op gaat leggen om bedrijven te dwingen om duurzamere praktijken te hanteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven alleen AI mogen gebruiken als ze voldoen aan bepaalde milieunormen.”

Het duurzaamheidsvraagstuk rond genAI is enorm complex. Het antwoord hebben we nog niet. De verwachting is dat er in 2025 meer aandacht komt voor duurzamere oplossingen. Maurice: “Ook tijdens de industriële revolutie moesten bedrijven zoeken naar nieuwe manieren om energie te leveren voor groeiende industrieën. Dit patroon zal zich nu herhalen.”

Trend 5. Ethiek en regelgeving

AI vraagt om strenge regelgeving. Maurice: “Dit is nodig om het gebruik van GenAI voor verkeerde doeleinden. Denk aan het voorkomen van phishingmails en deepfakes.

Barbara vult aan: "Het gebruik van GenAI roept privacy-vragen op voor medewerkers. Door het nieuwe karakter van GenAI ontbreken er wetten en richtlijnen die misbruik voorkomen. De ingevoerde AI-act die in augustus is ingevoerd is een goed begin, maar meer regulatie is noodzakelijk."

Risico’s van genAI

De AI Act biedt een kader voor organisaties om risico’s van AI te herkennen en te beheersen. Barbara legt uit: “Dit framework helpt vooral om specifieke AI-risico's aan te pakken en praktijken te verbieden die te grote gevaren opleveren, zoals privacy-issues.”

Experts zijn het erover eens dat AI-wetgeving hard nodig is, vooral omdat AI-technologie zich veel sneller ontwikkelt dan het juridische systeem kan bijhouden. “Hoewel de wetgeving bedrijven helpt om risico's te beperken, zal het nog zeker twee jaar duren voordat alle regels volledig gelden. Dit betekent dat organisaties voorlopig de directe effecten van deze wetgeving nog niet zullen merken.”

Creativiteit en genAI

Er kleven ethische bezwaren aan het gebruik van genAI voor creatieve doeleinden, zoals kunst, film, fotografie en literatuur. Barbara: “In 1936 werd er al over dit onderwerp nagedacht. Toen werd de Turing-test geïntroduceerd, die bepaalt of een computer een mens kan nabootsen. In 2024 is dat relevanter dan ooit.” Zelfs op het gebied van creativiteit is er nog geen duidelijk antwoord op de vraag hoe genAI zich verhoudt tot de mens.

Barbara benadrukt dat het belangrijk is om je medewerkers bewust te maken van wat AI kan en wat niet: “Je medewerkers moeten begrijpen hoe AI werkt. Het is een krachtig hulpmiddel om content te creëren, maar het is nog niet altijd even goed in het oplossen van complexe problemen. Ze moeten zich ook bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en inzien dat AI een taalmodel is met zijn beperkingen.”

Trend 6. Human Surrounding AI

Een opkomende trend is Human Surrounding AI, waarbij AI ingezet wordt om mensen te ondersteunen en hun productiviteit te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn tools zoals Copilot en ChatGPT, die taken kunnen automatiseren. Maurice: “AI fungeert als een collega die specifieke taken uitstekend kan uitvoeren, waardoor de productiviteit toeneemt.”

Human Surrounding AI zorgt voor een verschuiving in hoe we werken en welke vaardigheden nodig zijn. Maurice: “In de gezondheidszorg kan AI bijvoorbeeld ingezet worden om sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen en behandelplannen op te stellen.” Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei binnen bedrijven en kan de manier waarop we werken en leven ingrijpend veranderen.

AI-trends voor 2025: wees voorbereid op de veranderingen

Generatieve AI verandert onmiskenbaar de manier waarop we werken, maar zet ook de discussie rondom wetgeving, ethiek en duurzaamheid op scherp. In 2025 zullen we meer inzicht krijgen in de echte toepassingen van genAI, van AI-agents tot duurzame oplossingen. Bedrijven moeten zich voorbereiden op deze veranderingen, niet alleen om te innoveren, maar ook om verantwoord om te gaan met de uitdagingen die deze technologie met zich meebrengt. Het is duidelijk dat de toekomst van AI complex en veelbelovend is, met enorme mogelijkheden wanneer je proactief inspeelt op deze trends.

53 BLOG button ai-readiness checklist

 

Ontvang email updates