Hoe co-sourcing je organisatie laat groeien: voorbeelden uit de praktijk
Je zoekt een ict-partner die met je meedenkt, maar je kunt of wilt niet outsourcen. Je komt dan uit bij co-sourcing als beste oplossing, maar zit nog met vragen. Wat betekent ‘groei in digitale volwassenheid’ in de praktijk? Is het inhuren van een ict-professional niet voldoende als je flexibele en schaalbare ondersteuning wilt? De beste manier om deze twijfels weg te nemen: co-sourcing in de praktijk laten zien!
In deze blog leggen we uit hoe co-sourcing je organisatie helpt groeien. We laten praktijkvoorbeelden zien en bespreken ervaringen van verschillende bedrijven, een semioverheidsinstantie en een hulporganisatie. Deze voorbeelden laten zien hoe co-sourcing zorgt voor groei in digitale volwassenheid en flexibele, schaalbare ict-ondersteuning biedt.
Wat is co-sourcing?
Co-sourcing is een samenwerkingsmodel waarbij je een deel van je ict-taken uitbesteedt aan een externe partner, terwijl je de controle behoudt over je ict-afdeling. Hierdoor kun je profiteren van de expertise van een ict-partner zonder de volledige verantwoordelijkheid over te dragen, zoals bij outsourcing. De systeembeheerders die in een co-sourcings-samenwerking bij je komen werken, integreren zich volledig in je ict-afdeling. Daarmee is co-sourcing een flexibele en schaalbare ict-oplossing die gebaseerd is op een nauwe samenwerking tussen jouw organisatie en de ict-partner.
Co-sourcing bij OGD bestaat uit:
-
inzet systeembeheerder(s), zowel op locatie als op afstand;
-
remote tech support van beheerders en tweedelijns servicedesk;
-
remote monitoring;
-
één vast aanspreekpunt voor vragen en ict-advies.
De systeembeheerder die bij je langskomt kan dus leunen op de expertise van een grote groep ict’ers. En ook wanneer je onverwachts hulp nodig hebt buiten de werktijden van de beheerder, staan we voor je klaar. Lees ook onze blog over wat co-sourcing is en wat je eraan hebt (link).
Mark Pietersen, product owner Co-sourcing bij OGD, vertelt wat co-sourcing volgens hem zo speciaal maakt:
“De kracht van co-sourcing zit in de samenwerking. Als ict-partner werken we hard aan het opbouwen van een goede band. We blijven steeds in gesprek en denken mee over de volgende stap in IT-volwassenheid. We vragen ons telkens af: ‘Wat brengt de klant verder?’ Die constante dialoog combineren we met een gedreven poule aan beheerders die we snel kunnen inzetten. Een succesformule!”
Co-sourcing in de praktijk
Nu ben je benieuwd hoe co-sourcing er in de praktijk uitziet en wat het jouw organisatie biedt. We nemen je mee in de magie van co-sourcing aan de hand van vier voorbeelden bij vier verschillende klanten van OGD.
Je ict groeit in volwassenheid
Omgevingsdienst klaar voor de toekomst
De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) wilde haar ict klaarmaken voor de toekomst. De semioverheidsinstantie had nog wat stappen te zetten, voordat zij kon outsourcen. Daarom koos ODZOB voor Co-sourcing als meest geschikte oplossing: samen met een ict-partner werken aan haar digitale volwassenheid.
Voordat de co-sourcingsbeheerders aan de slag gingen, had de omgevingsdienst nog flink wat ict-problemen. De nieuwe ict’ers verbeterden de situatie al snel. De tevredenheid bij de omgevingsdienst groeide gestaag. Uiteindelijk ging het zo goed dat ODZOB begon te twijfelen of de nieuwe werkplek die op de planning stond nog wel nodig was.
Die werkplek kwam er uiteindelijk wel, onder begeleiding en hulp van de co-sourcingsbeheerders van OGD. De overstap naar de moderne werkplek verliep als een geoliede machine; medewerkers kregen een afspraak om hun nieuwe laptop in ontvangst te nemen, kregen daar meteen uitleg bij van adoptie-consultants en konden hun vragen stellen aan floorwalkers. Sindsdien werken de ODZOB-medewerkers overal en wanneer ze maar willen. Een groot project dat we samen succesvol afrondden.
Naast regulier beheer krijgt ODZOB ook advies van OGD en begeleiding bij kleine veranderingen. Zo bleek de wifi niet meer te voldoen na de overstap naar laptops. De omgevingsdienst ging mee in het advies om de wifi te vervangen en OGD richtte een nieuwe wifi in.
Alles bij elkaar gaat het hier om een partnerschap, waarbij de omgevingsdienst profiteert van de kennis en ervaring van OGD, terwijl ze wel regie en controle houdt. Tommie Verhoeven, ict-servicemanager van ODZOB: “De coördinatie van het beheer is nu veel duidelijker: we hebben goed in kaart wie verantwoordelijk is voor welk gebied. We weten wie het aanspreekpunt is en wat de verantwoordelijkheden zijn op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Dat heeft echt voor een professionaliseringsslag gezorgd.”
Je hebt altijd de juiste expertise in huis
Energiemaatschappij met flexibiliteit
Bij een energiemaatschappij ontdekten we dat ze meer nodig had dan alleen de servicedesk op locatie die we daar verzorgden. Het bedrijf had meer dan servicedeskmedewerkers nodig, want het had taken liggen die vallen onder applicatiebeheer, werkplekbeheer of systeembeheer. Om een passende oplossing te vinden, brachten we de behoeften van deze organisatie in kaart. Een belangrijke vereiste was altijd de juiste expertise in huis hebben, het liefst in de vorm van één medewerker die taken van verschillende expertises op kon pakken. Samen kwamen we tot de conclusie dat de servicedesk op locatie het beste aangevuld kon worden met Co-sourcing.
We begonnen met één fte aan beheer vanuit team Co-sourcing. De klant was direct enthousiast en wilde al snel de co-sourcingshulp uitbreiden. Daarna kregen ze drie fte aan beheerhulp. Inmiddels combineren ze de servicedesk op locatie met één co-sourcingsbeheerder, die als vliegende keep fungeert en van alles oppakt. Ze waarderen de flexibiliteit van Co-sourcing om snel op- of af te schalen.
De energiemaatschappij is tevreden met de huidige opzet. Ook de samenwerking is een succes. We hebben een goede band opgebouwd met het bedrijf en zij spreken vol lof over de beheerders die bij hen over de vloer komen.
Mark: “De systeembeheerders van team Co-sourcing hebben een brede kennis en kunnen daardoor veel oppakken. Ook hebben we beheerders in het team die zich gespecialiseerd hebben, bijvoorbeeld in cloud. Daardoor kunnen we altijd de juiste expertise regelen.”
Je profiteert van ervaren en volledig geïntegreerde ict’ers
een hulporganisatie met onmisbare beheerders
Bij een hulporganisatie leveren co-sourcingsbeheerders al jaren waardevolle bijdragen met hun ict-kennis en -ervaring. Van regulier beheer tot creatieve oplossingen voor cybersecurity-awareness, niets is hen te gek!
Zo begon een co-sourcingsbeheerder jaren geleden met het organiseren van escape rooms om het security-bewustzijn van medewerkers te bevorderen. Deze escape rooms zijn nog steeds een groot succes.
De beheerder was zo goed geïntegreerd in de hulporganisatie, dat hij al snel werd gevraagd om zijn escape rooms wereldwijd naar andere vestigingen te brengen. Hij breidde zijn activiteiten uit met simulaties van een week om ict’ers te trainen en hen beter te laten samenwerken.
De initiatieven van deze co-sourcingsbeheerder zijn succesvol en worden enorm gewaardeerd. Een contactpersoon van de hulporganisatie zegt: “De escape rooms werken: je merkt dat mensen sneller aan de bel trekken bij de ict-afdeling als ze denken ‘klopt dit wel?’” De beheerder is ondertussen niet meer bij de hulporganisatie weg te denken. Contactpersoon: “We kunnen niet meer zonder hem.”
Je project is in goede en ervaren handen
Een biotech bedrijf met een nieuwe ict-omgeving
Toen een biotech bedrijf besloot weg te gaan bij haar vorige ict-partner, moest ze haar ict-infrastructuur herstructureren. Het bedrijf had een partij nodig die advies kon geven en de nieuwe infrastructuur kon bedenken, bouwen en daarna ook beheren. Dit project vroeg om expertise en flexibiliteit.
De klant vroeg ervaren beheerder en technisch consultant Stan Brinkman met dit project aan de slag te gaan. Hij maakte de plannen, is nu bezig met de implementatie van de nieuwe infrastructuur en bereidt die voor op toekomstig beheer. Stan: “Bij deze klant komt alles wat we binnen Co-sourcing bieden samen. Dit project omvat alle facetten van beheer. Daarnaast bieden we technisch consultancy. De klant profiteert niet alleen van beheer, maar kan ook op de expertise van ons hele team leunen.”
Stan heeft plezier in zijn werk bij dit bedrijf en hij merkt dat het biotech bedrijf ook tevreden is. Hij denkt dat co-sourcing ook een goede keuze is bij complexe projecten zoals het opnieuw opzetten van een ict-infrastructuur: “Beheer en consultancy komen bij zo’n project samen – precies waar we goed in zijn. Daarnaast zitten we bij Co-sourcing niet vast aan specifieke taken; we ondersteunen de klant bij hun unieke behoeften. Of dit nu doorlopend beheer of projectwerk is.”
Ict die met je meegroeit met co-sourcing
Co-sourcing biedt een flexibele en schaalbare oplossing voor ict-beheer waarbij je altijd de juiste expertise in huis hebt, zoals blijkt uit de vier besproken voorbeelden van ODZOB, een energiemaatschappij, een hulporganisatie en een biotech-bedrijf. Dankzij co-sourcing kun je profiteren van de kennis en ervaring van ervaren ict-professionals, terwijl je organisatie groeit in digitale volwassenheid.
Wil je weten of co-sourcing, een losse professional of outsourcing beter bij je past? Bezoek onze landingspagina en ontdek de mogelijkheden van co-sourcing voor jouw organisatie.
Misschien vind je dit leuk
Anderen hebben deze artikelen gelezen

Waarom co-sourcing interessant is voor het mkb

ITIL in de praktijk: configuration management
