AI: hoe gaat het met onze parkeerapp?

Geschreven door Arjen Goedegebure
3 min leestijd
5-okt-2018 11:10:27

In de vorige blogpost vertelde ik hoe OGD Artificial Intelligence (AI) inzet om onze parkeerproblemen op te lossen. Na deze blog hebben we veel positieve reacties en vragen gehad. Met de nieuwe ontwikkelingen aan de parkeerapp is het daarom tijd voor een update!

‘There is an App for that’

We zijn druk bezig met het verbeteren van onze parkeerapp. De app heeft inmiddels al een aantal nieuwe features en heeft een mobile friendly design gekregen. Voor parkeerders is nu snel te zien of er nog plek is en waar ze de plekken kunnen vinden. Daaronder krijgen ze een indicatie van de verwachte drukte vandaag.

Om de ParkeerApp te kunnen beheren hebben we een live feed pagina toegevoegd waarin je de actuele detectie van het algoritme kan volgen. Mochten er problemen zijn waardoor een parkeerplaats onterecht als vol of leeg wordt geclassificeerd is dat hier te corrigeren. Dit geeft ook gelijk nuttige input waarmee we de detectie van auto’s automatisch kunnen verbeteren.

‘Auto’-detectie 2.0

Naast een gebruiksvriendelijke app hebben we ook de detectiemethode verbeterd. Waar we eerst alleen het Retinanet algoritme gebruikten wat auto’s als vierkante objecten aanmerkte, gebruiken we nu een MASK RCNN implementatie. Een mask licht de pixels op waarvan het model zeker is dat ze bij een auto horen. Hiermee is het niet alleen mogelijk om een vierkante omlijning van de herkende auto te krijgen, maar ook de werkelijke vorm. Zoals hieronder zichtbaar is, maakt dat de bepaling waar de auto staat geparkeerd nauwkeuriger en betrouwbaarder. Je ziet dat we naast het mask ook nog de boxes detecteren.

‘Auto’-lokalisatie

Weten of een parkeerplaats nog vrije plekken heeft is al best handig. Maar bij een grotere parkeerplaats is het handig om te weten waar die lege plekken dan zijn, zodat je niet alsnog doelloos aan het rondrijden bent.

We houden het systeem zo simpel mogelijk. Het streven is om naast camera’s geen ingewikkelde, nieuwe hardware aan te schaffen. De oplossing moet simpel zijn.

Dankzij de verbeterde precisie van de autodetectie kunnen we de locatie bepalen van geparkeerde auto's. Net zoals onze twee ogen ons in staat stellen om diepte te zien, hebben we alleen een tweede camera toegevoegd om de afstand tot een auto te bepalen. De twee camera’s zijn in staat het verschil tussen de beelden te zien. Dit verschil geeft de precieze locatie van de auto. Dan is het alleen nog een kwestie van invullen op een plattegrond van de parkeerplaats. Zie daar: we zien nu precies waar er nog plek is!

Waar de parkeerapp aan bijdraagt

Bij OGD denken wij ook graag aan het milieu (en de files), vandaar dat we carpoolen graag willen stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door parkeerplekken te garanderen aan collega's die carpoolen. Als we de optie tot carpoolen combineren met een voorspelling voor de verwachte drukte, verbeteren we de parkeergelegenheid, zijn we milieubewust bezig en zijn we óók bezig met het fileprobleem. Dat zijn drie vliegen in één klap!

Een van de meest gestelde vragen is of we dit systeem ook bij andere parkeerplaatsen/garages kunnen installeren. We hebben goed nieuws voor je: dit is vanaf nu mogelijk!

Wil jij ook gebruikmaken van de parkeerapp in jouw bedrijf? Of kunnen we u helpen met andere AI en machine learning vraagstukken?


Ontvang email updates