Wat elke ict-manager moet weten over PRISM (in 5 handige links)

Geschreven door Redactie OGD
4 min leestijd
25-jun-2013 18:11:06

Op 6 juni lekte een geheime presentatie over het programma PRISM, de software waarmee onder andere de Amerikaanse geheime dienst NSA ons gedrag op het internet al jarenlang in de gaten houdt, zo blijkt. Er is in de voorbije weken veel over geschreven en gezegd. Als ict-manager is het daarom misschien lastig het overzicht te houden. Om alles behapbaar te maken, hebben we een overzicht van vijf links waarmee u snel up-to-speed bent.

1. Om welke gegevens gaat het?

De gelekte presentatie van de NSA

Op 6 en 7 juni waren het the Washington Post (V.S.) en the Guardian (G.B.) die het eerste berichtten over PRISM. Hun (op dat moment nog geheime) bron Edward Snowden had de twee kranten als klokkenluider een powerpointpresentatie toegestuurd waarin de NSA (National Security Agency) uitlegt hoe PRISM werkt. The Guardian toont beelden uit de presentatie en laat bijvoorbeeld zien welke internetbedrijven hun gegevens prijsgeven aan PRISM. Deze link is interessant omdat het u laat zien hoe grootschalig de surveillance plaatsvindt en welke gegevens van uw gebruikers dus wellicht bij de overheid liggen.

"NSA PRISM program taps in to user data of Apple, Google and others"

2. Hoe lang worden we al in de gaten gehouden?

De tijdlijn van de Electronic Frontier Foundation

Het bespieden van internetgebruikers bestaat al veel langer, zo bewijst de Electronic Frontier Foundation (EFF). Deze organisatie heeft over de afgelopen jaren een flink dossier verzameld over hoe de NSA de burger bespioneert. De spionage is treffend gevangen in de tijdlijn (Timeline of NSA Domestic Spying) die EFF opstelde. Deze is bijzonder interessant omdat de tijdlijn ook duidelijk onderscheid maakt tussen uitspraken van bijvoorbeeld het Amerikaans gerechtshof, overheidsmedewerkers en onbekende informanten.

"Timeline of NSA Domestic Spying"

3. Wat betekent het voor de Nederlandse ict?

Het Bits of Freedom-dossier

Ook in Nederland is een organisatie actief die opkomt voor "jouw vrijheid en privacy op internet." Bits of Freedom is een burgerrechtenbeweging waar bijvoorbeeld bekende Nederlandse computerexperts als Rop Gonggrijp en Axel Arnbak bij betrokken zijn. Bits of Freedom bericht over de invloed van PRISM op de Nederlandse internetter. En die is best groot, zo blijkt uit het Bits of Freedom-dossier. Hou deze pagina in de gaten om precies op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen specifiek voor het Nederlandse ict-landschap.

Bits of Freedom over PRISM

4. Wat vindt de politiek ervan?

Een verslag van de discussie in de Tweede Kamer

Vanzelfsprekend ging de discussie rondom PRISM niet aan de Tweede Kamer voorbij. Binnen enkele dagen werden er Kamervragen gesteld aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De ict-nieuwssite Webwereld was aanwezig in de Kamer en maakte een verslag. Belangrijkste conclusie: "de Nederlandse regering laat vragen over PRISM over aan de Europese Commissie." Dit nieuwsbericht is een goede plek om te starten als u meer wilt weten over de houding van de Nederlandse overheid omtrent PRISM.

"Opstelten kaatst PRISM-protest af"

5. Hoe sluit u uw omgeving af voor PRISM?

In 6 stappen buiten bereik van PRISM

Ook als u niets te verbergen heeft, wilt u waarschijnlijk liever niet dat de overheid precies weet welke websites u bezoekt, met wie u e-mailt en op welke foto's u staat. Daarom kwam Computerworld met zes tips die u helpen uw ict-omgeving en haar gebruikers te laten ontsnappen aan het oog van PRISM.

"In 6 stappen buiten bereik van PRISM"

Wij blijven de ontwikkelingen volgen

In een videointerview legt Barton Gellman, schrijver van het eerste artikel op The Washington Post, uit dat dit alles weleens het tipje van een grotere ijsberg zou kunnen zijn. Wij zijn in ieder geval benieuwd welke ontwikkelingen de komende tijd gaan volgen en zullen interessante en waardevolle informatie blijven delen.

Ontvang email updates