3 manieren om meer uit je data te halen | voor organisaties in de maakindustrie

Geschreven door Jasper van Dijk
6 min leestijd
26-apr-2023 10:34:40

De datahonger van organisaties is niet meer te stillen. In de maakindustrie is er ook een enorme vraag naar data. Met name aan de productiekant van organisaties in de maakindustrie is een schat aan gegevens. Maar om daadwerkelijk waarde uit deze data te halen, krijgen organisaties vaak te maken met uitdagingen. Veel organisaties willen data uit de productiekant koppelen met applicaties aan de ict van de management-kant. Maar dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Jasper van Dijk, businessunit-manager Applicatietransformatie, komt deze problemen regelmatig tegen bij fabrikanten en producenten. In zijn blog legt hij uit hoe organisaties hiermee het beste kunnen omgaan.

De 3 manieren om meer uit je data te halen:

1. Analyseer je applicatielandschap

2. Herzie je doelen en focus op de lange termijn

3. Aan de slag met oplossingen

Ingewikkelde uitdagingen van de maakindustrie

Ict in de maakindustrie bestaat vaak uit twee opzichzelfstaande werelden: 

  • IT: de ict voor de bedrijfsprocessen en kantoorautomatisering;
  • OT: de fabriekssystemen met de operationele processen.

Het koppelen van data van de productiekant (OT) aan ict-management (IT) is ingewikkeld. Want ict-systemen aan businesskant zijn meestal veel moderner dan de software die bedrijven gebruiken aan de productiekant. 

Jasper van Dijk legt uit: “De ict-systemen van de productielijnen zijn soms al twintig tot dertig jaar geleden ingekocht of ontwikkeld. In de tussentijd zijn er geen nieuwe versies aangebracht en daardoor vinden we stokoude technologie of er is veel maatwerk omheen gebouwd. Kortom: de versies en technologiestandaarden lopen niet gelijk op met kantoorautomatisering.”

Het moderniseren en koppelen van beide kanten wordt dan een lastig verhaal. Jasper: “Fabriekssystemen (de OT) draaien vaak nog op verouderde on-premises architectuur. Terwijl de systemen voor management en bedrijfsvoering (de IT) allang in de cloud zitten. En dat wil je op elkaar aansluiten. Door de verschillen in systemen moet je schakelen tussen verschillende niveaus.” Dat kan de volgende problemen opleveren voor je organisatie:

  • Je loopt tegen fysieke beperkingen aan. IT en OT zijn meestal fysiek gescheiden werelden. De netwerken staan niet met elkaar in verbinding en OT heeft daarnaast geen verbinding met de buitenwereld (internet).
  • Je loopt tegen risico’s aan als bedrijfscontinuïteit door de oude programmastructuur. Het kan zijn dat je door het koppelen van systemen die verouderde systemen overvraagt. En je wilt absoluut niet dat daardoor je fabrieksprocessen stilvallen. Dat kan het geval zijn als je systemen aan elkaar plakt die oud, instabiel, niet veilig en niet in staat zijn om veel data te genereren en te rapporteren aan andere systemen. Daar zijn ze in eerste instantie vaak niet voor ontwikkeld.
  • Je loopt tegen grote cyberrisico’s aan. Je maakt kwetsbare systemen onderdeel van je moderne ict-omgeving. Jouw huidige ict-omgeving is bestand tegen beveiligingsissues die vroeger niet bestonden. Maar maak je die oude omgeving weer onderdeel van je moderne infrastructuur dan krijg je ook weer te maken met alle security-problemen die in de oude systemen zitten. Je bent dan weer terug bij af.”

Blog: datagedreven werken en innoveren in de maakindustrie

Simpel vraagstuk met gecompliceerde vraag

Het koppelen van beide werelden zorgt dus voor meer uitdagingen dan in eerste instantie gedacht. Je zit opeens met een vernieuwingsvraagstuk, life cycle-management, voordat je de volgende stap zet om relevante stuurdata te genereren. 

De vraag is dus: met wat voor bedrijfsrisico hebben we te maken? En moeten we het risico accepteren of gaan we het mitigeren?

In 3 stappen je omgevingen met elkaar laten praten

Gelukkig kun je via een aantal stappen de analyse doen om toch resultaten te behalen. 

1. Analyseer je applicatielandschap

Om het meeste uit data uit beide kanten te halen is het cruciaal om je applicatielandschap in kaart te brengen. Je kijkt dan naar:

  • Hoe ziet het applicatielandschap eruit? Waaruit bestaat het en waar zitten kwetsbare probleemgevallen?
  • Welke data en applicaties gaan er rond op je productievloer, en hoe zou je dat willen moderniseren en beveiligen?
  • Welke applicaties kun je makkelijk vernieuwen en welke stukken zijn echt ingewikkeld, zoals applicaties met veel maatwerk en afhankelijkheden van oude systeemprogrammatuur?

Door je applicatielandschap onder de loep te nemen, kijk je wat je als eerste kunt aanpakken. Je kijkt naar wat je moet doen om je applicatielandschap te veranderen om de bedrijfscontinuïteit op orde te houden, of benodigde integraties te realiseren. Hiermee geef je antwoord op de belangrijkste vraag: kun je makkelijk over naar een andere applicatie, gemoderniseerde versie van dezelfde applicatie of moet je applicaties echt herbouwen?

Je bent bezig met het proces van het evalueren van de assets. Zo bepaal je wat de beste manier is om elke applicatie te migreren of te moderniseren. Dat kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van het 5R-model: rehost, rebuild, refactor, rearchitect, replace. Meer hierover vind je in deze whitepaper.


Whitepaper: Hoe de cloud helpt jouw digitale aanbod te verbeteren  

2. Herzie je doelen en focus op de lange termijn

Nadat je je landschap onder de loep hebt genomen, is het tijd om belangrijke beslissingen te nemen:

  • Het kan zijn dat je je doelstellingen moet aanpassen, omdat blijkt dat bepaalde dingen niet haalbaar zijn op korte termijn. Het kan ook zijn dat het budget het niet toelaat. Misschien zijn sommige applicaties niet meer te onderhouden of betekent het dat je je hele netwerk- en beveiligingsmodel op de schop moet nemen.
  • Plaats de risico’s in een groter perspectief. Stel dat je nu oude, kwetsbare systemen bezit. We kennen allemaal de risico’s van een geïnfecteerde USB-stick in een OT-netwerk. Dus ook al is je netwerk fysiek afgesloten van de buitenwereld, de grootste dreiging komt van binnenuit. Misschien doe je er dan toch goed aan om te investeren in systeembeveiliging. Of bijvoorbeeld het vervangen en upgraden van oude programmatuur.
  • Plaats de investering in een groter perspectief. Stel dat je over een aantal jaar je productielijnen moderniseert. Ook dan ga je applicaties vervangen, en daar zit dan ook weer een prijzig kostenplaatje aan. Je kunt dan beter wachten met een investering op dit moment, want je bent gedwongen om in de toekomst bij vervanging van die applicaties nogmaals een investering te doen. 

Blog: datagovernance bij een cloudtransitie

3. Aan de slag met oplossingen

Wanneer je je doelen hebt herzien, ga je aan de slag met oplossingen. Jasper van Dijk noemt een aantal eenvoudige oplossingen:

Bouw een tussenlaag tussen de beide omgevingen

Een mooie oplossing is het bouwen van een tussenlaag die communiceert met beide omgevingen. Je hoeft je omgeving dan niet meteen compleet nieuw in te richten of open te stellen met alle beveiligingsrisico’s van dien. Met aan de ene kant met alle systemen die al in de cloud staan en aan de andere kant met verouderde applicaties aan de productiekant. Deze laag scherm je goed af. Dit kan bijvoorbeeld een dataplatform zijn. Met zo’n dataplatform kun je gedoseerd data uit jouw omgeving halen.

Tegelijkertijd zorg je dat het netwerk voor de rest nog steeds geïsoleerd is. En door compartimenten aan te brengen zorg je er bijvoorbeeld voor dat een virus nooit je complete netwerk kan infecteren en weet je direct in welk deel zich een probleem voordoet. Daar zijn tegenwoordig mooie oplossingen voor die ook nog eens goed betaalbaar zijn.  

Vaak kun je al heel veel met een dataplatform dat bij de OT-data kan. Dan zijn er niet zulke grote investeringen en vernieuwingen nodig. – Jasper van Dijk | businessunit-manager Applicatietransformatie 

Schaf Excel-lijsten af voor een beter geïntegreerde informatiehuishouding en werkprocessen

Veel organisaties werken nog met Excel-lijsten en access-applicaties in productieprocessen. Dat is vaak een mooi startpunt om te vernieuwen. Jasper van Dijk legt uit: “Zo’n Excel-lijst kun je vervangen voor een moderne (cloud)applicatie die goed integreert in het bedrijfsproces. Zodat je in ieder geval de data ontvangt en opslaat in een database met een prettig functionerende voorkant. Dat sluit dan ook beter aan bij een moderne werkwijze, hoef je geen informatie van het ene stukje software of Excel-sheet naar de ander over te tikken. Je informatiehuishouding en werkprocessen sluiten door zo’n rationalisatie dus beter op elkaar aan.” 

Leestip: 6 redenen om een datastrategie op te zetten en datagedreven te werken

Must do: schakel een ict-specialist in

Data halen uit de productiekant en verbinden met je IT-kant is een complex verhaal. Jasper van Dijk raadt organisaties in de maakindustrie dan altijd aan om een ict-specialist in de arm te nemen. “Je doet hier risicovolle investeringen, en daarnaast heb je te maken met een snel veranderende wereld waar steeds betere mogelijkheden beschikbaar zijn om bedrijfscontinuïteit betaalbaar te houden.” 

Wil je hier meer over weten? Maak dan gebruik van onze bedrijfsscan waarbij je kijkt naar verschillende deelgebieden binnen jouw bedrijf zoals de ketenbeveiliging, het data-ecosysteem en de bedrijfsprocessen. Je ontdekt waar jouw bedrijf goed in is en op welke gebieden er nog ruimte voor verbetering is. Zo bepaal jij zelf de beste koers voor ict-ontwikkeling van jouw bedrijf.

De bedrijfsscan

 

Ontvang email updates