"Overheid werkt hard aan ict-veiligheid"

Geschreven door Redactie OGD
2 min leestijd
3-mei-2013 15:22:46

De overheid werkt hard aan het verbeteren van haar veiligheid op het gebied van ict. Dat is de mening van zestig procent van de deelnemers aan ons onderzoek samen nadenken over slimmere ict.

Deelname aan onderzoek van ruim 200 bezoekers van Overheid & ICT

Het onderzoek samen nadenken over slimmere ict vond plaats tijdens Overheid & ICT, het jaarlijkse evenement op het raakvlak van ict en overheidsinstellingen. Tijdens de drie dagen durende beurs (23-25 april) namen ruim 200 bezoekers deel aan het onderzoek. Naast security kwamen ook vragen over bijvoorbeeld de gevolgen van bezuinigingen in de overheid, het nieuwe werken en de overheidscloud aan bod.

Security centraal thema in 2013

Uit ons eerdere onderzoek Samen slimmer in 2013 bleek al dat security voor de gehele ict-markt een centraal thema is in 2013. De overheid is daarin geen uitzondering. De AIVD signaleert steeds vaker digitale aanvallen die de nationale veiligheid bedreigen. Maar ook op kleinere schaal wordt de verdediging steeds vaker getest. Zo waren er deze week problemen na de DDoS-aanvallen bij DigiD. Waar deze eerder al ING en KLM veel last bezorgde, troffen ze nu dus ook de overheid.

Taskforce opgericht

Eén van de grote zaken die het balletje aan het rollen bracht, is het DigiNotar-incident. Hackers wisten in te breken in de systemen van DigiNotar en honderden valse veiligheidscertificaten uit te geven. Deze zaak deed zo veel stof deed opwaaien dat zelfs de Onderzoeksraad voor Veiligheid keek naar de ict-beveiliging bij de overheid. Naar aanleiding van dat onderzoek werd er een zogenaamde taskforce opgericht, omdat de Onderzoeksraad concludeerde dat de veiligheid flink diende te verbeteren.

Tweederde van bezoekers merkt verschil

Hoewel de overheid vaak het verwijt krijgt log of traag te zijn, lijkt het erop dat er nu snel stappen worden gezet. Wat de concrete opbrengsten van de acties zijn moeten we nog afwachten, maar het is duidelijk dat veiligheid sterk leeft binnen veel lagen van overheid. Tweederde van de deelnemers aan het onderzoek samen nadenken over een slimmere ict ziet in zijn eigen organisatie al verandering of merkt in ieder geval dat er veel aandacht naar uit gaat.

Het onderwerp van security is slechts één van meerdere thema's die aan bod kwamen in ons onderzoek samen nadenken over slimmere ict, gehouden van 23 tot en met 25 april tijdens Overheid & ICT 2013 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer dan 200 bezoekers namen deel aan het onderzoek.

Ontvang email updates