Een testrit met Windows Server 2012 op twee krachtpatsers

Geschreven door Redactie OGD
2 min leestijd
30-mei-2012 8:49:21

Onlangs kreeg onze medewerker en Microsoft MVP Sander Berkouwer de mogelijkheid om de beta van Windows Server 2012 op hardware van formaat uit te testen. Samen met OGD'er Rik van Berendonk bezocht hij het Donald Smits Centrum voor IT van de Rijksuniversiteit Groningen om te zien hoe goed het nieuwe besturingssysteem werkt op twee zeer krachtige servers.

Het nieuwe besturingssysteem werd getest met een HP ProLiant DL980 G7 die is uitgerust met:

  • 160 processoren
  • 1 TB (1024 GB) aan werkgeheugen
  • 10Gb/s netwerkkaarten

De tweede server die werd gebruikt is een Dell PowerEdge R910 G11, deze is minder ruim bemeten met 80 processoren en 512 GB RAM. Beide systemen zijn verbonden met een Storage Area Network (SAN) dat SSD's gebruikt en 1,6 TB aan ruimte biedt.

Verdere verfijning van bestaande functionaliteit

Het eerste wat opviel bij het testen was dat de taakbeheerder van Windows Server 2012 niet langer meer dan 64 processoren laat zien. Omdat de overige processors dankzij nieuwe optimalisaties vergelijkbaar zullen reageren is het niet nodig om meer te zien. Ook is nu direct in de taakbeheerder te zien wanneer een processor wordt uitgeschakeld om energie te besparen. Voorheen was dat in Windows Server 2008R2 alleen te zien in de Resource Monitor.

Een andere belangrijke innovatie is het ondersteunen van NIC teaming, het combineren van netwerkkaarten voor meer bandbreedte en redundantie. Dit is niet nieuw, maar omdat het nu in het besturingssysteem zelf wordt ondersteund is de gebruiker niet meer afhankelijk van de software van de fabrikant voor de ondersteuning. Daarnaast kunnen nu netwerkkaarten van verschillende fabrikanten en met verschillende snelheden gecombineerd worden.

Meer mogelijkheden voor virtualisatie

De meest indrukwekkende verbeteringen zijn die op het front van virtualisatie. Met Shared Nothing Live Migration kunnen Hyper-V servers onder Windows Server 2012 virtuele machines uitwisselen zonder onderbreking of gedeelde opslag, met slechts een netwerkkabel als verbinding.

Dynamic Memory stelt Hyper-V in staat om virtuele machines tijdelijk meer geheugen te laten gebruiken als dat nodig is. Hoewel deze functionaliteit niet nieuw is biedt een server met 1 TB werkgeheugen wel de gelegenheid bij uitstek om het in werking te zien. Door een applicatie te draaien die geschreven was om bewust veel geheugen te consumeren was te zien dat de virtuele machine 38 GB aan geheugen gebruikte. Na het afsluiten van de applicatie werd het geheugen weer netjes teruggegeven.

Indrukwekkende snelheid

Zelfs na al deze tests waren de twee servers nog maar nauwelijks belast. Onze OGD'ers besloten de servers het vuur aan de schenen te leggen door grote hoeveelheden virtuele machines en werkplekken op hen uit te rollen, maar zelfs dat ging zeer snel. Het bleek dat Windows Server 2012 zonder problemen het potentieel van zeer capabele hardware kan benutten.

Een meer uitgebreide beschrijving van de nieuwe functionaliteit in Windows Server 2012 is te lezen in een weblogpost van Sander Berkouwer.

Ontvang email updates