Wat OGD leerde bij Microsoft Ignite 2017

13 oktober, 2017

OGD ict-diensten was afgelopen maand met vijf man aanwezig bij Microsoft Ignite 2017 in Florida, één van ‘s werelds grootste conferenties voor ict-specialisten (rond de 26.000 bezoekers). Wij vonden het weer een enorm inspirerende en leerzame ervaring. Zo zagen we hoe Microsoft al bezig is met vernieuwende stappen na de huidige cloud-revolutie, zoals de nieuwste ontwikkelingen in Artificial Intelligence en Cognitive Services, Automation en Teamwork. In deze blogpost delen wij een fractie van de nuttige kennis en inzichten die wij opdeden tijdens Microsoft Ignite en geven we een sfeerimpressie van de conferentie.

Visie & Keynote

Zoals gewoonlijk begon de week met een serie keynotes. Allereerst deelde Microsoft CEO Satya Nadella in zijn Vision keynote drie fundamentele technologische ontwikkelingen voor de toekomst waar Microsoft zich in belangrijke mate op gaat richten:

Mixed Reality (AR/VR):

Bij Mixed Reality komen de mogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality samen: je ziet de werkelijke wereld met daaraan elementen uit een virtuele 3D-wereld toegevoegd. Mixed Reality hebben we al gezien in de Microsoft Hololens. In deze toepassing bevindt de technologie zich duidelijk nog in een beginstadium, maar de praktische toepassingen zijn nu al zichtbaar. Prototyping van nieuwe automodellen zijn hiervan een voorbeeld, waarbij men de effecten van designkeuzes zoals de hoek van een spiegel direct real-time kan bekijken en evalueren. Een enorme vooruitgang: eerder duurde het vaak weken tot maanden om opties uit te werken in een fysiek model.

Artificial Intelligence:

De tweede belangrijke ontwikkeling is volgens Nadella nog altijd Artificial Intelligence (AI). De verschillende vormen van kunstmatige intelligentie vinden hun uitdrukking in bijvoorbeeld bots en Personal Assistants (Cortana). Maar ook bij Analytics speelt AI een rol, waarbij het inzicht geeft dat kan worden omgezet in actie (Threat analytics, Productivity, enzovoort).

Quantum Computing:

Quantum Computing (QC) wordt ook wel de heilige graal van de ict genoemd. Een kwantumcomputer kan heel snel parallelle berekeningen uitvoeren, die voor gewone computers zeer tijdrovend of onmogelijk zijn. Waar Mixed Reality en AI behoefte hebben aan rekenkracht levert QC deze dus zelf. Dit geeft veel mogelijkheden. Er spelen nog de nodige uitdagingen binnen deze technologie, maar wanneer deze noten zijn gekraakt zal QC (Moore’s Law: een verdubbeling per ~2 jaar van het aantal transistoren op een chip, wat een maat is voor beschikbare rekenkracht) zijn.

Kijk hier de Vision-keynote met Satya Nadella terug. Ook de meeste andere sessies kunnen hier nog terug gekeken worden. Of gebruik dit PowerShell script om de beschikbare videos en slides van de meeste Ignite sessies te downloaden.

Cloud computing

Tijdens Ignite lag er een duidelijke focus op cloudoplossingen. Veel van de aankondigingen gingen dit jaar om incrementele innovaties voor cloudproducten in plaats van de grote nieuwe releases die op eerdere versies van Ignite werden gepresenteerd. De nieuwe on-premises versies leken zelfs eerder een voetnoot bij de conferentie te zijn, een schril contrast met voorgaande jaren maar een te verwachten ontwikkeling.

Serverless computing is iets dat we steeds meer gaan doen en sterker nog: gaan willen. Waarom moeten we ons nog bezig houden met ijzer? Het is net als het bestellen van een pizza: op zich kun je de pizza best zelf maken, maar wil je hem niet liever gewoon ‘on-demand’ bestellen? Werken in de cloud bespaart een hoop moeite en bezorgt je een kwalitatief goed eindproduct. Ook op het gebied van security en compliance gaan de mogelijkheden in de cloud nu voorbij aan wat er mogelijk is on-premises. Microsoft heeft de Advanced Threat Analytics van de gehele Office365- en Azure-omgeving tot zijn beschikking en maakt hier slim gebruik van om klanten veilig te houden, op een schaal die je zelfs in de grootste on-premises-omgeving niet kunt benaderen.

On-premises

Ondanks de komst van de cloud zullen er echter altijd organisaties zijn die on-premises (oftewel: met lokaal geïnstalleerde software) willen blijven werken of onterecht denken dat het niet anders kan. Microsoft is ook deze groep niet vergeten: tijdens Ignite werd de komst van nieuwe versies van on-premises SharePoint, Exchange en Skype for Business aangekondigd, evenals een nieuwe versie van Office Suite. Allemaal met het versiejaartal 2019. De verwachting is dat deze producten eind 2018 beschikbaar komen, veel meer is er eigenlijk niet bekend gemaakt zoals een lijst met alle nieuwe features. Wellicht dat we een aantal features van Office 365 terug zullen vinden in de on-premises varianten.

Automation

Binnen de aandacht voor machine learning lag er tijdens Microsoft Ignite een duidelijke focus op automatiseren. Zo stond Windows Autopilot in de schijnwerpers, waarbij men met een mengeling van Windows 10, Office 365 en Intune een device out-of-the-box meteen kan inloggen in het bedrijfsnetwerk met alle benodigde applicaties. Handig wanneer een device stuk gaat terwijl je op zakenreis bent.

Ook Advanced Threat Analytics kwam aan bod, een systeem dat direct mitigation (actie) onderneemt bij acute bedreigingen. Artificial Intelligence kan hierin een rol spelen, bijvoorbeeld in de vorm van bots voor nulde- of eerstelijns contacten voor de meest simpele zaken: verwijs gebruikers eerst naar een bot die de bedrijfskennisbank ‘uit zijn hoofd kent’ in plaats van gebruikers te laten zoeken in een oerwoud van oplossingen. Deze oplossing zal misschien niet voor iedere organisatie werken, maar we zullen het steeds vaker gaan zien. Hoe dan ook: routineus werk en het persoonlijk reageren op standaard vragen kan en zal steeds minder belangrijk (moeten) worden. Deze ontwikkeling zal zeker impact hebben op de ict-sector.

En dan?

Gebaseerd op wat we hebben gezien zal het werk van de ict’er weer veranderen. Dat heeft het altijd gedaan, maar de shift is nu groter. Vaardigheden als scripting, automation en code zullen steeds belangrijker worden. De nadruk zal ook meer richting DevOps gaan dan IT Pro en Infrastructuur zal gaan verdwijnen in IaaS-oplossingen zodra softwareleveranciers alleen nog SaaS-oplossingen aanbieden. Koppelingen en maatwerk tussen systemen en bedrijfsprocessen zullen dan nog overblijven. Het is goed deze ontwikkelingen vroeg in het vizier te hebben en je hierop voor te bereiden.

Al met al vonden wij Microsoft Ignite een ongelooflijk inspirerende ervaring die stof tot nadenken geeft over de toekomst van de gehele ict-branche.

 

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Nieuws & evenementen

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!