OGD'er Dave Stork over Microsoft's Exchange Conference

29 april, 2014

Begin april was onze Messaging Solution Architect Dave Stork onze afgevaardigde voor de Microsoft Exchange Conference (MEC) in Austin, Texas (Verenigde Staten): een technisch congres georganiseerd door het Exchange Product Team van Microsoft. Volgens Dave is MEC een beetje vergelijken met TechEd, maar dan met een focus op Exchange, Office 365 en verschillende clients als Outlook, Webmail en mobile devices. Over de hoogtepunten van het evenement, en de ontwikkelingen en toekomst van Exchange stelden we Dave een paar vragen.

Wat heb je op de MEC gedaan?

Het evenement duurt drie dagen. Die heb ik vooral gevuld met sessies en expert panels. Verder is er altijd een exhibit hall waar fabrikanten van aanvullende oplossingen voor Exchange zichzelf presenteren. Het mooie van zo’n conferentie is dat je officiële standpunten direct van de productteams hoort en meteen vragen kunt stellen. Ook heeft elke situatie eigen uitdagingen.

 

Echte Texaanse "Junior Ribs", corn on the cob en coleslaw

 

Dé conferentie om niet te missen

De MEC is  de ideale plek om ervaringen te delen met "peers". Dat vind ik denk ook het leukst: het netwerken op de gang tussen sessies door, of in de avond met een borrel. Voor een Exchange-expert is dit dé conferentie om niet te missen. Deze editie was dus in Austin, een prima stad om in te verblijven. De vorige editie in 2012 was in Orlando, ook niet verkeerd.

Wat heb je geleerd?

1. Keynotes

Om te beginnen de dingen die werden verteld werden in de keynotes. Zoals de presentatie van de OWA-app voor Android die ergens in 2014 uitkomt en in principe ActiveSync kan vervangen. Ook hebben we nieuwe features gezien als wat men met "Oslo" wil gaan doen (Enterprise Social), nieuwe sizing guidelines en referenties voor Exchange-ontwerpen, multifactor authenticatie voor Outlook, ActiveSync en noem maar op.

 

De Keynote tijdens de Microsoft Exchange Conference 2014 in Austin, Texas.

 

2. Referentie-ontwerp

Daarnaast is er veel gesproken over het nieuwe referentie-ontwerp.  Dat zal vier database-exemplaren (kopieën) bevatten: twee in het hoofddatacenter en twee in een ander datacenter). Veel organisaties in Nederland zullen dit echter niet zo aanpakken omdat ze niet beschikken over twee datacenters, laat staan drie. Het belangrijkste van dit referentie-ontwerp is echter dat het duidelijke richtlijnen biedt met betrekking tot het neerzetten van Exchange 2013.

3. Virtualisatie en storage

Ook virtualisatie was onderwerp van gesprek. In Nederland is het gebruikelijk om Exchange te virtualiseren. Dat is opvallend omdat Exchange zelf hoge beschikbaarheidsmogelijkheden heeft ingebouwd en virtualisatie verder geen voordelen biedt. Wil je toch virtualiseren dan kan dat wel, maar dan moet je wel rekening houden met bepaalde eisen. En dat zijn er veel meer dan de meeste beheerders zich realiseren. Ook is er gesproken over het feit dat file-based storage zoals NFS niet ondersteund is, en waarom het niet is ondersteund.

4. Public Folders

Dan waren er nog de problemen waar je tegenaanloopt bij migraties van Public Folders naar Exchange 2013. Het blijkt namelijk dat ondanks de pogingen van Microsoft om Public Folders uit te faseren je toch nog vaak ziet dat men ze wil behouden en migreren. Gewoon, omdat ze te goed gebruikt worden.

5. Support verlopen van Windows XP? Vergeet ook niet Exchange 2003!

En natuurlijk Exchange 2003. Dat net als Windows XP niet meer ondersteund  wordt door Microsoft. Als je toch nog met Exchange 2003 werkt dan kun je niet direct naar Exchange 2013. Migreren zal daarom direct naar de cloud moeten, of via een tussenstap.

Wat gaat de toekomst brengen?

Microsoft CEO Satya Nadella

Voor veel organisaties zal het heel aantrekkelijk zijn om naar Office 365/Exchange Online te gaan. Zeker als je nieuwe features als eerste wil krijgen. Office 365 is dan de juiste plek omdat veel (maar niet alle) features pas na enige maanden beschikbaar zullen komen voor non-premises Exchange 2013-implementaties. Dit als gevolg van de cloud-first mobile-first strategie van Microsoft CEO Satya Nadella.

Toch wil of kan niet iedere organisatie al hun mail op servers van een derde partij plaatsen. Ik verwacht dus dat er ook meer on-premises implementaties aan zullen komen, zeker nu de Service Pack 1 voor Exchange 2013 alweer een tijdje uit is.

Heb je zelf nog een sessie gegeven?

Helaas niet, maar als lid van The UC Architects podcast hebben we wel een live recording gedaan op de laatste dag in het laatste uur. Daar hebben de aanwezige podcast-leden (veel MVP’s en MCM’s) met Greg Taylor, Brian Day (beide van Microsoft) en Exchange MVP Jeff Guillet terug gekeken naar de conferentie en meningen uitgewisseld. De podcast is trouwens nu te downloaden via de website en diverse podcast sites/stores. Wat mij betreft een aanrader!

https://twitter.com/dmstork/statuses/451475979802644480

Complexiteit van Exchange-omgeving laag houden

In mijn ogen was de terugkerende boodschap van MEC2014 dat je de complexiteit van je Exchange-omgeving zo laag mogelijk moet houden. Wanneer je van het referentie-ontwerp afwijkt (en dat zal in Nederland relatief snel gebeuren) moet je goede argumenten hebben.

Deze (nieuwe) adviezen zijn gebaseerd op de ervaringen van Exchange 2013 zelf met een ontwerp dat nu ongeveer anderhalf jaar op de markt is. Dat helpt mij en mijn collega's enorm met het geven van goede adviezen en het maken van ontwerpen. En dat kan de de eindgebruikers-ervaring natuurlijk alleen maar ten goede komen.

Inmiddels zijn de video opnames van de meeste sessies van MEC2014 ook openbaar beschikbaar gekomen. Deze zijn te vinden op de Microsoft Channel9 site.

adviseurs_en_specialisten-CtA

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Nieuws & evenementen

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!