OGD goes Microsoft Ignite: een recap

2 november, 2018

Eind september vond Microsoft Ignite 2018 plaats in Orlando, Florida. Het evenement trekt rond de 30.000 bezoekers en is daarmee een van de grootste IT-conferenties ter wereld, en hét toonaangevende Microsoft event voor IT-professionals. OGD was dit jaar met zes deelnemers aanwezig om meer te leren over AI, Cloud, Serverless, de moderne werkplek en allerlei nieuwe mogelijkheden binnen de Microsoft producten.

Vorig jaar waren we natuurlijk ook van de partij, en vergeleken met toen lag de focus dit jaar meer op de praktische toepassing van bestaande producten, zoals Teams, en minder op toekomstmuziek zoals quantum computing. Hieronder zullen we een aantal onderwerpen uitlichten die ons opvielen tijdens ons bezoek. 

Artificial Intelligence 

Eén van de belangrijkste en blijvende ontwikkelingen is Artificial Intelligence (AI). Azure Machine Learning is hier een goed voorbeeld van. Deze dienst optimaliseert algoritmes om zo een AI model sneller te kunnen trainen, waarbij gebruik wordt gemaakt van automated machine learning.
Ook kan AI ingezet worden voor de verbetering van beveiliging. Microsoft verwerkt dagelijks zo’n 6.5 biljoen metingen en meldingen, en dit alles in de cloud. Om de security hiervan te verbeteren, kondigden ze Microsoft Secure Score aan. Dit is een op Azure gebaseerd rapportagesysteem dat evalueert hoe veilig een organisatie werkt en hierbij ook verbeteringen kan aandragen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van diensten die Microsoft verrijkt met AI. Zo zullen er meer en meer volgen, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Allemaal hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat we steeds productiever worden.

On-prem & Cloud 

Al hebben we het wel constant over de cloud, de oude klassieke in house IT is nog niet dood. Windows Server 2019 is bijvoorbeeld uitgekomen. Hier zijn vooral incrementele verbeteringen in gemaakt die gericht zijn op de integratie met de cloud. Hiermee kan Microsoft een betere ondersteuning bieden aan de on-premises infrastructuur die in combinatie met de cloud wordt gebruikt.
De overige on-prem producten zoals Skype for Business 2019, SharePoint 2019 en Exchange Server 2019 werden wel besproken maar zijn vorige week pas uitgekomen. Tijdens Ignite werd duidelijk dat cloud hier de focus is en dat de specifieke on-premises features niet voor iedere organisatie geschikt zijn. Oftewel, veelal grotere organisaties zullen echt profijt hebben van deze nieuwe functionaliteiten.

Go Passwordless 

Microsoft stopt met wachtwoorden! Dat was een van de zinnen die op het podium geroepen werd. Een van de andere grote aankondigingen was het mogelijk maken om zonder je wachtwoord in te loggen bij Office 365 diensten in combinatie met de Microsoft Authenticator App op je telefoon.

Je logt in met je emailadres. In plaats van het invoerveld voor een wachtwoord, krijg je een notificatie op je smartphone met een code. Deze code match je met de code die op de inlogpagina staat. Zodoende hoef je op minder plekken je wachtwoord te gebruiken waardoor er minder kans is dat iemand deze onderschept. Dit verlaagt dus de kans op hacks door phishing websites of keyloggerszonder dat het voor de gebruiker lastiger wordt. Sterker nog, het maakt het gemakkelijker om een langer of complexer wachtwoord te kiezen, aangezien je hem niet elke keer meer hoeft te gebruiken. Veiliger en gebruikersvriendelijker! Bekijk hier het Microsoft filmpje.
Begin 2019 zal Microsoft een Publieke Preview starten waarbij ook hardware sleutels (dus geen smartphone nodig!) ondersteund zullen worden.  

Microsoft Teams 

Microsoft heeft dit jaar veel focus gelegd op de (nieuwe) functies die ze bieden voor de Microsoft Teams applicatie en service.  Alle samenwerking en communicatie binnen één omgeving, dat is het idee achter Teams. Bellen, chatten en werken in documenten: dat kan allemaal vanuit Teams.
Zo is Teams inmiddels een volwaardige telefonie-applicatie geworden en zijn vrijwel alle features die in Skype for Business zitten, nu ook beschikbaar in Teams. Daarmee is ook aangekondigd dat Skype for Business Online het komende jaar omgezet gaat worden in Teams. Tenslotte is er nu meer integratie met Yammer en SharePoint mogelijk gemaakt. Dit past goed in het idee om alles naar één applicatie terug te brengen.
On-premises gebruikers hebben wel pech, er komt geen Microsoft Teams Server om zelf te installeren. Voor deze situaties wordt Skype for Business Server 2019 aangeraden. 

Serverless 

Met de nieuwe dienst Windows Virtual Desktop worden de zakelijke diensten uit de Microsoft cloud nog verder uitgebreid. Hierbij wordt een desktop in Azure gevirtualiseerd. Deze dienst combineert Windows 10 of Windows 7 met Office 365 in een volledige desktopervaring. Vooral voor bedrijven met een hoog verloop aan werknemers is dit een efficiënte oplossing. Voor bedrijven die nog op Windows 7 blijven werken is het ook een uitkomt. Dit is namelijk de enige dienst die gratis security updates blijft geven aan Windows 7. Vanaf 14 januari 2020 zal Windows 7 niet meer ondersteund worden. 

De nieuwtjes van nu  

Al met al was het wederom een leerzame en leuke conferentie. Dit jaar was er meer aandacht voor de mogelijkheden van nu en wat minder focus op de lange termijn. De bovenstaande punten zijn maar een greep uit de vele zaken die ons zijn opgevallen, maar ze geven al een aardig beeld van wat ons de komende tijd te wachten staat. Wat zijn de nieuwtjes van nu waar jij meer over wilt weten? Houd onze blog de komende tijd in de gaten voor meer informatie over deze nieuwe ontwikkelingen!

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Nieuws & evenementen

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!