Joep Piscaer, de nieuwe CTO van OGD

13 april, 2015

Joep PiscaerVoor het eerst heeft OGD een Chief Technology Officer (CTO), Joep Piscaer (persbericht). We praten met Joep over zijn inzet voor uiteenlopende tech communities, de ontwikkelingen die hij interessant vindt en hoe zijn rol helpt klanten blijer te maken: “Ik wil een connectie maken tussen de techniek en de uitdagingen van onze klanten.”

Voor regelmatige lezers van de OGD-blog ben je niet nieuw meer. Je hebt de afgelopen maanden nogal wat onderscheidingen gekregen. Zo ben je Nutanix Tech Champion geworden, EMC Elect en voor de zesde keer VMware vExpert.

bcaa8a1b9aa8fceffa307d957e687e55_sm_nutanix logoKlopt. Het zijn blijken van waardering voor mijn stem in hun communities, geen technische onderscheidingen. Dat ik Nutanix Tech Champion ben geworden, is een beloning omdat ik praat over hun producten, en omdat we een goeie relatie hebben. Bij de bouw van het IaaS-platform van OGD hebben we namelijk nauw met Nutanix samengewerkt. Ook heb ik Nutanix aangespoord om meer over hun producten te publiceren. Ze vertelden voorheen weinig over hun software. Dat maakt het moeilijk te zien hoe waardevol hun producten zijn. Laat mensen er gratis mee spelen. Als ze dan besluiten het in productie te nemen, schaffen ze het wel aan.

emcBij EMC heb ik dezelfde oproep gedaan. Mede daardoor zijn ze twee, drie jaar geleden met een portal begonnen waar je hun software kunt downloaden, evaluatieversies met complete featuresets. En ze hebben nu een pool met hardware waar ik en andere geïnteresseerden mee kunnen spelen. Daar blog ik dan weer over. Ze waarderen de aandacht die dat genereert voor hun producten.

vexpert_logoDat geldt ook voor mijn zesde benoeming tot VMware vExpert. Het is geen blijk van waardering voor mijn technische kennis, maar een waardering voor mijn stem in de community.

Wat motiveert je om zo actief te zijn in al die communities?

Ik word er blij van om mensen te helpen met groeien door kennis met ze te delen, maar ik help ze ook graag op het persoonlijke vlak, door te coachen.

Dat doe ik ook in de interne OGD-community. Doordat ik met veel OGD’ers kennis deel, kunnen we klanten beter helpen. Want om klanten echt goed te helpen moet je tot op het bot weten wat er speelt. Hoe meer ik weet, hoe meer ik weer met OGD’ers kan delen zodat ook zij klanten beter kunnen helpen.

Dat levert me binnen OGD veel waardering op. Niet in de vorm van een bokaal of een stickertje in mijn schrift, maar doordat ik merk dat mensen me opzoeken als ze een vraag hebben. Ze stellen me technische vragen over producten, of schakelen mijn hulp in als ze zich voorbereiden op een examen.

Is je nieuwe functie als CTO ook een blijk van waardering voor die inzet?

Ik hou de markt actief in de gaten en heb er interactie mee

Het heeft er zeker aan bijgedragen. Ik hou de markt actief in de gaten en heb er interactie mee. Dat maakt me goed geschikt voor deze functie. Als CTO is het mijn taak bewegingen in de markt te signaleren en daarover advies te geven aan OGD.

OGD heeft gemerkt dat klanten er prijs op stellen om te kunnen sparren over verschillende richtingen, dat er iemand in alle fases met ze meedenkt of we nog steeds de juiste technische oplossing bieden. Die rol wil ik vervullen.

Ik wil een connectie maken tussen de techniek en de uitdagingen van onze klanten. Een klant is niet geïnteresseerd in de producten van bijvoorbeeld Nutanix, hij heeft een probleem dat hij wil oplossen. Ik maak die vertaalslag.

Daarnaast wil ik mijn nieuwe plek in de organisatie ook gebruiken om het OGD-communitygevoel wat steviger neer te zetten. Iedereen binnen OGD met een passie voor techniek kan daar deel van uitmaken.

Hoe wil je dat praktisch vormgeven?

Ik ga een programma ontwikkelen om OGD’ers te helpen vaker te spreken op congressen en hun kennis te delen met de wereld. Spreken op congressen is vaak voorbehouden aan mensen die prominent zijn binnen een community, en het is lastig om zo’n positie te krijgen en behouden. Daar kan ik bij helpen, onder meer door een cursus spreken voor groepen en door mensen te coachen. Want ik wil graag ruimte geven aan mensen met ambities.

Ook wil ik lightning talks organiseren, een soort open-mic nights met meerdere presentaties van een kwartier. De bedoeling is dat OGD’ers zo op een laagdrempelige manier kennis delen die ze op een congres hebben opgedaan, vertellen over iets tofs dat ze hebben gedaan bij een klant of inzicht geven in nieuwe technieken.

De ict verandert razendsnel. Dat schept mogelijkheden, maar ook risico’s. Over welke ontwikkelingen maak jij je als CTO het meest zorgen?

Hoe kunnen we security centraal blijven managen?

Security is een zorg. We hebben het de laatste tijd flink te verduren gekregen: GHOST, Shellshock, ransomware, noem maar op. Hoe kunnen we security centraal blijven managen als mensen met hun eigen laptop of mobieltje naar de zaak komen? De bestaande technieken om dit te managen zijn nog niet zo geavanceerd. Er is behoefte aan tooling waarmee ik als gebruiker mijn eigen mobieltje kan blijven beheren, en waarmee de ict-organisatie kan checken of ik dat op een veilige manier doe. Dat is een markt waar ruimte is voor nieuwe, innovatieve oplossingen: stevige frameworks die werken op de nieuwste Windows-machines én een MacBook uit 2009.

Welke gave innovatieve ontwikkelingen houden jou bezig?

Netwerkvirtualisatie wordt steeds belangrijker. Als je je netwerken virtualiseert, kun je de controle erover geven aan de mensen die het echt gebruiken, zoals software-ontwikkelaars en applicatiebeheerders die gezamenlijk een cloudgebaseerde app bouwen en beheren. Door netwerkvirtualisatie kunnen zij hun provisioning beter inregelen. Elke dag de app in zijn geheel opnieuw uitrollen bijvoorbeeld.

Vroeger waren de infrastructuurjongens een beperkende factor in dat proces. Tot een jaar of vijf geleden kon je spreken van de “it van nee”: alles stond dicht en veranderingen in systemen waren moeilijk dus verliepen langs bureaucratische processen. Daardoor was elke wijziging duur. Nu is het de “it van ja, mits”. Mits je sommige zaken zelf regelt, zelf de verantwoordelijkheid draagt. De controle moet liggen bij de gebruiker van de infrastructuur, niet bij de beheerder. Daar ligt de toekomst.

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!