De 8 ict-uitdagingen van 2016; is uw ict-afdeling al voorbereid?

20 januari, 2016


IT TRENDS 2016Onderzoeksbureaus Gartner, Forrester en IDC zijn unaniem: 2016 wordt het jaar van de digitale transformatie. Eind vorig jaar overspoelden zij de markt met tech-trends. Maar wat betekenen deze trends voor uw speelveld? Is uw ict-afdeling al voorbereid op de uitdagingen van morgen? En wat staat u eigenlijk allemaal te wachten? De komende maanden bieden wij u als ict-manager de mogelijkheid om meer te weten te komen over de ict-uitdagingen van uw vakgenoten. U kunt zich hier inschrijven.

2015 SSIO - uitnodiging header v02-02

Maar nu eerst, de 8 ict-uitdagingen voor de komende jaren:

1. De aanhoudende vraag naar meer

Meer netwerkverkeer, meer benodigde rekenkracht en de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit. Uitbreiding van uw datacentergebruik is een logische reactie op de aanhoudende vraag naar meer. Maar hoe staat het met de schaalbaarheid en flexibiliteit van de door u gebruikte systemen? Wees creatief en bedenk bijvoorbeeld wat u buiten de piekuren met uw capaciteit kunt doen.

2. De ondernemersgeest neemt een vlucht

Verschillende bedrijfsonderdelen gaan op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Zij maken vaak zelf de keuze voor de inzet van technologie of het nu gaat om the internet of things, data analytics of mobile computing. De ict-afdeling raadplegen? Hoezo? Die kunnen er toch voor zorgen dat het werkt? Verdiep u in de businessprocessen van verschillende afdelingen. Probeer te begrijpen waarom ze met nieuwe ontwikkelingen zo’n vaart willen maken. Adviseer waar nodig en draag proactief ideeën aan. Zo kunt u verrassingen voorkomen en in the lead blijven.

3. Edge computing

Altijd en overal vanaf ieder device snel toegang hebben tot informatie: voor eindgebruikers is het inmiddels normaal geworden. Voor de ict-afdeling is het echter een hele verantwoordelijkheid. Uw ict-mensen moeten rekening houden met het beheer van verschillende devices, vertragingen bij gebruik tot het minimum beperken en informatie op een veilige manier beschikbaar stellen. Is uw ict al klaar voor de toekomst? En hoe staat het met uw verbindingen? Deze zouden ook weleens een beperkende factor kunnen zijn.

4. Enterprise-defined datacenter

the-datacenter-group_DCG-0030_galleryHet traditionele gebruik van een datacenter verandert. Het is namelijk steeds meer een platform waar cloud, SaaS, PaaS en andere diensten elkaar versterken en worden aangeboden ten behoeve van de bedrijfsprocessen. Het beheren als geheel wordt eerder regel dan uitzondering. En het belang van een goede samenwerking tussen ontwikkelaars en beheerders neemt toe. Ben u hier benieuwd naar? Lees dan onze voorgaande blog: DevOps, wat is het en waarom gebruikt iedereen het?

5. Integratie van applicaties en systemen

Niks nieuws, zult u misschien denken. Maar het samenvoegen van applicaties en systemen blijft onverminderd belangrijk. Op allerlei niveaus zien medewerkers binnen uw organisatie namelijk kansen en horen zij over applicaties die beter aansluiten op de bestaande bedrijfsprocessen. Het kan sneller, goedkoper of eenvoudiger. Kortom: door een goede integratie van applicaties en systemen kunt u uw efficiëntie enorm vergroten

6. Continuïteit van ict-diensten is een must

Het blijvend functioneren van ict-systemen wordt belangrijker naarmate de bedrijfsvoering er steeds meer afhankelijk van is. Het komt namelijk steeds vaker voor dat het werk niet doorgaat als de systemen eruit liggen. En dat kost geld. Kijk dus vooruit en zorg voor een gedegen continuïteitsplanning. Denk daarbij aan uw primaire proces ; hoe zorg je ervoor dat juist de systemen die het primaire proces ondersteunen de hoogste beschikbaarheid hebben en als eerste hersteld worden bij calamiteiten.  

7. Een stabiele productieomgeving versus marktkansen

De stabiliteit van de productieomgeving borgen en tegelijkertijd openstaan voor innovatie en flexibel kunnen inspelen op marktkansen: het is mogelijk, en helemaal niet zo moeilijk als u misschien zou denken. Hybride cloudoplossingen bieden de kans om uw ict zo op te splitsen dat u kunt experimenteren met nieuwe applicaties, terwijl bereikbaarheid en continuïteit van primaire applicaties gegarandeerd blijven.

8. Enterprise workload management

computable plaatje ketenmonitoringBedrijfsprocessen worden steeds meer afhankelijk van verschillende systemen. Om verstoringen en problemen adequaat op te lossen is het van belang dat de ict-afdeling begrijpt wat de gevolgen voor de processen zijn en hoe te handelen en te prioriteren wanneer het fout gaat. Nieuwe ketenmonitoring systemen of het uitbreiden van de functionaliteit binnen bestaande tools kunnen uitkomst beiden.

Bent u niet bekend met alle bovenstaande uitdagingen? Niet gevreesd.

Indien sommige uitdagingen u nog niet bekend voorkomen is er geen man over boord. De meeste trends zullen geleidelijk aan op uw pad komen. Binnen de huidige economie is optimaliseren aan de orde van de dag. En als ict-afdeling wordt er van u verwacht dat u binnen afzienbare tijd alle gewenste digitale veranderingen kunt faciliteren. Het is prettig om te weten wat u zoal te wachten staat, zodat u uw afdeling erop kunt voorbereiden en de noodzakelijke stappen kunt ondernemen om straks goed voorbereid met de uitdagingen aan de slag te gaan.

Benieuwd naar uitdagingen van uw vakgenoten? - Schrijf u in

Veel ict-managers worstelen met dezelfde vragen. De komende maanden bezoekt OGD uw vakgenoten. Wilt u kennismaken met andere ict-managers en hun grootste ict-uitdagingen? Wij bieden u iedere maand een nieuwe case met tips en trucs die u direct kunt toepassen op uw werkveld. Interesse? Schrijf u nu in en kijk wat u kunt leren van uw vakgenoten.

2015 SSIO - uitnodiging header v02-02

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Nieuws & evenementen

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!