Als Cloudspecialist in een SharePointvijver: ØGD naar ESPC ’18!

29 januari, 2019

Na een bezoek van OGD aan Microsof Ignite was het begin december tijd voor een aantal heren van het 1ict team om naar Kopenhagen te trekken voor de European SharePoint Conference (ESPC), editie 2018. Zoals de naam misschien al doet vermoeden was SharePoint het onderwerp van deze conferentie. Daarnaast is het aanbod aan lezingen en workshops op het gebied van Microsoft Office365 en Azure ook steeds groter geworden. Zo wordt dit event steeds meer een algemene Microsoft Cloud conferentie. Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt als Azure specialisten. Uiteraard hoorden we niet voor het eerst van deze diensten en technieken, maar de conferentie heeft ons zeker gestimuleerd hier meer mee aan de slag te gaan 

Een aantal dingen over Kopenhagen die ik toch even wil aanstippen: je ziet helaas niemand uit The Bridge, alles kost hier minstens vijf euro, die Carlsberg is vrij hoog en Smørrebrød is een ware revolutie op het gebied van broodbeleggen waar wij Nederlanders nog iets van kunnen leren. Een prachtige stad; zeker een aanrader. Goed, nu wat de conferentie betreft. In deze blog vertel ik over mijn persoonlijke highlights en wat we opgestoken hebben van de conferentie.  

blob

Azure Information Protection 

Databeveiliging wordt steeds belangrijker. Vooral nu bedrijfsdata altijd en overal toegankelijk kan en moet zijn. Azure Information Protection (AIP) is daar een superhandige tool voor en helemaal niet zo ingewikkeld om mee te beginnen. Het werkt door middel van beleidsregels of het handmatig labels aan documenten toekennen in bijvoorbeeld Office365. Deze labels zijn gekoppeld aan een classificatiesysteem dat vertelt wat er wel en niet mag met het document in kwestie. Zo is het mogelijk om het wijzigen of extern doorsturen van bepaalde documenten te verbieden.

Dit werkt zelfs buiten jouw eigen Office365 omgeving. Het document blijft namelijk onleesbaar zolang het geen contact kan leggen met de AIP-services. Verwante Cloudsystemen als box.com ondersteunen dit al. Bij OGD zijn we al druk bezig met de implementatie bij een aantal klanten. We gebruiken intern AIP inmiddels al een tijdje naar volle tevredenheid. 

Azure Governance 

Goede governance wordt steeds belangrijker naarmate wij meer en complexere Azure omgevingen bouwen en beheren. Azure Policies zijn hierbij een fantastisch hulpmiddel. Het stelt ons in staat snel Azure omgevingen op te tuigen die altijd aan onze standaarden voldoen met de zekerheid dat compliance met deze standaarden gecontroleerd en afgedwongen wordt, ook op de langere termijn. Dit houdt de project- en beheerkosten lager, de inrichting is immers altijd overal gelijk. 

Inmiddels is aangekondigd dat er binnenkort ook ondersteuning komt voor het Operating System van virtuele machines. We kunnen dan nog een stap verder gaan en er zeker van zijn dat de firewall altijd aan staat op onze virtuele machines en of bepaalde software geïnstalleerd is of juist niet. Azure Policies zijn een zeer interessante ontwikkeling en we kunnen haast niet wachten om hier verder mee aan de slag te gaan! 

Azure DevOps 

Goed samenwerken met een team kan best lastig zijn, zeker als de teamleden niet altijd op dezelfde locatie werken. Microsoft heeft met Teams al een handige tool uitgebracht om een aantal van die uitdagingen weg te nemen. Verder heeft Microsoft ook onlangs Azure DevOps vrijgegeven. Azure DevOps is een omgeving waarin SCRUM-teams op een handige, geïntegreerde manier hun backlogs, planborden en code repositories beheren. OGD werkt hier sinds kort ook mee en zijn er tot nu toe erg tevreden over. We hebben nog niet alle features benut dus er is nog veel meer mogelijk. Wil je DevOps een keer proberen of bekijken? Dan raden wij aan een gratis persoonlijk account aan te maken en één van de demo scenario’s uit te testen. 

ESPCWat hebben we geleerd? 

De trip naar ESPC18 was in ieder geval hartstikke gaaf en we hebben veel geleerd. Kopenhagen is een prachtige stad die ik iedereen van harte kan aanbevelen, al is het er wel koud in december. Een aantal sessies van de conferentie worden ook nog een keer gegeven als webinar. Check deze als je meer interesse hebt in de laatste ontwikkelingen op het gebied van Azure en de Cloud!  

Wil je weten wat deze ontwikkelingen voor jou kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze OGD’ers. We helpen je graag op weg!

New call-to-action

Bekijk ook eens

Deze verhalen over Nieuws & evenementen

Ontvang de nieuwsbrief

Nog geen reacties

Reageer als eerste

Ben jij al bekend met ITIL 4?

Kom vrijdag 19 april naar de ITIL 4 kennissessie en laat je meenemen op een tour langs alle verandering en mogelijkheden van ITIL 4.

> Meld je nu aan!